Graham Watson: "Europa ha d'assegurar el dret d'un poble a decidir el seu futur"

Clam "Seria un error per al govern espanyol ignorar una manifestació d'aquesta envergadura" Procés "És el poble català el que ha de decidir"

El president del Partit Liberal Demòcrata Europeu, Graham Watson, és eurodiputat des del 1994.
Marc Vidal
16/09/2012
3 min

Graham Watson és un veterà polític escocès que presideix el Partit Liberal Demòcrata Europeu, la tercera força política al Parlament d'Estrasburg, en què està integrada Convergència Democràtica de Catalunya (CDC). Watson, eurodiputat les tres últimes legislatures, coneix de primera mà el cas català gràcies als seus contactes amb CDC i fins i tot ha participat en alguna ocasió en algun acte de la Diada.

Quina impressió us va fer la manifestació de la Diada a Barcelona?

La manifestació de Barcelona dimarts passat va ser una convocatòria pacífica i transversal políticament per reclamar que Catalunya vol governar-se ella mateix. Catalunya vol un futur millor, en el marc de la Unió Europea. Crec que hem d'escoltar detingudament aquestes demandes i trobar solucions als reptes que afronta Catalunya. Seria un error per al govern espanyol ignorar una manifestació d'aquesta envergadura, que va portar 1,5 milions de persones al carrer, que en proporció a la població, és una de les més grans fetes mai a Europa, i fer veure que no ha passat res.

Hi ha veus crítiques que diuen que en plena crisi no és el millor moment per demanar la independència de Catalunya...

Mai hi ha un bon o un mal moment per a un poble a l'hora d'expressar un sentiment col·lectiu. Catalunya ha pagat més del que és just a la resta de l'Estat els últims 30 anys. S'ha de fer alguna cosa per arreglar-ho, aprofitant que Espanya també ha de reformar la seva economia per augmentar la seva productivitat en tots els àmbits i no dependre únicament dels subsidis governamentals. És normal que els catalans vulguin que els seus diners s'utilitzin correctament. Necessitem trobar solucions als reptes que té Catalunya, incloent el desequilibri fiscal. Sembla pervers que Catalunya hagi hagut de demanar un rescat de 5.000 milions d'euros quan contribueix amb 16.000 milions cada any a les arques del govern central.

¿Vostè creu que la UE ha de ser un aliat per a la reivindicació catalana? O serà un enemic?

La UE ha de reconèixer les nacions infrarepresentades en el seu si, i no em refereixo només al seu patrimoni lingüístic i cultural, que la UE ja reconeix, sinó també a les seves prerrogatives i els seus interessos financers. La UE s'ha d'assegurar que els valors europeus de la democràcia, el respecte a la llei i el dret de cada poble a decidir el seu propi futur siguin respectats.

Què necessiten els catalans per convèncer Europa de les seves aspiracions?

Europa no ha decidir res, vull dir que no hi ha necessitat de convènçer a Europa. És el poble català el que ha de decidir. Però el poble català sí que necessita convèncer Europa que qualsevol procés que s'emprengui a Catalunya serà plenament democràtic, imparcial i s'ajustarà plenament al dret, al nacional, a l'europeu i a l'internacional. El que és més evident és que els catalans no han de convèncer ningú del seu europeisme, són europeus fins al moll de l'os.

Quin seria el paper de les institucions europees en un hipotètic procés d'independència a Catalunya o Escòcia?

El paper de les institucions europees hauria de ser assegurar que es respecten els valors europeus, garantir que el procés és plenament democràtic i que s'apliquen els criteris pertinents. El president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, ha indicat aquesta setmana que si una part d'un estat membre de al UE decideix d'escindir-se aleshores la seva pertinença a la UE no és automàtica i tampoc no està garantida. Això voldria dir que, en aquest escenari, Catalunya, Escòcia, Flandes o qualsevol altra nació o regió hauria de tornar a demanar la pertinença a la UE. I que aquest país seria acceptat com a membre de ple dret si tots els països de la UE en aquell moment acorden per unanimitat que compleix els criteris d'ingrés.

stats