DRET A DECIDIR, EL POLS AMB L’ESTAT
Tema del dia07/11/2014

Junqueras detallarà el seu full de ruta cap a la independència el 10-N

El líder d’ERC defensa exercir com un estat i rebutja negociar amb Madrid com vol Mas

Roger Tugas
i Roger Tugas

BarcelonaEl full de ruta pactat pel president català, Artur Mas, i el d’ERC, Oriol Junqueras, fins a la consulta ja és història i els camins tornen a divergir. Mas va presentar el seu 9-N alternatiu com una primera volta d’unes plebiscitàries que sí que atorgarien el mandat democràtic per a la independència, però els dirigents republicans dubten que mantingui la intenció de convocar eleccions aviat. Els hi fa témer la carta que el president català enviarà dilluns a Mariano Rajoy per tornar a negociar fer un referèndum i la voluntat del Govern de presentar pressupostos per al 2015 tot i no tenir el suport garantit. Per això, Junqueras marca distàncies i ja esbossa el seu propi full de ruta en els actes pel 9-N. La setmana vinent, havent votat, el detallarà d’una manera més formal, segons expliquen a l’ARA fonts del partit.

I, en alguns aspectes, el xoc entre les propostes de CDC i d’ERC és notable. Per començar, Junqueras rebutja aprovar uns comptes que veu “impossibles” per quadrar el dèficit que exigeix l’Estat. Tot i això, la diferència de fons és que, mentre Mas vol abordar un altre cop amb Rajoy la celebració d’un referèndum i les 23 demandes que li va fer al juliol, el líder d’ERC ho veu inútil. “Si és per resoldre una qüestió política, no té cap sentit enviar una carta”, va afirmar ahir a la UB.

Cargando
No hay anuncios

A banda, CDC vol obrir un altre procés negociador després de les plebiscitàries, mentre que Junqueras assevera que “insulta la intel·ligència i la dignitat” defensar que a la independència s’hi arribarà negociant amb l’Estat. “L’estat espanyol no negociarà si no és d’igual a igual”, va insistir el líder d’ERC, que aposta perquè Catalunya actuï de facto com a estat independent i forci una situació en què Madrid es vegi obligat a negociar el repartiment dels actius i passius i la comunitat internacional hagi de mediar. I és que la “feblesa” principal de l’Estat, per Junqueras, és el seu elevat deute públic. Si vol que Catalunya n’assumeixi una part, afirma, haurà d’acabar parlant-ne en una taula.

Superat el temps de metàfores

Cargando
No hay anuncios

Ara bé, per arribar a aquest punt, el Govern ha de tenir una actitud clara, pedagògica i contundent. “Ja no és el moment d’eufemismes, metàfores ni paraules boniques”, va etzibar Junqueras, que ja s’erigeix com a alternativa, en una referència velada a les ambigüitats i les metàfores marineres de Mas. De fet, ERC no vol tant una declaració d’independència com actuar com a estat. “N’hem de parlar poc i exercir molt”, en paraules del seu líder, que pretén afilar el discurs pedagògic sobre la viabilitat econòmica i social d’un eventual estat català.

Aquest full de ruta té un punt feble: la falta d’estructures d’estat per actuar com a tal. Per això, CDC defensa també que cal deixar passar un temps abans no arribi la independència. “Hem de construir la independència mentre construïm les estructures d’estat necessàries”, respon Junqueras, que tampoc veu el govern espanyol obert a negociar-ho i retreu a Mas que no hagi fet els deures amb la Hisenda pròpia.

Cargando
No hay anuncios

Per tot això, la insistència d’unes eleccions aviat tornarà a ressonar des de la seu d’ERC. Però, ¿amb llista única? Els republicans no la volen. Aposten per “fórmules per maximitzar els vots”. Unes opcions que estudien és pactar punts comuns amb altres candidatures sobiranistes, però no només per la independència, sinó també contra la corrupció i per la justícia social. Per reforçar-ho, les llistes es podrien presentar amb epíleg comú com Ara és l’hora al costat de les sigles electorals.

La comunicació entre Mas i Junqueras està sota mínims i, per això, el líder d’ERC ja defineix el seu projecte per agafar el relleu. “Volem ser el baluard de la independència”, resumeix un dirigent republicà.