Carme Forcadell: “La societat civil empenyem i ajudem, però qui ha de posar les urnes és el Govern”
BarcelonaEn el seu últim mandat com a presidenta de l’ANC, Carme Forcadell reflexiona en aquesta entrevista sobre els esdeveniments dels últims dies i el seu impacte sobre el 9-N i el procés d’independència i de construcció d’un eventual nou estat. Per Forcadell, l’esclat del cas Pujol no tan sols no desinfla la moral col·lectiva, sinó que ho considera també un mèrit del procés polític que s’ha obert. I fa una crida a inscriure’s a la V humana de l’Onze de Setembre.
Quan falten tres mesos per al 9-N, el Govern diu que està preparat. L’ANC també?
Sí. Estem preparats. No tan sols com a ANC, sinó també com a país.
El cas Pujol ha sigut un cop important al catalanisme polític. ¿Creu que es desinfla la il·lusió pel procés?
La gent se segueix sentint protagonista, part del procés, sap que depèn de cadascun de nosaltres. Pesa més la il·lusió de ser-hi a tocar que no pas tot el que pugui passar. La majoria dels que treballen per la independència són de classes treballadores o mitjanes, no han tingut accés al poder i tampoc al frau. Són ells els que lideren. No tots els polítics són iguals, n’hi ha d’honestos. I la majoria de la societat no ha defraudat, i és la que manté el procés.
¿Temen un degoteig de casos com el dels Pujol?
Si volem un país nou, hem de fer net. I probablement sortiran més coses. Estem preparats precisament perquè el procés no és d’un partit ni se sustenta en lideratges concrets, sinó amb la força de la gent. Qui es pensi que desprestigiant determinades persones o partits això s’acaba, s’equivoca. La independència no és un fi, sinó l’oportunitat de fer-ho millor. Ha de ser indissociable de la regeneració política. Dintre de la mala notícia, el que és positiu és que aquest procés serveix perquè surti tot.
¿Vol dir que la Catalunya independent és la garantia que no hi haurà corrupció?
Malauradament la corrupció és inherent a la condició humana. Potser hi haurà corruptes com ara. Però hem de fer unes lleis que ho prevegin i no ho permetin.
Diuen que el que millor aniria als Pujol per esquivar la justícia és la independència.
No, no, no, al contrari. Qui diu això sap per què ho diu. Se’ls jutjarà i espero que amb més celeritat, amb més rapidesa. Rapidesa tant per als culpables com per als innocents. La independència la volem també perquè funcioni millor la justícia.
Mas demanava fortalesa psicològica. Se sobreentén que albira joc brut de l’Estat.
L’estat espanyol utilitzarà tots els seus recursos i armes legals i no legals per impedir aquest procés. No seria el primer cop. Segur que deixarà anar sospites infundades, amenaces, pors, desqualificacions... I hem d’estar preparats per superar-ho i per saber que això també forma part d’aquest procés. Al davant hi tenim un adversari molt poderós.
¿Però el cas Pujol no deslegitima aquest discurs?
No hi té res a veure. Per què confessa ara? No ho sabem. ¿Farà mal al procés? Segurament farà mal a CDC i als que han tingut Pujol com un exemple. Hi ha persones que se senten molt ferides. El procés és fort. Si fos un procés de Convergència, sí que faria mal. Però no és així.
Mas deia dimarts que, més enllà de grans majories socials, calen consensos polítics. ¿El que està sortint dinamita el consens actual?
El consens sobre la data i la pregunta es manté. I és important. Tothom entén que una cosa és Pujol i una altra el consens al voltant del procés.
ICV i Unió encara no han dit quin vot recomanaran.
Estem segurs que al final es decantaran pel sí-sí, entre altres coses perquè el federalisme és fum, no existeix. Els deixaran sense alternativa i acabaran optant pel sí-sí.
Veu risc que l’11-S es desinfli?
No. Estem convençuts que anirà bé. És cert que la gent té la sensació que aquest any no cal inscriure-s’hi, com sí que hi havia la consciència per a la Via Catalana. Hem de tornar a demostrar capacitat organitzativa.
¿L’ANC confia que algun organisme internacional ajudi el 9-N?
Ho aconseguirem nosaltres, per la mobilització i la força de voluntat. A hores d’ara hem guanyat la batalla de la democràcia. Ningú no entén que se’ns negui el dret a vot. Però entenem que això només ho aconseguirem amb la mobilització, mostrant decisió. La V ha de ser un èxit esclatant, perquè és el que demostrarà la voluntat. Volem guanyar.
Quant de temps més preveuen que aguantarà mobilitzada la gent?
Aquest any han de passar coses. S’ha de resoldre aquest any.
Què passarà el 9-N?
Passarà una cosa molt grossa. Votarem i guanyarem.
Quines garanties tenen?
Tenim la garantia que ho volen la majoria del Parlament, el Govern i la majoria social. I en democràcia, les coses es resolen votant.
¿Però aquest no és un plantejament molt voluntariós, sense tenir en compte el context real?
Tenim un Parlament que es va declarar sobirà. I jo m’ho crec.
Però el TC ho va anul·lar.
Si el Parlament es considera sobirà, ho és per fer lleis, també una llei de consultes. I jo penso anar a votar d’acord amb la legalitat catalana. No preveiem cap altra alternativa. La força de la gent i la mobilització ho faran possible.
El 9-N s’ha de trencar la legalitat?
Treballem amb la previsió que el 9-N es posaran urnes. Si arriba el moment, ja veurem què passa. Però no ens avançarem als esdeveniments.
Si cal l’ANC posarà urnes?
No, les urnes les ha de posar el Govern. La societat civil ja va fer les consultes entre el 2009 i el 2011. Ja vam demostrar que ho podíem fer. Ara aquest és un procés que ha de tenir reconeixement internacional. La societat civil empenyem i ajudem. Però les urnes les ha de posar el Govern de Catalunya.