El bloc sobiranista demana a Mas que no freni
ERC, ICV-EUiA i la CUP avisen el Govern que la unitat passa per esquivar el veto de Rajoy
BarcelonaEl nou 9-N ha acabat com la consulta original en els termes del decret del 27 de setembre: impugnat per un govern espanyol que no vol sota cap concepte que els catalans es pronunciïn sobre la independència del país. Ara bé, els partits del bloc sobiranista són conscients que, a pocs dies de la gran data, no es poden permetre una nova trencadissa que faci miques tot el procés. El punt de consens entenen que passa per treure les urnes buscant la fórmula d’esquivar el veto de l’Estat, tot i que partits com ERC i la CUP tornen a cridar a la desobediència. Ahir el clam unànime era el de demanar al president de la Generalitat, Artur Mas, que compleixi la seva paraula i mantingui el procés participatiu. La prova de foc vindrà un cop tinguin la decisió del Tribunal Constitucional sobre la taula i quedi clar fins on està disposat a arribar l’Estat per frenar el 9-N i sancionar qui s’hi impliqui.
“Evidentment, seguim endavant. No pot ser de cap altra manera. Gràcies al compromís de la gent!”, va exclamar ahir via Twitter el líder d’ERC, Oriol Junqueras, just després de sentir el discurs del president en què va manifestar la seva intenció de mantenir viu el procés. L’afirmació del dirigent republicà venia a recordar al president de la Generalitat que aquest cop, a diferència de quan va decidir que no se celebraria la consulta per la suspensió del TC, té més de 40.000 voluntaris disposats a arromangar-se per fer possible un 9-N que la gent ha acabat fent seu malgrat que no era el que inicialment havia demanat. I, a més d’ells, milers de persones que en els últims anys s’han mobilitzat i volen mobilitzar-se un cop més per reivindicar el seu dret a decidir. La renúncia a la consulta original va esquerdar la confiança d’ERC en CiU i per això ara els republicans demanen de manera preventiva que no torni a passar el mateix.
“Esperem que el Govern no s’arronsi i estigui al costat del poble de Catalunya, que vol votar”, va assegurar també el portaveu d’ERC al Congrés, Alfred Bosch, que va deixar clar que digui el que digui la justícia espanyola el seu partit seguirà esperonant que el 9-N s’obrin els col·legis electorals i els ciutadans hi acudeixin amb les seves paperetes. És el mateix posicionament que ha mantingut la CUP, que des del principi de tot el procés ha defensat que l’únic camí és la “desobediència”.
També ICV-EUiA, ara implicat de ple en el procés participatiu quan inicialment va ser el primer a desmarcar-se’n tot anunciant que no combatrien però que tampoc incentivarien la mobilització, veu que a hores d’ara Mas no es pot fer enrere. L’enrocament i les reticències inicials al 9-N alternatiu dissenyat pel Govern es van anar modulant a mesura que les converses van avançar per acabar integrant-hi la proposta de mobilització addicional que va fer el partit de Joan Herrera i que passa per recollir signatures per denunciar el govern espanyol davant les instàncies judicials europees. “No es pot impugnar la democràcia. El 9-N fem una moció de censura al PP”, va afirmar el coordinador nacional via Twitter. El secretari general d’ICV, Josep Vendrell, va rematar el missatge titllant d’“errònia, cínica i antidemocràtica” la impugnació del 9-N per part d’un PP que, al seu parer, busca “tapar la corrupció” del seu partit.
Una acció contra Rajoy
L’actitud hostil del govern espanyol amb un procés de participació que en un inici va considerar inofensiu és vista per bona part dels partits catalans com un revulsiu perquè el 9-N esdevingui també una acció contra l’actuació de Rajoy i de defensa de l’autogovern. Dirigents del PSC reconeixen que d’entre la seva militància gent que no tenia pensat participar-hi ara sí que pensa fer-ho. “Impugnar-ho és un error”, va insistir ahir el líder dels socialistes catalans, Miquel Iceta, conscient que l’acord i el diàleg que demana entre els dos governs és a hores d’ara molt lluny. “Prohibir el procés del 9-N és com prohibir una manifestació”, va afegir el president del partit, Àngel Ros, que encara no ha decidit si s’implicarà en la mobilització.
El PSC, però, seguirà al marge de l’acord dels partits sobiranistes, que la setmana vinent hauran de seure de nou en una cimera per fer front a una decisió del TC l’abast de la qual és, per ara, desconegut però que serà definitiva per determinar si aquest cop Mas arriba fins al final i la unitat és capaç d’arribar fins al capítol següent: el del 10-N.