Iolanda Fresnillo: “Volem fer entrar al debat del 9-N la qüestió de la independència financera”

R.t.
14/04/2014
2 min
Regala aquest article

Per què una auditoria del deute?

Cal recuperar cert control de les finances públiques. Hem d’analitzar des de baix com s’ha arribat a l’actual situació amb un exercici d’educació popular. No tant amb informes tècnics, sinó exposant dades als ciutadans en col·laboració amb gent d’àmbits com la sanitat i economistes o sociòlegs. Som rigorosos!

Quin deute veieu il·legítim?

El de despeses inútils fetes per beneficiar sectors com la construcció, el derivat de corrupció o amiguisme o certs interessos pagats a la banca per finançar l’Estat. El Banc Central Europeu els en va cedir a un tipus de l’1% que ha venut al sector públic al 6% perquè pagui a proveïdors. És injust i un abús de la situació d’una banca a la qual s’ha hagut de rescatar.

Sabeu quant deute seria il·legítim?

No tenim una xifra. El nostre objectiu és detectar-lo i denunciar que cert deute no s’hauria de pagar o que caldria renegociar-lo o passar-hi per davant el benestar de la població.

Amb quins terminis treballeu?

El 29 d’abril exposarem uns resultats preliminars i esperem tenir els definitius a la tardor. Volem fer entrar en el debat del 9-N la qüestió de la independència financera.

¿No pagar el deute no restaria suports internacionals al procés?

Depèn de cap on l’encaris. Si volem un estat per canviar-ho tot i fer-lo més solidari i amb justícia econòmica, no ens hauria d’importar.

¿I aquest exercici no encariria l’accés a nou deute?

A curt i mitjà termini sí, però Catalunya ja no compra gaire deute. Cal acompanyar la mesura amb reforma fiscal, lluita contra el frau i nacionalització de bancs rescatats. Caldria desenganxar-nos dels mercats financers.

stats