SOBIRANIA FISCAL, L’ESTRATÈGIA DEL GOVERN

La Hisenda catalana busca talents dins de l’Agència espanyola

La Generalitat ofertarà aviat 24 noves places de gestors tributaris, a mida per captar experts estatals

TRIBUTS DE CATALUNYA  Les diputacions i la Generalitat van presentar l’ens en xarxa per coordinar-se.
Roger Mateos
25/03/2014
4 min

BarcelonaÉs el repte probablement més complicat d’assolir en el camí cap a l’estat propi: posar en marxa, partint gairebé des de zero, una Hisenda pròpia capaç d’administrar tots els impostos que paguen els catalans. L’estructura de l’Agència Tributària de Catalunya és encara molt prima -té tan sols 325 funcionaris- i no n’hi ha prou amb els recursos que s’hi sumin fruit de la col·laboració amb les diputacions. A mesura que avança el procés sobiranista, resulta cada cop més urgent dotar-la de més musculatura, però la nova maquinària tributària exigeix perfils d’alta qualificació. I d’aquests perfils, al mercat laboral, no en sobren.

Una drecera per poder formar un equip prou competent en poc temps, sense haver-ho de fiar tot a una formació massiva i a corre-cuita de nous especialistes, consisteix a fitxar cervells de fora. I justament això es prepara per fer el Govern, conscient que dins de l’Agència Tributària (espanyola) pot trobar a Catalunya funcionaris ben formats i amb una àmplia experiència en aquest àmbit de l’administració. El problema és que no resultarà fàcil seduir-los.

Però, de fet, ja es va aconseguir la primavera de l’any passat, quan es van incorporar dos noms procedents de l’agència espanyola: Joan Iglesias, exinspector de la delegació a Barcelona, i Jordi Boixareu, exdelegat d’Hisenda a Girona. Tots dos piloten, amb el suport dels departaments d’Economia i de la Presidència, el disseny de la futura Hisenda catalana, que aviat farà un pas endavant per créixer obrint les portes a experts que ara treballen per al govern espanyol.

Convocatòria de places imminent

Un dels compromisos acordats entre CiU i ERC i reflectits en la llei d’acompanyament dels últims pressupostos és la creació del Cos Tècnic de Gestors Tributaris. És l’equivalent a l’anomenat Cos Tècnic d’Hisenda, una divisió fonamental per al funcionament de l’administració estatal. I també estan cridats a ser-ho els gestors en la catalana, que assumiran tasques com detectar incompliments de les obligacions tributàries o obtenir i processar dades fiscals. En definitiva, multiplicaran la capacitat de la Hisenda catalana per començar a actuar efectivament com a tal.

En els pròxims mesos el Govern preveu adjudicar el programa informàtic de la Hisenda pròpia, clau per iniciar la recopilació d’informació fiscal dels contribuents que vulguin oferir-la. I el nou cos de gestors pot jugar un paper decisiu en aquesta tasca. La convocatòria de les primeres 24 places del cos és “qüestió de dies”, segons fonts de la Generalitat consultades per l’ARA.

El procés de selecció no es restringirà només a treballadors de la Generalitat sinó que s’obrirà l’oferta a especialistes externs. Els detalls dels requisits -currículum, proves, entrevistes- s’estan ultimant, però la voluntat és atreure l’interès de personal qualificat de l’Estat perquè ocupi almenys una part de les 24 places. Quins avantatges podrien aportar? “Són persones ja formades en la matèria, que coneixen bé els procediments de recaptació, gestió, inspecció i revisió d’impostos”, argumenten les fonts consultades. Podrien funcionar a ple rendiment gairebé des del primer dia.

I quins són els atractius que poden moure un funcionari de l’Agència Tributària (espanyola), amb el lloc de feina garantit i una retribució confortable, a plantejar-se el canvi? Dirigents de CiU i d’ERC consultats coincideixen a subratllar dos factors: qui desitgi fitxar per la Hisenda catalana pot sentir-se atret tant per una millora retributiva com per un “compromís de país”. Més bon sou i implicació en la construcció d’una estructura d’estat vital.

Seducció retributiva

Fonts del sindicat de tècnics del ministeri d’Hisenda Gestha confirmen que la convocatòria pot despertar l’interès d’un nombre significatiu de funcionaris. Actualment a Catalunya hi ha més de 1.200 tècnics i gestors de l’administració estatal, però prop del 75%, segons el sindicat, provenen d’altres comunitats autònomes i, per tant, no es preveu que es decantin per posar-se sota el paraigua de la Generalitat.

En canvi, una franja d’aquests empleats públics catalans sí que pot veure-hi una oportunitat per progressar laboralment. D’acord amb la tipologia funcionarial, els tècnics d’Hisenda s’inscriuen en el subgrup A2 -només els inspectors, adscrits a l’A1, estan per damunt- i en l’escala retributiva -de l’1 al 30- es mouen entre l’escalafó 22 i el 26. Entre les places que la Generalitat traurà ara a concurs n’hi ha previstes vuit amb un nivell retributiu 26, el sostre per a un funcionari del subgrup A2. Tots els treballadors dels nivells 22 o 24, doncs, poden veure’s temptats a optar-hi.

Per il·lustrar-ho amb xifres: un empleat amb un sou de nivell 24 arriba a cobrar al voltant d’uns 2.500 euros nets al mes -14 pagues a l’any-, complements inclosos, mentre que un altre amb nivell 26 es mou entre els 2.800 i els 3.000 euros mensuals. Fonts de Gestha posen de relleu el fet que molts dels funcionaris del 22 o el 24 disposen d’una “extraordinària qualificació”, però la seva progressió salarial està aturada perquè des del 2007 l’Estat no ha promogut nous concursos.

Tenir-ne per triar i remenar

El Govern voldria que truquessin a la seva porta un nombre considerable de tècnics estatals, per tenir un ampli ventall per triar i seleccionar els més capacitats. Però a la Generalitat admeten que “és una incògnita” quants decidiran fer el pas.

A més dels gestors tributaris, el Govern té entre mans una segona convocatòria, en aquest cas per al selecte Cos Superior d’Inspecció Tècnica Tributària, ara format per tan sols 16 inspectors. La xifra com a mínim es duplicarà en els pròxims mesos. El 22 de gener va publicar-se el temari a estudiar per accedir a les futures places, i a finals de juliol -o a molt estirar a principis de setembre- es convocaran les oposicions.

Els recels dels inspectors

Serà una convocatòria de promoció interna per a funcionaris de la Generalitat del subgrup A1. Però, encara que s’obrís a inspectors de l’Agència Tributària (espanyola), és probable que no en convencés cap. Es tracta d’un cos d’elit triat a partir de processos opositors molt exigents, amb sous elevats -arriben al nivell 30- i amb eines informàtiques per a les inspeccions, més sofisticades que les que pot adquirir la Hisenda catalana.

Difícilment ara els inspectors de l’Estat -uns 270 a Catalunya- s’arriscarien a canviar, però estan a l’expectativa. Segons com evolucioni el procés, la Hisenda catalana podria esdevenir l’única administració tributària a Catalunya, i aquesta seria l’ocasió per incorporar-hi personal estatal amb experiència.

stats