La demanda de Mas a Rajoy: 4.500 milions més el 2015

El document lliurat a la Moncloa reclama els deutes pendents

Marc Colomer
01/08/2014
3 min

BarcelonaEn un document de 20 pàgines que el president de la Generalitat va lliurar dimecres personalment al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, el Govern reclama a l’Estat -consulta al marge- que pagui tot un seguit de deutes pendents, que doni més marge de dèficit per sostenir l’estat del benestar, que compleixi les lleis amb Catalunya i que retiri les normes que envaeixen les competències pròpies. Tot plegat agrupat en sis blocs que van des de l’economia fins a l’àmbit social, el cultural i lingüístic o les infraestructures, entre altres qüestions.

Oxigen contra l’asfíxia

Increment en 4.500 milions de la capacitat de despesa el 2015

Amb l’horitzó del pressupost del 2015, que s’haurà de presentar a la tardor, el Govern reclama a l’Estat que incrementi almenys en 4.500 milions d’euros la capacitat de despesa de Catalunya si vol que es compleixi el sostre de dèficit imposat per Montoro. Proposa que 2.000 milions surtin de la suma de 500 milions per compensar el bloqueig de l’Estat de l’impost als dipòsits bancaris i els 759 milions impagats de l’addicional tercera de l’Estatut el 2008, i la “revisió i modificació” dels actuals criteris d’Hisenda amb les liquidacions i bestretes; 2.000 milions més via increment del sostre de dèficit del 2015 del 0,7% del PIB a l’1,7%, i 500 milions més reconeixent a la Generalitat la capacitat d’incrementar taxes i altres operacions.

A més, i pel que fa a la disposició addicional tercera de l’Estatut -l’Estat ha d’invertir a Catalunya en infraestructures l’equivalent a l’aportació catalana al PIB espanyol, un 19%-, el Govern xifra en 3.207 milions el deute acumulat els anys 2009, 2010, 2011, 2012 i 2013. La xifra arriba als 3.966 milions si s’hi afegeixen els 759 milions de l’addicional tercera del 2008, compromesos en el seu moment pel govern Zapatero però mai liquidats.

Greuge en infraestructures

Recuperació del nivell d’inversió, reduït un 50% en 10 anys

El document que Mas va lliurar a Rajoy també reclama a l’Estat que recuperi els nivells d’inversió en infraestructures a Catalunya després que s’hagi desplomat un 50% els últims 10 anys, el doble que en el conjunt de les autonomies. Però més enllà d’això, evidencia que entre el 2004 i el 2012 el 18% de les inversions previstes ni tan sols es van executar, 5 punts més que els altres territoris. I situa com a inversions prioritàries i urgents a Catalunya el Quart Cinturó, els accessos viaris i ferroviaris al port de Barcelona, la xarxa de Rodalies i, esclar, el corredor mediterrani.

Capítol a part i destacat per a la llançadora ferroviària entre Barcelona i la terminal T1 de l’aeroport del Prat, amb proposta alternativa de la Generalitat perquè el projecte costi 92 milions menys que el previst per l’Estat (de 310,6 milions a 217,4), amb un any menys d’execució (de 5 a 4 anys).

Estocada a l’escola catalana

Retirada del decret de llengües i altres normes invasives

En l’àmbit de la cultura i la llengua, el document que Mas va traslladar a Rajoy deixa clar que el 95% de la població catalana a partir de 15 anys entén, parla, llegeix i escriu el castellà, mentre que pel que fa al català, l’entén el 94%, el parla el 80%, el llegeix el 82% i l’escriu el 60%. Unes xifres que serveixen al Govern per afirmar la “necessitat de mantenir el model lingüístic” propi emparat per l’Estatut i la llei d’educació de Catalunya i clau per a la cohesió social del país. Per això reclamen l’anul·lació del decret de llengües que obliga la Generalitat a pagar escola privada a qui vulgui escolarització en castellà.

També reclama que se suprimeixi el decret que fulmina un múltiplex de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, una “clara agressió a les potencialitats de l’oferta televisiva en català de caràcter públic, i frenar el canvi de criteri d’Hisenda pel que fa a l’IVA de TV3, que podria tenir una repercussió al pressupost anual de l’ordre de 25 milions, cosa que “compromet la viabilitat financera del projecte televisiu”. I el replantejament del 21% de l’IVA cultural, que està enfonsant el sector.

Sistema social en perill

La Generalitat avisa que ja no és possible retallar més en salut

El Govern avisa que, després d’haver reduït la despesa sanitària en un 15% els últims tres anys, “ja no és possible seguir ajustant sense que repercuteixi en la qualitat del servei”. Per això urgeix a aplicar ja el nou model de finançament -la llei que incompleix l’Estat obligava a tenir-lo a punt l’1 de gener del 2014-, a evitar la “centrifugació” del dèficit de l’Estat cap a les autonomies, no seguir impedint taxes com l’euro per recepta, o complir la sentència del TC que obliga a transferir a Catalunya la gestió del 0,7% de l’IRPF.Davant la reiterada apel·lació de l’Estat amb el compliment de la legalitat pel que fa a la consulta, la Generalitat contraataca reclamant que el govern espanyol compleixi amb la llei de dependència, que fixa que ha d’assumir el 50% del cost -ara només n’aporta el 20%.

stats