DRET A DECIDIR, EFECTES DE LA MOBILITZACIÓ
Tema del dia12/11/2014

ERC: “Acords sí, però per la independència”

Junqueras anunciarà avui el seu full de ruta acompanyat d’independents i reclamarà eleccions ja

R. Tugas / L. Vicens / N. Orriols
i R. Tugas / L. Vicens / N. Orriols

Barcelona“Ens hem de posar d’acord”. Aquesta era la consigna que ressonava a la seu d’ERC del carrer de Calàbria davant l’anunci d’Artur Mas que obriria una ronda de contactes amb els partits sobiranistes per pactar el format d’unes eleccions plebiscitàries. Els republicans i el president català parteixen de postures força divergents i amb una confiança mútua sota mínims després que la conversió de la consulta en procés participatiu esberlés el pacte d’estabilitat. La cúpula d’ERC també veu amb reticència que el PSC torni a tenir veu en el procés sobiranista, que Mas vulgui liderar els nous passos o que hagi deixat enrere el discurs inicial segons el qual les plebiscitàries serien automàticament “la segona volta” del 9-N, però tot i això els republicans asseguren que, quan se’ls convoqui a Palau, hi assistiran amb la millor voluntat de pactar un recorregut comú cap a la independència. “Estic convençuda que ens posarem d’acord”, va afirmar la seva secretària general, Marta Rovira.

I quina proposta posarà sobre la taula el president d’ERC, Oriol Junqueras, quan es vegi amb Mas? Segons ha pogut saber l’ARA, el també alcalde de Sant Vicenç dels Horts la presentarà aquest vespre a la premsa acompanyat d’independents que li donaran suport en un acte que convocarà avui mateix. L’objectiu és donar-li rellevància per intentar “portar la iniciativa” i no anar a remolc del líder de CiU, en paraules d’un dirigent republicà. La intenció -ideada la setmana passada i ratificada en l’executiva de dilluns-és situar el full de ruta d’ERC sobre la taula i defensar-lo en positiu, no necessàriament en contraposició al de Mas. Els republicans creuen que no s’entendria que la setmana següent al 9-N comencessin a volar dards entre les dues principals forces sobiranistes. Segons com avancin els esdeveniments en relació amb la querella contra Mas i els consellers del Govern, a més, la unitat pot passar a ser inexcusable.

Cargando
No hay anuncios

Constituents, no plebiscitàries

Sigui com sigui, Junqueras i Rovira han anat avançant algunes de les parets mestres del seu full de ruta. “Ara cal convertir el suport de diumenge en un suport parlamentari”, va insistir ahir la número dos d’ERC, cosa que es faria amb unes “eleccions constituents per tenir unes institucions constituents [...] tan aviat com sigui possible”. El nou Govern i el nou Parlament, per tant, serien els encarregats d’aprovar iniciatives com la llei de transitorietat jurídica o la d’administració tributària. D’aquesta manera, els republicans descarten que calgui cap negociació amb l’Estat per intentar fer un nou referèndum o substituir-lo per unes plebiscitàries, ja que defensen que dels nous comicis n’han de sortir institucions que ja actuïn com a sobiranes i impulsin la Constitució de la nova república. Qualsevol altra cosa, afirmen, suposaria alentir el procés mentre encara no es disposa “de les millors eines per resoldre els problemes de la població, les d’un estat”. A més, “la gent no pot estar eternament mobilitzada i cal avançar”, afegeixen.

Cargando
No hay anuncios

¿I aquestes eleccions constituents serien amb llista única? “Primer cal posar-nos d’acord en els passos i l’agenda, després en quina és la fórmula per optimitzar els resultats”, va reiterar Rovira. La cúpula d’ERC dubta que la llista única -que difícilment seria del tot unitària, ja que ni Unió ni la CUP volen ser-hi- serveixi per sumar més que per separat i, a més, els socialistes escindits que flirtegen amb els republicans podrien descartar aliar-se amb CiU. Junqueras prefereix fórmules que passin per pactar alguns punts del programa de forma conjunta en àmbits com la independència, les polítiques socials o la corrupció. Els passos que pugui fer la querella de la Fiscalia o la decisió que prengui l’ANC respecte a les noves decisions després del 9-N, però, també marcaran el full de ruta. L’entitat presidida per Carme Forcadell, de fet, farà pública a finals de mes la proposta que està debatent internament.

Desacord sobre l’avançament

Cargando
No hay anuncios

L’objectiu d’ERC “de fer la independència” també és el de la CUP, que confia a “compartir una estratègia bàsica” en les reunions amb Mas tot i “la diversitat de projectes polítics enfrontats”. Així ho va explicar el diputat Quim Arrufat, que va reclamar que es convoquin eleccions “en els propers dies”. En canvi, ICV-EUiA va fer-se enrere en demanar la convocatòria d’eleccions, perquè veu “prioritària” l’aprovació dels comptes. El portaveu adjunt dels ecosocialistes, Joan Mena, va demanar “un canvi de majories al Congrés” per “facilitar” una consulta pactada. Tampoc veuen clar un avançament electoral el PP i el PSC. El portaveu popular, Enric Millo, va augurar que uns nous comicis generarien “inestabilitat i incertesa”. Per la seva banda, Ciutadans, que ja fa mesos que reclama eleccions, va demanar a Mas que els inclogui en la ronda de converses.