BarcelonaSovint Barcelona apareix en el top ten dels rànquings de ciutats europees preferides per les empreses de tot el món per instal·lar-s'hi, i últimament algunes com Rakuten o Booking han fet el pas. Però no és Silicon Valley. Quan es grata una mica es fa palès que el que atreu de la capital catalana, i de la seva àrea d'influència, no és la facilitat per tirar endavant els projectes ni una regulació business friendly , sinó la qualitat de vida, la cultura i alguns serveis, com l'educació i la salut. Ho constata l'International Professional Talent Monitor 2013 de la plataforma Barcelona Global, fet públic ahir, sobre la captació de talent. L'estudi s'ha elaborat a partir d'una enquesta a estrangers que han instal·lat la seva empresa a Barcelona o que hi treballen com a directius o en l'àmbit de la recerca, i ha preguntat tant per la vida privada com professional -com a treballadors i com a empresaris- a la ciutat.
El bon temps que fa a la ciutat és el factor que més satisfà els empresaris, executius i investigadors nouvinguts, que de mitjana li posen una nota de 9 sobre 10. L'oferta cultural obté un 7,8 i els serveis públics de barri (quantitat i qualitat de biblioteques, centres cívics, gimnasos, etc.), un 7,2. També valoren la tolerància dels barcelonins, amb un 7. L'educació, un dels factors als quals donen més importància a l'hora de triar destí, la valoren amb un 6,8. El sistema sanitari privat obté un 7,5, i el públic, un 5,8. També aproven l'accés a espais naturals i la seguretat, però no el clima sociopolític (4,5) ni l'habitatge, tant pels preus de compra i lloguer com per la qualitat. El balanç personal, però, és positiu: en general, l'adaptació familiar a la ciutat ha estat senzilla, amb una mitjana de 7 sobre 10.
Poc 'business friendly'
El que no fa referència a la qualitat de vida sinó a la ciutat com a lloc per treballar-hi i fer-hi negocis obté una qualificació mitjana força més baixa. Només treuen bona nota la connexió internacional, que bàsicament fa referència a l'aeroport del Prat, amb un 7,5, la qualitat dels centres de recerca universitaris (6,5), i l'oferta, qualitat i cost de les oficines (6,2), ara que el nombre de despatxos disponibles és molt alt. Pel que fa a la facilitat per atreure talent, li posen un 5,8, i un 5,5 a la competitivitat dels costos laborals. En canvi, consideren poc flexible la legislació laboral (2,8). També suspèn la ciutat en coneixement d'anglès dels treballadors (2,8).
Pel que fa a fer negocis, Barcelona no treu bona nota: la facilitat per dirigir una empresa és de 4,5, la d'invertir-hi, de 4,2, i la d'engegar-la, de 3,3. A aquestes dificultats per emprendre s'hi suma la poca ajuda a l'emprenedoria de les administracions, valorada amb un 3,2, i el poc crèdit (2). Així, la satisfacció personal de dirigir una empresa a Barcelona és del 5,2, i la d'engegar-la és només del 4,3.