OPERACIÓ CLOTILDE COP A LA MÀFIA RUSSA

Els investigadors estrenyen el cercle sobre Xavier Crespo

OPERACIÓ POLICIAL 
 La Guàrdia Civil va escorcollar divendres l'Ajuntament de Lloret en el marc de l'operació Clotilde (com els jardins), encara oberta.
Elisabet Escriche
28/01/2013
3 min

GIRONAL'exalcalde de Lloret de Mar Xavier Crespo estava a nòmina de la màfia russa i cobrava 30.000 euros cada tres mesos. Aquests diners eren a canvi que les empreses de l'organització criminal desarticulada divendres al municipi, que es dedicaven a blanquejar diners, rebessin un tracte de favor de l'ajuntament. Això és que pensen els investigadors, segons han explicat a l'ARA fonts pròximes al cas.

Segons aquestes fonts, el suposat líder de l'organització, Andrei Petrov, feia arribar els diners a Crespo a través del president del Club Hoquei Lloret de Mar, Joan Lluís Perarnau, detingut dissabte. El club, que Crespo havia presidit entre el 1999 i el 2003 i del qual la seva dona és la vicepresidenta, havia estat patrocinat diversos anys per la principal empresa amb la qual l'organització criminal feia el blanqueig de diners, Development Diagnostic Company (DDC), i de la qual Petrov és l'administrador. DDC també va patrocinar l'equip de futbol del municipi, que té com a president el primer tinent d'alcalde, Josep Valls.

Crespo, que actualment és diputat de CiU al Parlament, va negar ahir aquestes acusacions i va assegurar en diferents mitjans de comunicació que mai ha rebut diners de cap xarxa. "Mai he cobrat d'aquesta màfia ni de cap altra. El meu comportament personal ha estat impecable", va insistir.

L'exalcalde va deixar clar que l'ajuntament sempre ha actuat dins de la legalitat en els dos principals projectes que s'estan investigant i que van ser impulsats per DDC durant l'època que ell ocupava l'alcaldia: la zona comercial ubicada als antics terrenys de la plaça de toros i els pàrquings, locals comercials i pisos que s'estan fent als antics terrenys de l'Hotel Blanca Aurora. Crespo va assegurar que no té previst renunciar a la seva acta de diputat i va recordar que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va rebutjar l'abril del 2011 imputar-lo en aquesta trama perquè no hi havia prou indicis que l'incriminessin.

L'actual alcalde de Lloret, Romà Codina, va defensar la innocència del seu antecessor i va reiterar que tant l'actual govern com l'anterior "estan nets". "Em sembla una barbaritat tot el que està sortint. Des de l'ajuntament s'han complert tots els tràmits i normatives urbanístiques", va dir. Codina va lamentar la falta d'informació que té el consistori sobre la investigació policial i va demanar que es resolgui el cas com més aviat millor. "S'està donant una mala imatge del municipi dos mesos abans de començar la temporada turística", va alertar. CiU també va fer pinya amb l'exalcalde de Lloret. El portaveu del grup parlamentari, Jordi Turull, va assegurar que mantenen la confiança en Crespo. Segons Turull l'exalcalde està sent víctima d'una campanya de difamació i un "intent de desprestigi".

Tant Turull com Crespo van apuntar com a autor d'aquesta campanya Marc Fuertes, el portaveu del principal partit de l'oposició, Millor, a qui Crespo i la seva família han interposat cinc querelles per calúmnies. Aquestes querelles, segons Fuertes, són fruit de les "constants irregularitats" per part de l'equip de govern que ha recollit Millor en les seves publicacions des de l'abril del 2010.

"Des de Millor l'únic que hem fet és avançar-nos dos anys a tot el que ara s'està fent públic. Per tant, si d'alguna cosa podem ser culpables és d'haver-nos avançat a la policia i a la fiscalia", va explicar Fuertes. El líder de Millor va afegir que el que hauria de fer Crespo és donar explicacions als ciutadans i es va mostrar convençut que l'exalcalde acabarà sent imputat en aquesta trama i en d'altres. "També s'imputarà més regidors i funcionaris", va augurar.

Avui declara el líder de la trama

La declaració avui del presumpte líder de la xarxa davant del jutge de l'Audiència Nacional, Eloy Velasco, serà clau per aclarir la vinculació que Crespo té en el cas, batejat com a operació Clotilde, i per la seva possible imputació. També declararan el pare de Petrov, Boris; la seva arquitecta, Pilar Gimeno; el seu cunyat i número dos de l'organització, Konstantin Mijhanin, i el president del Club d'Hoquei, Joan Lluís Perarnau. Dissabte ja va declarar la secretària de Petrov, Jessica Olguin, que va quedar en llibertat amb càrrecs per haver col·laborat amb la justícia i perquè té un fill d'un mes a qui està alletant. Tot i així Olguin està sota vigilància policial les 24 hores del dia i no pot sortir del país.

Tots els detinguts, excepte Perarnau -considerat un intermediari-, estan acusats de blanquejar més de 56 milions d'euros en negocis immobiliaris, de restauració, comercials i benzineres a Catalunya -sobretot a la Costa Brava- a través d'una xarxa d'empreses vinculades a Semion Mogilevich, un dels deu delinqüents més buscats per l'FBI.

stats