GOVERNABILITAT LA NEGOCIACIÓ
Tema del dia18/12/2012

Converses sota pressió

Mas i Junqueras reprenen els contactes i sospesen punts de trobada sobre la consulta per tancar un acord abans de Nadal

Oriol March / Roger Tugas / Roger Mateos
i Oriol March / Roger Tugas / Roger Mateos

BarcelonaCompte enrere per a la investidura d'Artur Mas com a president. Si bé els plans inicials preveien que Mas fos investit divendres, la reunió fallida del president en funcions amb Oriol Junqueras, fa quatre dies, ha trastocat les previsions. L'acord es fa esperar i només si avui CiU i ERC aconsegueixen lligar un pacte d'estabilitat podrà celebrar-se el ple d'investidura a finals de setmana.

Els negociadors de CiU van intensificar ahir els contactes amb els seus interlocutors republicans a tots els nivells per fer-ho possible. "Treballem per intentar que hi hagi investidura abans de Nadal, però veurem si és possible o no", deia el líder d'Unió, Josep A. Duran i Lleida als passadissos del Parlament, que ahir es va constituir. En realitat, Mas podria ser investit sense tancar abans un acord de legislatura amb els seus nous socis, perquè ERC li garanteix d'entrada els vots dels seus 21 diputats. Però el president no vol començar el seu segon mandat amb la imatge de debilitat de no haver estat capaç d'assegurar-se el suport estable dels republicans.

Cargando
No hay anuncios

Si l'acord no arriba avui, el ple d'investidura, de dos dies, es podria ajornar fins al 27 i el 28 de desembre, o bé apurar el límit màxim per celebrar-lo, que expira el 3 i el 4 de gener. Per treure's pressió, Mas va comunicar ahir a la reelegida presidenta del Parlament, Núria de Gispert, que "si cal esperar fins a l'any que ve, es fa", segons van explicar a l'ARA fonts coneixedores de la conversa. El líder de CiU, que ahir al matí va reunir-se breument amb Duran al Parlament, transmet així la sensació que no ve de dues setmanes, si això li permet garantir-se un suport sòlid per a tota la legislatura. No vol que les presses l'obliguin a tancar un acord que el condicioni en excés en el tema de la consulta.

2014, però amb clàusules

Cargando
No hay anuncios

A CiU s'esforcen a transmetre optimisme, però també és cert que en privat aflora un cert nerviosisme davant la demora de l'acord final. Malgrat que membres de la cúpula de la federació consultats confiaven a tancar-ho tot aquesta setmana, l'horitzó que el calendari s'allargui fins a l'any que ve no el descarta ningú.

En aquest esprint negociador, totes dues parts estan flexibilitzant les seves postures per no descarrilar. El principal escull segueix sent la consulta. No només la data, sinó també el pla B, la manera de saltar el mur de la legalitat espanyola quan arribi el moment en què l'executiu de Mariano Rajoy dugui al Tribunal Constitucional la llei de consultes. Fonts de CDC explicaven ahir que busquen fórmules en format "clàusula" per satisfer les demandes d'ERC de fer la consulta el 2014, deixant clar -i aquí és on entren les clàusules, que serien privades- que hi ha una sèrie d'escenaris que podrien obligar a posposar-la.

Cargando
No hay anuncios

Des de CiU insisteixen que dur a terme la consulta és "l'operació política més importants dels últims 300 anys" -frase molt repetida per Mas en campanya- i que, en conseqüència, només es pot fer "si es té clar que es guanyarà". Fonts de la cúpula convergent indiquen que aquest procés "no es pot guanyar pel 51%" i que, mentre els republicans ho veuen "guanyat" en el curt termini, els nacionalistes consideren que cal "ampliar encara més la majoria social" per assolir l'estat propi per a Catalunya.

D'aquesta manera, a CDC consideren que hi ha situacions "imponderables" que poden afectar la ruta cap al dret a decidir. N'és un exemple un hipotètic rescat d'Espanya, que tindria conseqüències imprevisibles en les ja malmeses finances catalanes. També hi ha un sector d'Unió -el menys entusiasta del pacte amb ERC- que considera que fer explícit el camí cap a la consulta pertorbaria encara més les relacions amb un govern espanyol que ja d'entrada és poc amic dels interessos catalans. "Amb quina cara podríem anar a reclamar diners al ministre Montoro? El país també s'ha de governar", apunten fonts de la permanent democristiana.

Cargando
No hay anuncios

ERC, en canvi, no vol angoixar-se amb els terminis. Els republicans creuen que és CiU qui pot tenir més pressa per tancar el pacte. "Un acord d'aquestes característiques no pot estar marcat pel temps", va afirmar la secretària general dels republicans, Marta Rovira. Són cada cop més conscients, però, que si volen assolir l'entesa hauran de cedir en alguns aspectes. De moment, segueixen enrocats en la necessitat de fixar la consulta el 2014, tot i que miren de trobar fórmules amb CiU que els donin garanties que el referèndum es realitzarà més aviat que tard. "Totes les fórmules que ajudin a clarificar l'horitzó de la consulta seran benvingudes", explica una font pròxima a les negociacions. Afirmen, però, que no n'hi ha cap de tancada, tot i que podrien passar per insinuar una data aproximada o un topall en el qual s'hauria hagut de celebrar el referèndum.

Flexibilitat amb garanties

Cargando
No hay anuncios

Tanmateix, aquesta cessió hauria d'anar acompanyada de garanties per part de CiU que el procés sobiranista va de debò. Així, a canvi de flexibilitzar la data de la consulta, Mas s'hauria de comprometre amb més fermesa amb tots els processos que encaminin Catalunya a l'estat propi. Detallant i concretant molt més els terminis i les vies per implantar la Hisenda pròpia i la Seguretat Social catalana, per exemple, cosa que donaria tranquil·litat a ERC conforme CiU no "va de farol " amb la consulta. El líder d'ERC, Oriol Junqueras, ho insinuava al matí a TV3 quan explicava que el país i el seu partit necessiten "confiar" en Mas i, per fer-ho, és prioritari "concretar el quan i el com" i evitar qualsevol "indefinició" sobre el procés. "Que es comprometi de manera clara a allò que ha estat defensant en campanya", va insistir.

Tot i no haver trobat encara la fórmula definitiva, fonts republicanes estaven satisfetes de les reunions i contactes de la jornada d'ahir, que haurien servit per assolir "aproximacions" de cara a l'acord. ERC se sent molesta per les "pressions" que afirma que rep de l'entorn de CiU perquè tanqui aviat l'acord, però dirigents del partit avancen que "Junqueras no es mourà" fins que l'acord no sigui del tot satisfactori. Per Rovira, això significa garantir que aquesta legislatura serà "la legislatura en què es treballarà per la independència". I és que la qüestió pressupostària ja està gairebé superada i el mateix Junqueras es va mostrar satisfet pel "gir econòmic i social en les negociacions".

Cargando
No hay anuncios

Enmig de la incertesa negociadora, la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, es reunirà avui al matí amb els líders parlamentaris, en l'habitual ronda de contactes per preparar el debat d'investidura. A la tarda, es veurà amb Mas. Si l'acord CiU-ERC ja estigués tancat llavors, De Gispert podria citar d'urgència la junta de portaveus per convocar el ple d'investidura per dijous i divendres. Si el pacte no qualla, Mas haurà d'esperar per ser investit o replantejar-s'ho tot.