Diputats crítics podrien deixar el grup abans de la votació

Navarro descarta que hi hagi una "escissió" al partit

Diputats crítics podrien deixar el grup abans de la votació
Sara González
19/11/2013
3 min

Barcelona.El líder del PSC, Pere Navarro, va apel·lar ahir a la consciència dels dirigents crítics perquè no traeixin la voluntat expressada per àmplia majoria pel consell nacional del partit, que suposa despenjar-se del procés sobiranista que piloten CiU i ERC. Els díscols van recollir el guant i es plantegen una fórmula per mantenir la defensa del dret a decidir sense entrar en contradicció amb el màxim òrgan del partit entre congressos: marxar del grup parlamentari abans que es produeixi la polèmica votació del 4 de desembre, en la qual el PSC votarà en contra de demanar la consulta al Congrés a través de l'article 150.2 de la Constitució.

"Jo no em plantejo que puguin votar diferent. No em passa pel cap. Hem seguit un sistema escrupolosament democràtic", va deixar anar Navarro a Catalunya Ràdio. I, en efecte, els crítics buscaran que això no passi. Entre altres coses perquè al gener, quan es van negar a votar en contra de la declaració de sobirania, no hi havia cap mandat del consell nacional, però ara sí.

A l'espera de Ros, Geli i Sampere

En tot cas, Joan Ignasi Elena no es va estar de recordar a RAC1 que serà "coherent i conseqüent" amb el que defensa. Així doncs, els dos diputats d'Avancem, Joan Ignasi Elena i Núria Ventura, estarien disposats, si la situació no canvia, a deixar el grup abans d'haver de trencar la disciplina de vot. Ho farien per ser diputats no adscrits si Marina Geli, Àngel Ros i Rocío Martínez-Sampere també es plantessin. Si fossin només dos, el més probable és que deixessin l'escó. Però continuarien a l'executiva per seguir tenint influència en la direcció i representant una facció del partit cada cop més distanciada de Navarro.

Però el primer secretari es nega a acceptar que hi pugui haver una "escissió" al PSC. El mateix Ros va dir ahir que tampoc ell té "cap interès" a deixar el grup i el partit. Tot i això, s'hi pot veure abocat perquè Navarro, lluny de fer marxa enrere, demana obediència i no té intenció de cedir, sobretot després del blindatge del consell nacional. "A vegades als partits sobra gent que no actua amb una honradesa com la nostra, que actua en clau personalista i no de projecte col·lectiu", va assegurar. Tot seguit va matisar que la "immensa majoria" dels dirigents crítics no sobren, sinó que "sumen". En canvi, el seu número dos, Antonio Balmón, va reiterar que al PSC "sí que sobren" dirigents que, al seu parer, fan "soroll" i desvirtuen el projecte col·lectiu.

Com gestionar el conflicte

La situació interna del PSC és a hores d'ara tan fràgil que quadres intermedis del partit, com Francesc Vallès, Jaume Collboni , Xavier Sabaté o Esperança Esteve, s'han ofert com a intermediaris per intentar reconduir la situació. No donen la raó als crítics, però tampoc estan d'acord amb l'expeditiu modus operandi de Navarro per acabar amb la polifonia. "Ara es tracta de decidir com gestionem políticament el conflicte, com es canalitza la discrepància", assegura un d'aquests dirigents. A ells justament i a la militància s'aferren els dirigents crítics perquè el PSC "no acabi passant a la història com el partit que va impedir la consulta". En tot cas, no són pocs els dirigents que agraeixen un consell nacional que ha estat "clarificador" i que serà útil per fugir de les "trampetes i la confusió de CiU". Caldrà veure, però, a costa de què.

stats