PROCÉS SOBIRANISTA, ELS SOCIALISTES
Tema del dia15/04/2014

La via federal aprofita per fer-se lloc

Rubalcaba portarà de nou la reforma federal al Congrés mentre Navarro avisa que els socialistes no desistiran

Joan Rusiñol / Sara González
i Joan Rusiñol / Sara González

Madrid / BarcelonaAmb el no explícit de Madrid a la possibilitat d’una consulta el 9 de novembre, els socialistes estan convençuts que ells representen l’única via factible que hi ha sobre la taula. Per això, aprofitant el bloqueig comunicatiu entre el govern espanyol i català, la portaran per tercera vegada aquest any al Congrés de Diputats per intentar concretar les vaporoses apel·lacions al diàleg. D’aquesta tossuderia política en deixa constància el títol del llibre que ahir al vespre va presentar el primer secretari del PSC, Pere Navarro, Insisteixo, la solució és federal, una entrevista feta pel periodista Xavier Casinos.

El líder dels socialistes catalans va reivindicar ahir el paper protagonista que ha tingut el PSC en la defensa de la via federal recordant que tot just fa un any i mig el PSOE ni en volia sentir a parlar. “Vam dir que Espanya seria federal o no seria i avui ja hi ha molta gent que veu imprescindible reformar la Constitució”, va recordar. Convençut el PSOE i havent demostrat que “sí que hi ha federalistes” més enllà de les fronteres catalanes, Navarro va advertir que no desistirà i que “deixarà sense excuses” aquells que asseguren que el model federal arriba massa tard. També l’expresident de la Generalitat José Montilla, el primer a alertar d’una “desafecció” de Catalunya cap a Espanya quan José Luis Rodríguez Zapatero encara era president, va assegurar ahir que, tot i les diferències puntuals, el PSOE ha estat sempre “el millor aliat” dels catalans. La prova, va dir, és que Alfredo Pérez Rubalcaba ja s’ha posat al capdavant de la defensa del model federal.

Cargando
No hay anuncios

El PSOE, al capdavant del model

Al gener el líder del PSOE va fer arribar una carta al president de la cambra baixa, Jesús Posada, en què l’instava a obrir un òrgan parlamentari per analitzar el model territorial i fer-hi canvis per posar-lo al dia. La proposta sorgia després que els socialistes espanyols i catalans sincronitzessin els rellotges i provessin de reduir les discrepàncies que es visualitzaven cada cop que s’havia de votar sobre el dret dels catalans a decidir a les urnes el seu futur. Posada, però, ja havia advertit abans que qualsevol pas en aquest sentit havia d’estar “justificat” i tenir objectius clars.

Cargando
No hay anuncios

A finals de febrer el principal partit del centreesquerra va convertir aquella idea en una proposta de resolució al debat de política general. En aquella ocasió defensaven la necessitat d’obrir un espai de diàleg que fes de contrapès al previsible cop de porta al 9-N, que es va acabar materialitzant avui fa una setmana a la carrera de San Jerónimo. Aleshores el PP també va tombar la via socialista. Ara Rubalcaba tornarà a intentar-ho, segons va avançar ahir a El matí de Catalunya Ràdio.

Després de les europees

Cargando
No hay anuncios

Si en les altres ocasions ha topat amb el mur de la dreta espanyola, que no vol ni sentir a parlar de repensar el pacte constitucional nascut a la Transició, aquest cop les coses no semblen -d’entrada- gaire diferents. La setmana passada la secretària general dels populars, María Dolores de Cospedal, i la vicepresidenta de l’executiu espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, van reiterar quina és la seva posició. Ahir la premsa conservadora de Madrid acusava el PSOE d’alimentar la “coartada” del nacionalisme català. De donar oxigen al sobiranisme. Però Rubalcaba està convençut que la crisi territorial és un “problema polític” de primera magnitud i que no es pot ventilar només dient que la sobirania és del conjunt dels espanyols. El debat de dimarts passat “no pot ser el final de res, sinó el principi del diàleg”, va alertar. I és aquí on veu elements nous per recuperar la seva aposta.

La conversa que va mantenir dijous amb el líder d’Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, li va servir per entendre que entre els dos hi ha sintonia i marge perquè cadascú “en el seu àmbit” remi en aquesta direcció, per eixamplar l’espai entre dos governs que defensen dos projectes aparentment irreconciliables. Tot i que els contactes han començat, Alfredo Pérez Rubalcaba no farà arribar la iniciativa al Congrés fins passades les eleccions europees, el 25 de maig, conscient que el clima de campanya podria fer-la naufragar abans d’arribar a port. Pel mateix motiu, el president espanyol Mariano Rajoy no va exposar al ple del dia 8 la contraoferta en finançament. En política s’ha de saber tenir paciència.

Cargando
No hay anuncios

Una de les claus en aquesta etapa que s’ha obert -i que, per molts, ha de concloure abans de la Diada perquè tingui èxit-és el paper dels barons del PP i del PSOE. A l’entrevista amb Mònica Terribas, Rubalcaba va subratllar que el marc de trobada que ell proposa inclou partits polítics, però també comunitats autònomes. La principal dirigent territorial socialista, l’andalusa Susana Díaz, va fer-li costat ahir i va acusar Rajoy d’“equivocar-se” per no escoltar les receptes del seu partit. La idea que els socialistes tenen al cap és una reforma constitucional inspirada en el model alemany (un estat sense la realitat plurinacional espanyola). El PSOE proposa, entre altres coses, convertir el Senat en cambra territorial i clarificar el repartiment de competències. Res, però, de dret a l’autodeterminació, en el qual el seu líder no creu gens. Ni res que impliqui cessió de sobirania, el moll de l’os de la reivindicació catalana.

Avancem acusa el PSC de “sectarisme”

Cargando
No hay anuncios

La tensió entre els crítics i la cúpula del PSC va in crescendo. Després de l’expulsió de Fabian Mohedano de l’executiva del partit per haver assistit a un acte d’ERC, ahir el líder d’Avancem, el diputat Joan Ignasi Elena, va acusar la direcció de “sectarisme polític” i va considerar que està en una situació d’“extrema debilitat i decadència”. El dirigent socialista va admetre que estava “especialment molest i escandalitzat” pel fet que la direcció del partit hagi conegut la resolució de la comissió de garanties sobre Mohedano abans que el mateix afectat, i va avançar que en demanarien explicacions. De fet, el mateix Elena va assegurar que no tenen cap resposta de la mediació que l’ens disciplinari els va oferir per resoldre el seu cas juntament amb Marina Geli i Núria Ventura per haver trencat la disciplina de vot a favor de la consulta. Per tot això, el dirigent va insistir que el 28 de juny se celebrarà l’assemblea en què tots els crítics decidiran col·lectivament si treballen per una reconstrucció de l’espai socialista “des de dins o des de fora del partit”. Mentrestant, Mohedano suspèn “cautelarment” la seva militància al PSC, almenys mentre Pere Navarro segueixi al capdavant del partit.