Rajoy avaluarà cada pas de Mas per si el pot impugnar al TC
Madrid es manté vigilant i discrepa del PP català, que titlla d’enquesta la nova votació
MadridLa resposta de Madrid al procés català es mou en dues esferes, la política i la jurídica. La línia que les separa a vegades es difumina i en d’altres, com ahir, es fa molt visible. Políticament el govern espanyol i el PP consideren -sense amagar l’alegria- que han guanyat el pols del 9-N al president de la Generalitat, Artur Mas. Legalment, però, opten per esquivar la reacció en calent i mantenir un treball de precisió gairebé quirúrgica. La Moncloa va aferrar-se a la premissa que el president espanyol, Mariano Rajoy, va fixar a l’inici d’aquest debat: només respondrà als fets concrets, no a les declaracions d’intencions.
El ministre de Justícia, Rafael Catalá, va admetre que la nova proposta de votació els planteja “dubtes”. Abans de moure peça, el seu executiu vol tenir clar quin abast té (quins efectes pràctics busca el Govern) i quin marc legal l’empara. Per això en els pròxims dies es mantindrà vigilant per analitzar cada pas que faci el president Mas. Madrid discrepa del PP català, que minimitza la consulta alternativa i l’equipara a “una enquesta massiva” i, per tant, difícilment recurrible al Tribunal Constitucional (TC).
Pendents de la pregunta
A la capital espanyola la nova fórmula per exercir el dret a decidir va generar desconcert. A primera hora, abans de la compareixença de Mas, Rajoy havia qualificat d’“excel·lent notícia” que la Generalitat desistís de cridar els ciutadans a les urnes d’acord amb el decret impugnat i suspès cautelarment pel TC.
L’anunci posterior va matisar la satisfacció inicial, però a la seu central dels populars hi havia la convicció que s’havia guanyat una primera batalla, la que tenia el 9-N en joc. En primer lloc, perquè no hi hauria desacatament a la legalitat -el president espanyol sempre ha dit que confiava en la paraula de CiU en aquest sentit- i, en segon terme, perquè obria escletxes evidents en el bloc pro consulta.
“El procés independentista s’ha acabat”, va pronosticar des de Madrid la presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho. En la compareixença davant la premsa, va titllar el pla de “farsa” i de “simulacre”, amb uns efectes al mateix nivell que la consulta d’Arenys de Munt l’any 2009, i sense cap tipus de garantia pel que fa als resultats. Els populars catalans donen per amortitzat el que passi aquell dia i aposten per obrir ja una nova etapa de diàleg -sense concrecions- entre l’administració catalana i l’espanyola. La contundència a l’hora de donar per superada aquesta fase, però, no és compartida pels seus companys a la capital espanyola. Cal tenir en compte que la pressió mediàtica sobre Rajoy ha començat. La sensació de victòria que ahir esgrimien al seu entorn té un regust agredolç davant l’impacte que pot tenir, a ulls del món, la fotografia de col·legis oberts aquell diumenge, urnes col·locades i ciutadans papereta en mà.
Catalá, peça clau en la resposta jurídica, va explicar que la seva actuació a partir d’ara dependrà de quines siguin les intencions reals de la Generalitat -¿demanar només l’opinió?- i, sobretot, de si es mantenen les preguntes. Pendent encara de saber a quin punt de la legislació catalana apel·larà Mas per fer la convocatòria, el ministre va subratllar que les comunitats autònomes només poden consultar sobre qüestions en què tenen competències. La independència, a parer seu, no hi encaixa. La vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, va recordar que, tot i no haver recorregut el títol III de la llei de consultes al TC -el que regula la participació ciutadana-, el Consell d’Estat va alertar que la seva constitucionalitat depenia de per a què es fes servir.
Impedir dreceres legals
Per tot plegat Madrid entén que si l’objectiu és el mateix que el que perseguia el decret suspès actuarà contra cada acte jurídic i cada norma que es dicti per evitar un frau de llei. Si no hi hagués un desenvolupament normatiu, cosa difícil en un procés com aquest, el seu marge d’acció es reduiria perquè el debat se situaria en el terreny de l’activisme social.
Les paraules “engany” -referida a Mas- i “diàleg” van ser dues de les més repetides per bona part dels partits estatals. El líder del PSOE, Pedro Sánchez, va insistir a Rajoy que un “conflicte polític es resol amb política”. Però la resposta que dóna la Moncloa es mou en dues esferes que ara s’han de reajustar.