“Hi passo cada dia però mai em paro a pensar que pot caure”
La tràgica caiguda del mur de l’antiga fàbrica de l’AEG de Terrassa sobta els veïns
TerrassaQuatre senyors xerren en una cantonada de la plaça de la Dona Treballadora de Terrassa. “Hauríeu d’haver vist tots els vidres trencats, allà on hi ha els cotxes”. “Jo he vist caure una taula i unes cadires de ferro des d’un balcó”. Tots quatre són veïns del barri d’Ègara -on hi ha l’edifici- i antics treballadors de l’AEG, la fàbrica situada a l’avinguda Jaume I, tancada des del 2006. Es tracta del lloc on ahir al migdia va caure un dels murs del complex i que va causar la mort de dues persones. En un primer moment, Protecció Civil va informar de la mort d’un home que caminava al costat de l’antiga fàbrica. Més tard, es va localitzar el cos d’una dona quan van retirar les runes. “Hem sentit un soroll, però ens hem pensat que era un cartell o una parada d’autobús que havia caigut amb el vent”, explica la Laura, treballadora d’una benzinera que hi ha a prop. “Quan hem sentit els crits ja hem vist que hi havia una persona atrapada”, comenta. Segons explica la treballadora, molts vianants caminaven per la vorera protegint-se del vent amb la paret, fins que una ràfega de vent va fer caure dos trossos del mur, que van deixar les dues víctimes atrapades a sota.
Diversos veïns afirmen que, tot i que el recinte estava buit des de feia anys, estava “ben cuidat”. “Fa poc van caure uns cables, però algú va trucar a la Policia Municipal i van venir a arreglar-los”, afirma el Teófilo, un veí del barri. “Passo cada dia per aquesta vorera i mai m’havia parat a pensar si podia passar una cosa així”, segueix. La regidora del districte 6, Teresa Casals, va defensar ahir que tot i que l’edifici estigués abandonat, el mur “no tenia risc de caure”. “El despreniment es va produir pel fort vent, no perquè la instal·lació estigués en mal estat”, va argumentar.
No obstant, la presidenta de l’associació de veïns del barri d’Ègara, Asunción Guijarro, denuncia la situació d’abandonament de la nau: “No havíem rebut queixes pel que fa al mal estat de l’edifici, però sí per la gran quantitat de brutícia que hi ha”. A més, explica que molts veïns es queixen del fet que el recinte estigui abandonat i buit. Guijarro afegeix que fa dos anys van denunciar la presència de rates a la zona, encara que defensa que posteriorment l’Ajuntament va posar-hi remei i va netejar la zona.
Uns carrers més enllà, la Inés i la seva filla, la Siloé, se’n feien creus. “Treballo a l’escola i la meva filla hi estudia, i no he passat per aquí fins ara. Tota la ciutat està de cap per avall, amb arbres arrencats i fanals torçats, però no ens esperàvem això”. Les dues dones -que viuen a pocs carrers de l’AEG- s’havien assabentat de la notícia quan van trobar el carrer ple de curiosos i de periodistes. A la Maria, en canvi, li ha arribat la informació a través de les xarxes socials. Ha rebut unes fotos “massa explícites”, deia, que circulaven pels grups de Whatsapp de la ciutat. Les tres veïnes coincidien a compadir les famílies i a preguntar-se per la responsabilitat dels fets. Una part dels terrenys del recinte són de l’Ajuntament de Terrassa, que hi té una escola pública, la Nova Electra. En el moment en què va caure el mur, molts nens ja havien marxat a casa per por del vent. L’escola va obrir fa quatre anys i molts dels alumnes són fills o néts de treballadors dels tallers de l’AEG, l’empresa que inspira el nom del centre educatiu.
L’AEG va tancar el 2004
Molts dels treballadors de la fàbrica van quedar-se a viure a la zona després del tancament. L’AEG va ser fundada el 1919 amb el nom de La Electra Industrial com una fàbrica de motors. Situada en un polígon molt pròxim als habitatges dels treballadors, el complex es va traslladar fa deu anys en una fàbrica més moderna al polígon de Can Petit, que va tancar tres anys més tard, el 2007. L’antiga factoria es va vendre a una immobiliària, que en va enderrocar la part més malmesa però va mantenir les naus principals. Abans de la crisi va sorgir la idea de fer-hi uns grans magatzems, però les negociacions amb l’Ajuntament i les pressions dels comerciants van paralitzar el projecte. El consistori no ha volgut explicar a l’ARA qui és el propietari actual de l’edifici.
Un dels vigilants de seguretat de les naus afirma que els propietaris han avisat una empresa d’enderrocs per ensorrar el que queda de mur. També diu que han demanat a un equip de tècnics que valorin l’estat del mur que no ha caigut . “Demà [avui] vindran a fer la paret nova”, indica el vigilant. Fonts de l’Ajuntament van afirmar que dos arquitectes estan avaluant els danys causats i que anunciaran quines han sigut les causes de la caiguda.