Les esquerres s’organitzen per fer campanya pel sí-sí

Dos manifestos exigiran la setmana vinent obviar el TC

Roger Tugas
13/09/2014
3 min

BarcelonaLa dita popular afirma que, després de la tempesta, ve la calma. Després de la massiva V, però, les entitats i partits partidaris de celebrar el 9-N digui el que digui el Tribunal Constitucional (TC) no paren per prendre aire i s’han proposat aprofitar l’empenta de la mobilització per condicionar el debat obert sobre com actuar davant una previsible suspensió de la consulta. Així, aquesta setmana es presentaran dos manifestos plurals que feia temps que es treballaven i que amb matisos diferents exigiran obviar el veto.

El primer que veurà la llum ho farà dijous i estarà subscrit per dirigents i associacions ubicades a l’esquerra i, a més de reclamar que es blindi el 9-N tot i el TC, se situarà clarament a favor de l’opció independentista des d’arguments progressistes. La plataforma s’anomenarà de manera ben explícita, Esquerres pel Sí-Sí i, segons una de les últimes versions del manifest a què ha tingut accés l’ARA, apunta que “els sectors que estan provant d’impedir el procés i el debat que comporta tenen en comú la seva proximitat amb els poders econòmics i financers espanyols i catalans” i pretenen evitar la consulta per “mantenir l’ statu quo actual”. Així mateix, situa la independència com la millor via per garantir l’educació i la salut públiques i de qualitat, el dret a l’habitatge, les pensions i una feina digna.

La transversalitat en l’esquerra que està aconseguint el manifest és, de fet, molt àmplia i aglutina dirigents i membres de quasi tots els partits i entitats d’aquest espai. Segons alguns dels impulsors de la plataforma, firmarien el text representants d’ERC -com Joan Tardà-, ICV -Raül Romeva i Jaume Bosch-, EUiA -David Companyon-, la CUP, Procés Constituent i exsocialistes com Toni Comín, així com representants sectorials de l’ANC i sindicats com CCOO, la UGT, la Intersindical-CSC i el SEPC. A la presentació, a més, s’hi espera que hi sigui Lluís Llach. En tot cas, l’objectiu dels impulsors no és que la plataforma s’esgoti el 9-N després d’haver sumat suports al sí-sí des d’arguments progressistes, sinó que serveixi per “acumular forces més enllà per condicionar el posterior procés constituent” i arrossegar-lo cap a l’esquerra. “Volem anar creant un escenari de suma d’esquerres transversals per garantir que el procés no s’atura i crear un corrent cap a l’hegemonia de l’esquerra”, defensa un firmant.

El Compromís de Santa Coloma

D’altra banda, la Xarxa Referèndum 9-N, impulsada a finals de juliol per una trentena d’organitzacions i de la qual ja formen part la CUP, Procés Constituent i SI, ultima aquesta setmana el que es coneixerà com a Compromís de Santa Coloma, que es presentarà dissabte -l’endemà de l’aprovació de la llei de consultes- al Teatre Sagarra de la ciutat del Barcelonès nord. En els pròxims dies s’acabarà de configurar el llistat d’adhesions al text, en què previsiblement hi haurà ERC, i que reclamarà “tirar endavant tant sí com no la consulta, digui el que digui el TC”, segons un dels implicats.

Tot i això, la Xarxa també negociarà amb CDC, Unió, ICV, EUiA, NECat, Avancem, Guanyem, Podem, entitats, sindicats i col·legis professionals. L’objectiu és escenificar un gran suport a la reivindicació d’una consulta unilateral. “En principi és per donar suport a qui vol fer la consulta i que s’evidenciï on està cadascú”, expliquen, ja que el debat sobre com reaccionar al TC és candent en el bloc del dret a decidir.

stats