07 Reforma local En estat d'alerta per les intencions de Madrid
BARCELONAEl govern Mas i el municipalisme català han activat l'estat d'alerta davant la reforma local que promou l'executiu espanyol. Una nova legislació que amenaça de buidar de competències els municipis amb menys de 20.000 habitants, que a Catalunya són la immensa majoria, en benefici de les diputacions provincials, la fusió de pobles i la reducció d'un 30% del nombre de regidors en detriment de la pluralitat política del país. De moment, però, ha estat la pressió dels mateixos alcaldes del PP la que ha obligat el govern de Mariano Rajoy a frenar, a principis d'aquest agost, la reforma, perquè hi puguin fer més aportacions les associacions municipalistes espanyoles.
Malgrat el marge de reacció que dóna encara aquest retard, el Govern té intenció de posar en marxa a l'inici del curs la discussió d'una llei pròpia de governs locals perquè pugui acabar el seu tràmit parlamentari abans del 2013. La primera proposta de text articulat de la norma catalana l'està ultimant la comissió d'experts designada pel govern de CiU. Si bé inicialment la Generalitat pretenia tenir damunt la taula el text abans de l'estiu, fonts de l'executiu van explicar que els mateixos experts havien sol·licitat ampliar els terminis per enllestir el document al setembre.
D'entrada, però, el Govern garanteix que la llei que regirà les administracions locals catalanes no violentarà l'autonomia dels ens locals. La norma no obligarà a la fusió de municipis en funció d'un topall de població -com sí que pretenia fer el govern espanyol- sinó que les facilitarà sempre que siguin voluntàries i promogudes pels mateixos consistoris. També fixarà i delimitarà amb detall les competències que pertoquen a cadascuna de les administracions catalanes. A l'hora d'establir el repartiment, però, la llei actuarà tenint en compte les particularitats del territori, amb respecte a la asimetria del país. Així, buscarà incentivar les mancomunitats i els consorcis per promoure sinergies i l'economia d'escala que facilita la prestació de serveis d'igual qualitat a preus més ajustats.
Un sol grau supramunicipal
La llei establirà un sol grau d'administració supramunicipal entre els ajuntaments i la Generalitat. Això sí, no concretarà quina és l'administració pont entre els municipis i la Generalitat, de manera que quedarà oberta la possibilitat de recuperar el projecte d'organització territorial pròpia del país en vegueries. Precisament, els presidents de les diputacions de Lleida, Tarragona i Girona, tots de CiU, van reclamar la setmana passada a la UCE de Prada que es posi fil a l'agulla altre cop amb les vegueries per començar a dibuixar l'arquitectura institucional pròpia adaptada i dimensionada a les necessitats d'eficiència i racionalitat, tal com va intentar en el seu dia el tripartit. La llei esdevé en l'actual context un escut defensiu davant la reforma que es gesta a Madrid.