DRET A DECIDIR, ELS PARTITS
Tema del dia25/11/2014

Duran augura un país “ingovernable” si Mas avança les eleccions

Critica Junqueras per parlar dels aliats d’un estat català “sense haver-se mogut de casa”

Roger Mateos
i Roger Mateos

BarcelonaMenys de 24 hores abans que Artur Mas exposés el seu full de ruta per als pròxims mesos, Josep Antoni Duran i Lleida va anticipar-se esmenant aquelles veus sobiranistes que insten el president de la Generalitat a avançar les eleccions per accelerar el procés cap a l’estat propi. En una entrevista a 8TV, el president del comitè de govern d’Unió va ser taxatiu: “Jo no avançaria eleccions”. Darrere la seva reflexió, un argument fonamental: a Catalunya li convé “l’estabilitat política” i, davant l’esberlament de l’actual mapa de partits que prediuen totes les enquestes, un avançament electoral en aquests moments conduiria a un nou Parlament “ingovernable”.

Duran va recordar que “el país no està per fer eleccions cada dos anys” sinó que cal que el Govern s’ocupi “dels problemes del dia a dia de la gent”. Uns comicis representen “tres mesos de campanya i tres més per formar govern”, i a Catalunya “no estem per perdre el temps”, va remarcar recordant que, a més, si són plebisicitàries caldria tornar-ne a fer aviat. Això sí, en cas que Mas faci una crida a bastir una candidatura unitària independentista, no es tanca d’entrada a discutir-ho. “Hem d’estar oberts a parlar-ne”, va concedir, tot i advertir que la idea d’una llista conjunta no convenç ERC.

Cargando
No hay anuncios

El cap de files de CiU a Madrid va reiterar el missatge que ja havia llançat diumenge en la clausura de les jornades de reflexió del seu partit, en l’estrena de la seva nova plataforma de debat, Construïm: “Més enllà del debat sobre la independència també hi ha vida”. A més, va mostrar-se en desacord amb aquells que donen a entendre que amb la independència es resoldrien problemes socials i econòmics. “És populisme dir que la independència ho resoldrà tot”, va sostenir.

“M’agradaria més gruix en l’explicació de què comporta un procés d’independència”, va exposar Duran, que va carregar sense contemplacions contra el president d’ERC, Oriol Junqueras, per presentar l’horitzó de la independència com un escenari lliure de maldecaps. “Junqueras no sap si sortirem o no de l’euro”, va etzibar. La crítica al líder republicà no es va quedar aquí.

Cargando
No hay anuncios

Junqueras “no parla” amb Merkel

Duran, que presideix la comissió d’exteriors del Congrés, va contrastar la seva experiència i contactes amb altes instàncies d’altres estats amb el perfil del president dels republicans, que “no s’ha mogut de casa i no sap” fins a quin punt a la resta d’Europa poden estar amoïnats pel pols sobiranista. “Deu pensar que podem continuar a la Unió Europea (UE), no deu haver parlat amb Merkel ni amb Hollande o Sarkozy. Europa no va per aquí”, va insistir Duran, que també va admetre desacords amb Mas en aquest aspecte. El president considera que els estats petits tenen molt a dir.

Cargando
No hay anuncios

En preguntar-li sobre les desavinences amb el president, Duran va reivindicar el seu dret a plantejar la plataforma Construïm sense que cogui als socis de CDC. Va recordar que quan el 2007 Mas va llançar el seu projecte de la Casa Gran del Catalanisme, “Unió no va obrir la boca”, de manera que ara, quan de les files democristianes es preparen per ampliar el seu espai, els nacionalistes no haurien de posar-hi pegues. El llançament de la Casa Gran, tot i que Duran negués tensions el 2007, sí que va derivar en una forta crisi dins de la federació nacionalista.

CiU, de fet, aguanta per figures com Mas, el mateix Duran i per “interessos”, segons va assenyalar el líder d’Unió. Què són aquests “interessos”? Es tracta d’ajuntaments en què Convergència “perdria majories” si no anés amb els democristians. “Ni CDC ni Unió han guanyat mai eleccions per separat”, va raonar un Duran més llançat que mai en la vigília d’un dia assenyalat.

Cargando
No hay anuncios

Felip Puig, “preparat” per, si cal, deixar pas

“No puc dir que tingui ganes de deixar-ho, però estic preparat per entendre que cal deixar pas a nous protagonismes i a nous personatges”. Felip Puig, conseller d’Empresa i Ocupació i dirigent històric de Convergència, va assegurar ahir a Catalunya Ràdio que està disposat a fer un pas enrere, si cal, per facilitar una candidatura transversal amb noms de la societat civil i en què els partits quedin en un segon pla. “Caldrà molta generositat”, va explicar Puig, convençut que ara no toca “vetllar pels interessos de partit, sinó pels de país”. A ulls del conseller, en el procés sobiranista només hi ha “una o dues persones imprescindibles”, i una d’elles és, a parer seu, Artur Mas.