ELECCIONS EUROPEES
Tema del dia26/05/2014

La victòria històrica del Front Nacional sacseja França

Marine Le Pen obté els millors resultats i el Partit Socialista d’Hollande s’enfonsa

Carme Riera Sanfeliu
i Carme Riera Sanfeliu

ParísEl Front Nacional (FN) va guanyar ahir per primera vegada en la història les eleccions a França. Un de cada quatre ciutadans va votar l’extrema dreta, que amb un 25% dels vots multiplicava per quatre el resultat obtingut en les últimes europees, el 2009. Els de Marine Le Pen van desbancar així el centredreta de la UMP com a principal partit de l’oposició, i el van deixar en segon lloc, amb un 20% dels vots, un 8% menys que fa quatre anys.

El Partit Socialista (PS) va patir una nova derrota, i va quedar en tercera posició, amb un 14,3% del suport. Els liberals de UDI-MoDem van rebre un 10% dels vots, seguits dels ecologistes (9%) i el Front d’Esquerra (6,4%). L’abstenció d’un 57% va ser gairebé tres punts més baixa que la dels últims comicis però segueix confirmant que les eleccions europees són les que fan sortir de casa menys francesos. El FN s’emportaria entre 23 i 25 escons, la UMP entre 18 i 20, el PS de 12 a 13, els ecologistes 6 i el Front d’Esquerra entre 4 i 5, segons els sondejos.

Cargando
No hay anuncios

Cap sondeig havia vaticinat un triomf tan còmode dels frontistes. Le Pen va dirigir-se a la premsa flanquejada per uns cartells que anunciaven la seva formació com “el primer partit de França” i va demanar la dissolució de l’Assemblea Nacional. “El poble sobirà ha parlat alt i clar”, va dir la líder del partit. “El resultat és un rebuig massiu a la Unió Europea”, va afegir abans d’alertar que “el que està passant a França passarà a tot Europa”. Aquest resultat podria permetre a Le Pen formar un grup propi a l’Eurocambra juntament amb l’extrema dreta holandesa, belga i austríaca, cosa que els donaria més visibilitat i finançament.

El record del 2002

Cargando
No hay anuncios

Tot l’arc parlamentari francès va fer una lectura pessimista dels resultats, fent servir referències que recordaven quan el 2002 Jean-Marie Le Pen va arribar a la segona volta de les presidencials. El primer ministre, Manuel Valls, va parlar d’una França i una Europa que passen per un “moment molt greu”, sacsejades per un “terratrèmol”. “L’abstenció massiva, l’avanç de l’extrema dreta i el resultat mediocre del partit de govern han demostrat un profund escepticisme”, va dir, acceptant que França segueix immersa en una “crisi de confiança”. Fa només dos mesos que la debacle socialista en les municipals va precipitar l’arribada de Valls al govern, i ahir membres de l’ala més a l’esquerra del PS van tornar a demanar un canvi d’orientació a l’executiu, qüestionat pel viratge a la dreta de les seves polítiques econòmiques i socials. L’Elisi va dir en un comunicat que “caldrà treure conclusions” del resultat i va convocar per avui una reunió d’urgència del president, François Hollande, i el govern.

El panorama no era gaire més agradable a la seu de la UMP. Les europees han deixat enrere el record de la “marea blava” que va triomfar en les municipals i les primeres espases del partit es mostraven ahir en “estat de xoc”, en paraules de l’ex primer ministre Alain Juppé. Els escàndols de corrupció del president del partit, Jean-François Copé, i les divisions internes entre proeuropeus i euroescèptics han deixat tocat el partit de Nicolas Sarkozy, que no va aconseguir mobilitzar els votants amb una tribuna al setmanari Le Point en què demanava frenar la ultradreta. Molts veien en l’article els eixos de la seva possible campanya per a les presidencials del 2017, en què, davant la popularitat desenfrenada del FN, podria protagonitzar un pols contra Le Pen.