DRET A DECIDIR, ELS PARTITS
Tema del dia30/09/2014

Herrera aconsegueix que ICV no es posicioni sobre la independència

Després d’algunes friccions, concedeix fer campanya pel sí-sí al sector més sobiranista

Sara González
i Sara González

BarcelonaLlibertat de vot a l’hora de decidir si Catalunya ha de ser independent o no. Aquesta és la proposta que, tal com va avançar la setmana passada l’ARA, Joan Herrera ha aconseguit que qualli al consell nacional d’ICV com la millor solució per afrontar la consulta del 9-N. Dividits entre federalistes i independentistes, els militants hauran de ratificar si hi estan d’acord o no en una consulta interna que començarà demà i acabarà el 12 d’octubre.

ICV-EUiA ha intentat anar amb peus de plom a l’hora de gestionar la seva diversitat interna. Sobretot veient com el procés sobiranista ha passat factura al PSC, que ha acabat amb una diàspora i una pèrdua de múscul territorial que serà difícil de reparar. Amb tot, a mesura que la data del 9-N s’ha anat acostant, la tensió ha anat 'in crescendo' dins el partit que lideren Joan Herrera i Dolors Camats. És per això que la direcció ja fa uns dies que tenia presa la decisió que el partit no es mullés en la segona pregunta del 9-N. Fonts de la cúpula defensen que aquesta és la millor opció per mantenir la cohesió i evitar un desgast intern que no els convé a vuit mesos de les municipals.

Cargando
No hay anuncios

Tot i això, hi ha un sector del partit que és minoria i que ahir es va fer sentir. Són els sobiranistes i consideren que ja és hora de conèixer què pensen els militants i que el més democràtic hauria sigut sotmetre a votació la mateixa pregunta de la consulta del 9-N en comptes d’establir una resposta predeterminada. “La llibertat de vot és implícita a tot ésser humà, potser a Unió no és absurd votar sobre la llibertat de vot, però a ICV sí”, va reivindicar al consell nacional una dirigent partidària del sí-sí que va alertar que el partit està “fallant” en la radicalitat democràtica interna que “tant predica” de portes enfora.

Amb tot, la proposta de consulta interna es va aprovar en els termes que va presentar la direcció per una majoria aclaparadora. I és que el partit que lideren Herrera i Camats va fer gestos per garantir la comoditat dels partidaris del sí-sí prometent-los que podrien fer “campanya lliurement” a favor de la independència. Demà i fins al dia 5 d’octubre els militants podran votar a través de la web, i del 6 al 12 de forma presencial als locals d’ICV. Demà, EUiA també celebrarà el seu consell nacional per aprovar el calendari.

Cargando
No hay anuncios

Posicions confrontades

Fins ara, ICV-EUiA han sigut hàbils a l’hora d’evitar conseqüències per la discrepància interna que la qüestió nacional genera en les seves files. Però al consell nacional que els ecosocialistes van celebrar el 6 de setembre van començar a saltar les alarmes. De les conclusions de l’informe polític es desprenia el dubte de si es faria o no la consulta interna que havia aprovat l’assemblea del partit per definir el vot si el TC suspenia el 9-N. El diputat Salvador Milà va demanar l’aclariment i una votació separada d’aquest punt, que finalment es va aprovar tal com l’havia plantejat la direcció.

Cargando
No hay anuncios

Deu dies més tard el malestar intern s’agreujava quan alguns membres d’ICV van signar el manifest d’organitzacions d’esquerres a favor del sí-sí, entre ells, els diputats Jaume Bosch, Sara Vilà, Laura Massana i, per part d’EUiA, David Companyon. També el va signar l’exeurodiputat Raül Romeva i la coordinadora d’àmbit nacional dels ecosocialistes, Teresa Mira. “La direcció ens va acusar d’haver-nos extralimitat”, explica un dels signants. “La signatura pública de dirigents s’està decantant per la independència i deixa la direcció i la militància d’ICV en un ridícul notable”, lamentava en un article la històrica exregidora i exdiputada Eulàlia Vintró tot considerant, en la línia de la direcció, que no s’havia “respectat” la democràcia interna. L’absència dels ecosocialistes a la signatura del decret de convocatòria del 9-N va ser, altre cop, objecte de polèmica.

Però Herrera ha sabut finalment, en aquest capítol, trobar un equilibri que cada cop és més difícil entre els que consideren que ICV ha de fer un pas més i els que creuen que ja ha anat massa lluny.

Cargando
No hay anuncios

Uns votants dividits a l’hora de definir-se sobre l’estat propi

Si ICV-EUiA vol evitar defensar un sí o un no rotund a la independència de Catalunya és justament perquè sap que tant entre la seva militància com entre els seus votants hi ha una divisió difícil de superar. Segons apuntava el baròmetre del Centre d’Estudis d’Opinió de principis d’aquest any, un 36,2% dels votants de la coalició són partidaris del sí-sí a la consulta del 9-N. Un 17,3% es decantarien pel sí-no i un 19,1% votarien que no fins i tot a la primera pregunta, la que fa referència a si Catalunya ha de ser un estat. Amb tot, el CEO apuntava que hi ha un 15,9% dels votants indecisos. Una complexitat difícil de gestionar que la direcció pretén salvar amb una salomònica llibertat de vot.