Aznar colla Rajoy per evitar que negociï res amb Mas

Diu que seria un error reobrir el pacte constitucional

i Joan Rusiñol
17/10/2014
3 min

MadridEnvoltat del seu nucli dur, l’expresident del govern espanyol José María Aznar va reaparèixer ahir per refredar qualsevol expectativa de diàleg entre la Moncloa i el govern de Catalunya. La FAES va marcar el terreny a Mariano Rajoy, hores després que el cap de l’executiu espanyol es mostrés satisfet pels canvis en el model de votació al 9-N. L’ala més a la dreta del partit avisa que l’objectiu últim del sobiranisme és “posar fi al model d’èxit d’Espanya” i que, per tant, no té cap sentit asseure’s a negociar per buscar una solució política a la situació actual.

La doctrina Aznar apel·la a les arrels ideològiques del nacionalisme espanyol més pur. A l’entrega d’un premi de la seva fundació a l’escriptor mexicà Enrique Krauze hi van assistir, entre d’altres, la portaveu de la plataforma unionista Libres e Iguales, Cayetana Álvarez de Toledo, l’exministre Eduardo Zaplana i l’expresident d’Endesa Manuel Pizarro. El president d’honor del PP va reivindicar la nació (l’espanyola) com a “pedra angular de la nostra llibertat de ciutadans”. Amb aquesta premissa de fons, va fer una crida a defensar-la davant les amenaces que hi veu ell: l’independentisme i l’augment de l’esquerra en la socialdemocràcia. Sense citar Podem en cap moment, el va situar al mateix sac que el procés català.

El sobiranisme “lesiona” drets

“Ni els rupturistes de la identitat ni els de la revolució volen regenerar la democràcia. Busquen el mateix de sempre, acabar amb ella”, va sentenciar. Per això, va reclamar al seu successor -implícitament- fermesa davant la reclamació que lidera el govern d’Artur Mas. Entén que una hipotètica negociació entre executius (ben poc probable abans del 9 de novembre) seria “alimentar” actituds que titlla de fanàtiques. Acceptar el “desafiament com a base de diàleg”, pronostica, portaria al fracàs. La seva proposta és previsible: explicar “amb claredat” al sobiranisme que apostar per un estat propi “lesiona” els drets dels espanyols i entomar la “confrontació”, que atribueix a la part catalana.

L’autocrítica va passar de perfil, just el dia que el seu exvicepresident econòmic, Rodrigo Rato, declarava a l’Audiència Nacional. El projecte d’èxit que, segons Aznar, és Espanya des de la Transició només necessita alguns retocs per acabar-lo d’afinar però en cap cas reobrir la Constitució. Un dard directe al PSOE i a les veus populars que no ho veuen amb mals ulls. Fer-ho seria “ridícul” i només serviria per donar la raó a qui no hi ha cregut mai, a un catalanisme que ara busca carregar la “frustració” a Espanya. Al bipartidisme que ha vetat la consulta al TC.

S’obre judici oral per l’atac a Blanquerna

Quinze ultres hauran de seure al banc dels acusats per l’atac a la delegació de la Generalitat a Madrid durant els actes de la Diada de l’any passat, en què van ser agredides fins a tres persones: el diputat de CiU al Congrés Josep Sánchez Llibre, un càmera de TV3 i el delegat del Govern. El jutjat d’instrucció número 11 de Madrid va acordar ahir l’obertura d’un judici oral, ja que va considerar que es van cometre delictes greus durant l’assalt al centre Blanquerna. El fiscal reclama 2 anys de presó per a cadascun dels imputats; la Generalitat, quatre, i l’advocat de CiU fins a 5. Rafael Entrena, lletrat de la federació, celebrava ahir a l’ARA la rapidesa amb què han actuat tant el jutjat d’instrucció com la fiscalia.

stats