El TC tomba la prohibició autonòmica del ‘fracking’
Declara inconstitucional la llei càntabra per invasió de competències estatals
BarcelonaEl Tribunal Constitucional (TC) només ha necessitat cinc mesos per tombar la prohibició autonòmica de la tècnica del fracking. El ple de l’alt tribunal va decidir dimarts declarar inconstitucional la llei impulsada per Cantàbria que prohibia aquesta tècnica, per invasió de competències estatals, com demanava el recurs que va presentar a finals del mes de gener el govern espanyol.
L’executiu va argumentar que la norma càntabra vulnera la llei estatal del sector d’hidrocarburs, segons la qual correspon a l’administració de l’Estat “atorgar les autoritzacions i els permisos relatius a hidrocarburs quan afecti l’àmbit territorial de més d’una comunitat autònoma i les zones de subsòl marí”. El govern espanyol també considera que la prohibició autonòmica “buida de competències l’Estat en matèria d’hidrocarburs”. L’administració estatal va afegir que “d’acord amb la jurisprudència constitucional, les competències autonòmiques sobre medi ambient no es poden estendre de manera que impedeixin completament l’exercici de les competències estatals”. També va recordar que “la legislació estatal no ignora la protecció ambiental en la utilització d’aquesta tècnica”.
Cantàbria diu que serà restrictiva
El govern autonòmic de Cantàbria, del Partit Popular, va ser el primer que va aprovar una llei per prohibir el fracking. El conseller de medi ambient d’aquesta comunitat, Javier Fernández, va reconèixer ahir la seva “decepció” per la decisió del TC, però va afegir que només s’ha perdut “una batalla” i va prometre que “la guerra” contra aquesta tècnica continuarà.
Fernández es va mostrar prudent argumentant que encara no coneix el contingut íntegre de la sentència, però va afegir que es pot “intuir” que la decisió va en el sentit d’evitar una prohibició “absoluta i genèrica” a tot el territori, cosa que considera que pot permetre analitzar “cas per cas”.
El conseller de Medi Ambient va afegir que “es tanca una porta, però s’obre una finestra”, i va anunciar que el govern autonòmic aplicarà la sentència de la manera “més exigent i rigorosa” i que aprovarà la legislació “més restrictiva possible”. Fernández va reiterar que, independentment de l’evolució de les lleis, “a Cantàbria, amb aquest govern, no hi haurà fracking ”.
Prohibició indirecta a Catalunya
A Catalunya la Generalitat ja va buscar una fórmula legal per evitar que es practiqui la tècnica en territori català sense les competències per prohibir extraccions o permisos de prospecció aprovats prèviament pel govern espanyol. Ho va fer amb una modificació de la llei d’urbanisme, un àmbit en què sí que té competències, que es va incloure en la llei d’acompanyament dels pressupostos d’aquest any 2014.
El text afegit a la llei d’urbanisme estableix que “en l’explotació de recursos naturals en sòl no urbanitzable, en el cas d’aprofitament d’hidrocarburs, no és permès d’utilitzar la tecnologia de la fracturació hidràulica quan pugui tenir efectes negatius sobre les característiques geològiques, ambientals, paisatgístiques o socioeconòmiques de la zona, o amb relació a altres àmbits competencials de la Generalitat”.
D’aquesta manera, el Govern no prohibeix directament la tècnica, però hi posa unes condicions que són pràcticament impossibles de complir. La decisió de la Generalitat es va basar en un informe d’un grup d’experts que deia que a Catalunya només hi ha una petita zona del Prepirineu -300 quilòmetres- en què hi ha el tipus de roca que emmagatzema gas natural, conegut com a gas esquist.