Mas als empresaris: "Veneu a l'exterior"
BARCELONAExporteu, exporteu, exporteu. Aquest va ser el missatge que va llançar ahir el president Artur Mas als empresaris que es van reunir al Cercle d'Economia per acollir un atles de la industrialització a Catalunya. "Tothom entendrà la referència que faré: en els temps que vénen, els reptes que té plantejats el país seran més fàcils d'assolir si exportem més", va exhortar Mas als representants de l'empresariat català. Tot i no fer cap referència explícita al seu gir cap a l'estat propi, consolidat després de la manifestació independentista de fa tot just una setmana, les cares gèlides dels assistents van traspuar que havien entès el missatge. Que la nova estratègia de Mas és un punt de gir sense marxa enrere.
Les primeres espases del Cercle d'Economia -fòrum d'empresaris, polítics i acadèmics- no van assistir a la conferència i fins i tot el seu president, Josep Piqué, va marxar sense escoltar el parlament de Mas, que va ser finalment presentat per Salvador Alemany, el seu antecessor al capdavant de la institució i líder del consell assessor econòmic de la Generalitat. Un gest, el de Piqué -que es va disculpar en privat i va adduir un "imprevist"-, que arriba mesos després que el Cercle donés suport al pacte fiscal amb un matís gens gratuït: en descartava la bilateralitat en les negociacions Estat-Generalitat. L'acte va coincidir també amb la visita a Barcelona d'Olivier Blanchard, economista en cap del Fons Monetari Internacional, fet que podria explicar algunes de les absències per motius d'agenda.
Mirar cap enfora
A primera fila de l'auditori del Cercle d'Economia s'hi asseia Jordi Pujol. Mas el va homenatjar citant un dels seus lemes preferits: "El nostre món és el món". En un moment en què el xoc amb el govern espanyol s'albira inevitable -un alt dirigent de CiU assegurava ahir en privat que hi ha nul·les expectatives davant la reunió del president amb Rajoy programada per a aquest dijous-, el cap de Govern va insistir que la crisi "ha demostrat que el mercat interior, català i espanyol, és molt petit". Davant d'això, mirada cap a l'exterior. De fet, les exportacions a altres països van suposar el 2011 el 52,9%, mentre que a Espanya van ser del 47,1%. Per primer cop, el 2011 l'economia catalana va obtenir un superàvit comercial en els seus intercanvis comercials internacionals de l'1,8% del PIB. "Ens hem d'anar acostumant a viure només dels nostres recursos", va remarcar unes hores abans el president.
En cap moment, això sí, va fer explícita la seva aposta per l'estat propi. Potser perquè ahir la cúpula de CiU, reunida al matí a la seu d'Unió, va fixar que aquesta havia de ser la setmana del pacte fiscal. "No podem anar més enllà del que ja vam dir la setmana passada", assegurava un dirigent del partit a la sortida de la reunió. La petició d'estructures d'estat per part de Mas es va resumir ahir a una anàlisi retrospectiva: "Tot i que hem fet una bona feina en política industrial durant les últimes tres dècades, encara s'hauria pogut avançar més si haguéssim disposat d'instruments d'estat", va lamentar el president.
El seu discurs va ser, sense fer-hi cap referència explícita, una espècie de resposta a la campanya de la por que ja ha encetat el PP contra l'estat propi. "¿Ja ha pensat Mas què farà si Catalunya surt de l'euro? ¿Ja ha pensat com es finançaran els empresaris?", es preguntava dissabte María Dolores de Cospedal, secretària general dels populars i presidenta de Castella-la Manxa. Mirar enfora i exportar va ser la contraargumentació del president.
Tant a Palau com a CiU hi ha directrius de no entrar en batalles dialèctiques amb els dirigents espanyolistes que carreguin contra el gir cap a l'estat propi. "L'esperança i la il·lusió que es respira aquests dies ens esperona a treballar per un futur millor", escrivia ahir a la nit el secretari general de CDC, Oriol Pujol, en una carta als militants a la qual ha tingut accés l'ARA.
Etapes que es cremen
El discurs de Mas a la tarda havia aixecat encara més expectació després que al matí Duran hagués refredat els ànims a l'entorn de l'aposta per l'estat propi. "Hem de consumar etapes i, si se'ns tanquen les portes de la sobirania fiscal, ja veurem", va reflexionar el líder d'Unió a la sortida de l'executiva de CiU.
A Duran no li ha agradat l'entusiasme públic que han mostrat destacats dirigents de CDC a l'entorn del gir cap a la plena sobirania que ha fet el Govern i que donaven per feta l'aposta per l'estat propi al pròxim programa electoral de la federació. "No té cap sentit dir cap on anirem si fracassa el pacte fiscal", va assegurar el cap de files d'Unió.
El debat a l'executiva de CiU va ser escàs, bàsicament perquè Mas i Duran ja havien consensuat els moviments dels últims dies. De fet, un dirigent democristià insistia ahir, en privat, a donar valor a l'última carta als militants de Duran: "No es poden queixar a CDC, perquè ara el discurs és que l'únic límit que posem a la sobirania catalana és la cohesió social". Un posicionament que no ha estat exempt de debat.
A l'horitzó, l'ombra de les eleccions anticipades. Ahir Duran va apuntar seriosament aquesta possibilitat i ja hi ha dirigents nacionalistes que les donen per fetes "més aviat del que ens pensem". Tot dependrà de quina sigui la resposta que rebi aquest dijous Mas a la Moncloa. Les perspectives són magres. Molt magres.