ERC exigeix a CiU que faci net i encari el 9-N sense llasts
L’oposició vol forçar la compareixença de Pujol
BarcelonaEl 5 de febrer del 2013, un mes després de firmar el pacte d’estabilitat parlamentària, la portaveu d’ERC, Anna Simó, avisava CiU que, si tenia dirigents esquitxats per casos de corrupció, havia de “decidir com actuar-hi” per evitar que això pogués “tacar” o “entorpir” el procés sobiranista. Però des de llavors han sortit a la llum nous casos, l’últim dels quals ha estat el més sonat, i els republicans van tornar a insistir ahir, un any i mig més tard, en la necessitat de buidar la motxilla de pomes podrides. “Demanem a CiU que faci net sense dilacions, ha de recuperar la credibilitat aixecant catifes”, va reiterar la mateixa Simó, després d’un cap de setmana en què dirigents dels dos partits han buscat una sortida a la crisi institucional oberta amb la declaració de Jordi Pujol.
Els republicans reclamen que la federació faci una “regeneració a fons” per avançar en la transició nacional “sense rèmores ni llasts”. Públicament van exigir que l’expresident perdi les prerrogatives del càrrec que va ocupar, entre les quals la pensió vitalícia, l’oficina i el tractament protocol·lari, un pas que quasi tothom ja donava per fet que es farà d’una manera o una altra. Però ERC no en té prou. “Els hem reclamat moltes vegades que han de fer net”, lamentava un dirigent del partit, que explicava que en la reunió de la cúpula d’ahir es va constatar la irritació per l’engany de Pujol.
Per això Simó va exigir a l’expresident que faciliti la informació que se li reclami dels diners evadits i el que calgui, i que Hisenda i la fiscalia “investiguin amb rigor i un jutge decideixi”. Els republicans no donaran suport a la petició del PP de crear una comissió d’investigació perquè la reclama un partit esquitxat per la corrupció que ha rebutjat al Congrés indagar en els seus casos i amb una líder a Catalunya que s’ha negat a comparèixer pel cas Método 3. Tot i això, es reserven l’opció de donar suport a la petició de compareixença de Pujol segons com evolucionin les informacions i investigacions del cas. “Hem volgut enviar un avís a CiU”, resumia un dirigent d’ERC, perquè la federació compleixi amb el compromís d’aixecar la catifa.
Moviment al Parlament
Tanmateix, la resta de formacions no es quedaran quietes. ICV-EUiA des d’avui començarà a recollir firmes per forçar la compareixença, amb la incògnita de si obtindrà l’imprescindible suport republicà. La coordinadora nacional dels ecosocialistes, Dolors Camats, va titllar d’“insult a la intel·ligència” l’excusa esgrimida per Pujol segons la qual no va trobar el moment per regularitzar la situació dels fons a l’exterior.
El president de C’s, Albert Rivera, també va anunciar que intentarà avançar en la mateixa línia. Per ara ja ha reclamat una junta de portaveus extraordinària aquesta setmana per votar-ho, que ha sumat el suport del PP. Un suport suficient, ja que només calen dos grups per convocar-la. Però per reclamar la compareixença la petició hauria de sumar el suport de la majoria de la cambra, cosa que fa imprescindible el vot de CiU o ERC.
Malgrat tot, els populars ja van registrar la demanda d’una comissió d’investigació, amb molt poques possibilitats de fructificar després que els republicans se n’hagin desmarcat. El reglament del Parlament permet impulsar-ne sense necessitat que ho avali la majoria de la cambra si la petició rep el suport d’un terç dels diputats o de tres grups. Tanmateix, és una via que només es pot utilitzar un cop a l’any i que ja es va gastar al juliol amb la proposta de C’s de crear una comissió d’investigació sobre la fallida de Spanair.
Sigui com sigui, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, prioritza que Pujol comparegui al Parlament per iniciativa pròpia. “Els fets són de gran gravetat, i objectivament projecten una feixuga ombra sobre el projecte de CiU”, va etzibar. L’alcaldable socialista a Barcelona, Jaume Collboni, va reclamar a l’expresident que renunciï a la Medalla d’Or de la Ciutat, rebuda el 1983.