Ciutadans vol regenerar l’Estat des de Catalunya

Diuen que seran a Brussel·les per impedir que el sobiranisme “intoxiqui” la UE

i Joan Rusiñol
23/05/2014
3 min

Madrid“Això no s’acaba el dia 25. El 25 comença la carrera de Ciutadans per tot Espanya”, va avisar ahir a Madrid el president de la formació, Albert Rivera. L’acte electoral pels comicis europeus, davant d’unes 300 persones, va servir de posada de llarg a l’ofensiva política de cara a les eleccions municipals, autonòmiques i espanyoles de l’any que ve. Els oradors van ensenyar les credencials de “la marea taronja”: regeneració democràtica de l’Estat i lluita contra el sobiranisme català.

Rivera, a qui molts situen com a futur candidat als comicis generals, ja va avisar que “aquest és un projecte a llarg termini”, que haurà d’arribar al Congrés de Diputats. Les enquestes, de moment, discrepen sobre l’èxit del partit aquest diumenge, però Rivera assegura que la “intuïció” li diu que tindran representants per primera vegada a Brussel·les. Obtenir eurodiputats serà clau per apuntalar el seu desembarcament a l’Estat. El número dos de la llista, Juan Carlos Girauta, va justificar que “l’onada” per acabar amb el bipartidisme i transformar la vida política espanyola hagi començat a Catalunya, ja que, segons diu, és on hi ha la principal “amenaça”. Per C’s, el debat territorial és indeslligable d’una crisi més genèrica, d’un “cos malalt”. “A Espanya l’han traït les seves elits”, va sentenciar.

Marcant distàncies amb UPyD

El discurs que ahir van assajar a la capital espanyola els candidats i dirigents del partit és molt semblant al d’Unió Progrés i Democràcia (UPyD), la formació de Rosa Díez, que té a la Comunitat de Madrid el principal graner de vot. La tesi sobre el sobiranisme és calcada. Girauta va arribar a acusar la Generalitat de “fomentar l’odi entre espanyols”, de posar en risc l’estabilitat i la seguretat jurídica a l’estat espanyol i de fer “pedagogia” contra la Constitució i les sentències dels tribunals que no encaixen amb els plantejaments polítics del Govern. Gairebé les mateixes paraules que es poden sentir als mítings del seu competidor, amb qui no han estat capaços d’entendre’s per crear una única marca electoral. Pensant ja en el pròxim cicle electoral, Rivera va començar a marcar distàncies i, sense citar Díez, va dibuixar C’s com un moviment “optimista” que contrasta amb la gent “cabrejada”.

El polític català sap que a l’hora d’enarborar la bandera de la regeneració democràtica i de la lluita contra els vicis interns dels partits juga amb avantatge. Díez fa molts anys que és en política i ell va apel·lar a la tranquil·litat de ser una força sense lligams de cap tipus i encara amb molt camí per recórrer.

“Contrapropaganda” sobiranista

El candidat a aquestes eleccions, el periodista i advocat Javier Nart, i Carolina Punset, que també forma part de la llista, van aprofundir en el missatge de la transparència i la necessitat de girar full. Tots van carregar contra el que anomenen “partitocràcia”. “Ells són el sistema. Ells estaven asseguts en tots els consells de les caixes i van callar davant el totxo i les preferents”, va dir Nart, veterà de les tertúlies televisives. Punset, filla de l’exministre d’UCD i divulgador científic Eduard Punset, va pronosticar que ha començat “la decadència” del PP i el PSOE.

Amb aquest plantejament, Ciutadans assegura que una de les seves prioritats al Parlament comunitari serà crear comissions d’investigació contra presumptes casos de corrupció, com el de l’ús de determinats fons europeus. No serà l’única missió, però. Girauta avisa que, si és elegit, treballarà per impedir que el sobiranisme “intoxiqui” la resta d’estats de la UE. Combatrà, va dir, la “contrapropaganda invasiva del nacionalisme català”. Un missatge pensat en clau estatal: espanyolisme i aixecar catifes.

stats