Tema del dia10/12/2014

Un episodi de fort vent causa estralls a Catalunya

Moren dues persones per la caiguda d’un mur a Terrassa i una altra en un accident de trànsit, i un maquinista podria perdre una cama

E. Escriche / M. Tor0
i E. Escriche / M. Tor0

BarcelonaTres víctimes mortals i un ferit greu. Aquest és el resultat més impactant del temporal de vent excepcional que va arrencar diumenge en diferents punts del país i que es va anar intensificant amb el pas de les hores fins a arribar al seu punt àlgid durant el dia d’ahir. Tot i que el Govern va aixecar al vespre el nivell d’emergència del pla de protecció civil contra el vent (Procicat) i va passar al d’alerta, es tracta de l’episodi més fort pel que fa a ratxes màximes registrades des del gener del 2009, segons va confirmar ahir Santi Segalà, cap de l’àrea de predicció del Servei Meteorològic de Catalunya. Els bombers van realitzar ahir més de 1.500 sortides per incidències causades pel vent, i el telèfon d’emergències 112 va atendre més de 2.000 trucades per incidències que hi estaven relacionades.

Els detalls de les persones que van perdre la vida els va donar el conseller d’Interior, Ramon Espadaler, en sortir de la reunió del consell assessor de protecció civil. La primera víctima, una dona sueca de 60 anys, va morir diumenge al vespre després de bolcar amb l’autocaravana que conduïa a l’AP-7 entre Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant (Baix Camp). Segons els Mossos d’Esquadra, la principal hipòtesi de l’accident va ser la força del vent.

Cargando
No hay anuncios

És també la teoria que Espadaler va fer servir per explicar la mort ahir de les dues persones que van ser aixafades per un mur a Terrassa. El vent va assolir a la cocapital del Vallès Occidental velocitats superiors als 130 quilòmetres per hora. L’impacte del vent sostingut sobre un mur de l’antiga fàbrica AEG, ubicada a l’avinguda Jaume I del municipi -prop de la plaça de la Dona-, hauria fet cedir la paret, que va atrapar les dues víctimes cap a la una del migdia. La primera que es va trobar era un home de 27 anys, mentre que la segona -que es va localitzar quan s’estava traient la runa- era una dona, l’edat de la qual encara no ha transcendit. Aquest incident va ser especialment colpidor per als habitants de Terrassa, i l’alcalde, Jordi Ballart, va decretar dos dies de dol. També a conseqüència del vent la Mútua de Terrassa va atendre una vintena de persones al servei d’urgències. Totes elles lleus excepte dues, una dona i un nen. Així mateix, el centre va anul·lar les intervencions quirúrgiques previstes per al dia d’ahir per poder centrar-se en les víctimes del temporal. El conseller va deixar clar que els tres episodis mortals van ser les conseqüències més “cruentes” del temporal de vent, però no van ser ni de bon tros les úniques.

Descarrilament a Rodalies

Cargando
No hay anuncios

Dos trens xoquen contra arbres i un maquinista queda ferit greu

Les fortes ràfegues de vent van fer caure a terra un gran nombre d’arbres, molts dels quals van obstaculitzar vies de tren, cosa que va provocar talls i accidents en el servei de Rodalies. El més greu va ser el descarrilament d’un comboi de la línia R3 que feia el trajecte entre l’Hospitalet de Llobregat i Vic. L’incident es va produir entre les Franqueses i Centelles -al Figaró-, després que el vehicle xoqués amb un arbre tombat pel vent. El tronc va travessar la cabina del maquinista, que va quedar ferit greu. Espadaler va detallar que l’home, ingressat a l’Hospital de Granollers, té una “infecció severa” en una cama. No va descartar que se li hagi d’acabar amputant.

Cargando
No hay anuncios

La resta de passatgers del tren, uns 160, van ser evacuats il·lesos poca estona després de la topada. A causa del descarrilament, des de les 16.00 hores el servei de la línia R3 es va estar fent en tren fins a la Garriga, i en autobús de la Garriga a Vic i novament en tren de Vic a Puigcerdà. Una situació que podria quedar resolta aquest matí si els operaris retiren a temps els arbres i el tren descarrilat de la via.

Tot i que no va ser tan tràgic, un altre tren de la mateixa línia, que havia sortit poc abans de les 12 hores de Ripoll, va xocar contra un arbre caigut a l’altura de Balenyà. Va ser un incident lleu i el vehicle no va descarrilar, però l’impacte va deixar fet miques el vidre de la cabina del conductor. El vent i la caiguda d’arbres també van obligar a interrompre el servei de línia R4 del tram Sabadell Sud - Manresa, que tampoc recuperarà el servei fins aquest matí, i es van produir retards puntuals pel temporal als trens de les línies R2 nord, R11 i R8.

Cargando
No hay anuncios

Danys materials

Parades, cobertes, murs i sostres cauen per la força del vent

Cargando
No hay anuncios

Problemes ferroviaris a banda, una de les incidències més destacades es va produir a la Fira de Santa Llúcia de Barcelona quan ja s’havia obert al públic. Dues persones van resultar ferides lleus en caure tres parades i van ser traslladades a centres hospitalaris. Davant del temporal i seguint les recomanacions dels Bombers, l’Ajuntament i l’organització, l’Associació de Venedors de la Fira de Santa Llúcia, van decidir tancar la fira fins avui. També a Barcelona el vent va fer saltar part de la capa impermeable i del material aïllant de la coberta del poliesportiu de Can Dragó, cosa que va deixar al descobert les plaques del sostre de l’equipament. També va haver de tancar el museu Blau, situat al recinte del Fòrum, després que es desprenguessin algunes plaques de la coberta de l’edifici.

Fora de Barcelona, a banda de Terrassa, es va desplomar el mur d’una casa de Sort sobre tres vehicles que estaven estacionats al davant seu sense causar danys personals. A Figueres es va ensorrar part del mur extern de l’Escola Salvador Dalí. L’ensorrament no va afectar el funcionament de l’escola.

Cargando
No hay anuncios

Escoles a mig gas

Diversos centres educatius queden confinats pel temporal

Cargando
No hay anuncios

L’activitat escolar sí que es va veure afectada pel vendaval en altres zones. En diverses escoles de Sabadell, com la Joan Maragall o la Roureda, els alumnes que van dinar a casa ja no hi van tornar. La mateixa situació es va repetir amb l’Escola President Salvans de Terrassa i les tres escoles de Polinyà. A Terrassa avui no hi haurà activitat lectiva a les llars d’infants Núria i les escoles Marià Galí i El Vallès, segons va informar l’Ajuntament. A la zona de muntanya el Consell Comarcal del Pallars Jussà va anul·lar el transport escolar per la neu i el gel en diferents punts de la comarca, com a Aulàs.

Carreteres tallades

Cargando
No hay anuncios

Arbres a la calçada van obligar a interrompre la circulació

Durant el dia es van tallar o es va restringir el pas en diverses carreteres, la majoria per la caiguda d’arbres a la calçada. És el cas de la BV-4024 a Guardiola de Berguedà, la BV-1243 i la C-59 a Caldes de Montbui, la C-250 a Quart, la B-224 a Sant Esteve Sesrovires, la GI-550 a Riudarenes, la C-17 a l’Ametlla del Vallès, la C-58 a Vacarisses i a Sant Quirze del Vallès i la C-243C a Ullastrell. La neu que va caure als Pirineus també va obligar a tallar l’accés al port de la Bonaigua per la C-28 i la BV-4031 entre Castellar de n’Hug i la Molina i en una desena de carreteres era obligatori circular amb cadenes.

Sense electricitat

Més de 40.000 persones es van quedar sense subministrament

La xarxa elèctrica també es va veure afectada. Fins a 43.000 abonats es van quedar sense llum. La majoria eren a la zona del Vallès i el Maresme. També es van veure afectats el Bages, l’Anoia, el Berguedà i les comarques gironines. En la majoria de casos els talls de subministrament van ser a causa del vent, que va fer xocar cables i es van produir curtcircuits que van afectar les estacions de distribució. Al tancament de l’edició uns 26.500 abonats seguien sense subministrament de llum a Catalunya. Els tècnics de les companyies subministradores seguien treballant per restablir el servei, encara que no van donar un termini per a la reparació.

Vents de 98 quilòmetres Per hora i onades de 8 metres a Menorca

La tramuntana va fregar ahir els 100 quilòmetres per hora a Menorca, amb una ratxa màxima registrada de 98 quilòmetres per hora. El vent es va notar a tota l’illa, però sobretot al mar. L’Agència Estatal de Meteorologia va registrar onades de gairebé 8 metres d’alçada: la més alta va ser de 7,98 metres -un rècord històric-, prop del port de Maó. Una de les conseqüències més destacables de la ventada va ser la suspensió de les classes al Conservatori Professional de Música i Dansa. Un altre dels efectes més estesos del vent va ser la caiguda d’arbres: pràcticament tots els municipis van registrar incidències d’aquest tipus. A Ferreries una branca va envair un carril de la carretera general i durant mitja hora els cotxes van haver de passar de manera alterna per l’única via de comunicació de l’illa entre Ciutadella i Ferreries. Alguns edificis i part del mobiliari urbà també van patir desperfectes pel vendaval.