Tema del dia01/03/2014

Cançons d’amor i anarquia per recordar Puig Antich

Joan Isaac reviu la memòria musical anarquista en un concert organitzat pel Festival BarnaSants

Xavier Cervantes
i Xavier Cervantes

BarcelonaNi Déu, ni amo, ni rei, però amb amor. Així es pot resumir l’essència de Cançons d’amor i anarquia, l’espectacle amb què el Festival BarnaSants homenatja Salvador Puig Antich i alhora proposa un viatge cronològic per la memòria musical anarquista. El concert es farà demà al Teatre Joventut de l’Hospitalet, a partir de les set de la tarda, i la idea original és de Pere Camps, el director del BarnaSants. “Quan el Pere em va proposar fer un espectacle especial en el dia del 40 aniversari de la mort del Salvador, de seguida li vaig dir que acceptava el repte”, explica Joan Isaac. La proposta de Camps tenia prou sentit, atès el record de la cançó A Margalida que Isaac va dedicar a “l’amant eterna de Salvador Puig i Antich”.

“Jo sortia amb la Carme Puig Antich, una de les germanes del Salvador -recorda Isaac-, i vaig conèixer la Margalida quan el van empresonar. Era una dona amb una força increïble. Després de l’execució hi va haver una cacera de bruixes a l’entorn del Salvador, i la Margalida va marxar a les Canàries. Un dia, mentre preparava el disc Viure, publicat el 1977, em va venir al cap i vaig escriure el vers «No sé on ets, Margalida»”. En un parell d’hores, Isaac va enllestir una cançó que va néixer d’un “record” i que inclou versos com ara “bandera negra al cor”.

Cargando
No hay anuncios

Cançoner llibertari

A Margalida marcarà la part final d’un concert que farà un “repàs cronològic i transversal” a diferents moments de la història de l’anarquisme des del 1871. Començarà recordant la Comuna de París amb La semaine sanglante,adaptada al català per Miquel Pujadó i interpretada per Isaac, i seguirà amb una quinzena de peces de Léo Ferré, Chicho Sánchez Ferlosio, Fernando Gualtieri i Jaume Arnella, entre d’altres.

Cargando
No hay anuncios

Aquestes cançons llibertàries recorden esdeveniments com ara l’esclat d’una bomba en un míting anarquista a Chicago el 1886, la fundació de la Federació Obrera Regional Argentina el 1901, la creació de la CNT el 1910, l’execució a la cadira elèctrica dels anarquistes italians Nicola Sacco i Bartolomeo Vanzetti el 1927 i la constitució del Comitè de Milícies Antifeixistes a Barcelona el 1936, entre d’altres.

En la tria del repertori hi ha col·laborat l’italià Sergio Secondiano Sacchi, fundador del Club Tenco, una associació que organitza un festival de cançó d’autor des del 1972. Sacchi, que estava treballant en un llibre sobre cançons llibertàries d’arreu del món, va ajudar Isaac i Camps a perfilar l’espectacle, sempre amb el convenciment del “poder de transmissió” de les cançons, considerades també “instruments d’investigació i coneixement històric”.

Cargando
No hay anuncios

Isaac cantarà bona part del repertori, acompanyat d’Enric Colomer (piano i teclats), Jordi Camp (baix), Lluís Ribalta (bateria) i Josep Traver (guitarra). També hi cantaran Anna Roig, Sílvia Comes, Dani Flaco, Juan Carlos Biondini, Jaume Arnella, Wayne Scott i Olden. Plegats interpretaran dos clàssics: A las barricades i Here’s to you, la cançó de Joan Baez amb música d’Ennio Morricone que va formar part de la banda sonora de la pel·lícula Sacco e Vanzetti (1971).