CRISI ELS EFECTES AL MERCAT LABORAL

Els ERO ja estan a punt de duplicar-se aquest 2012

Els expedients creixen un 89% respecte a l'any passat i es duplica el nombre d'afectats, fins a 41.000. La majoria no suposen l'acomiadament, sinó mesures temporals confiant que l'activitat remunti.

LA REFORMA LABORAL   Els canvis de la llei aprovada  al febrer ja s'han deixat notar en el mercat laboral i en la relació entre els treballadors  i els empresaris.
Elena Freixa
13/08/2012
4 min

BARCELONALa recaiguda en recessió de l'economia catalana i espanyola ha fet que els primers mesos de l'any s'hagin disparat els expedients de regulació d'ocupació (ERO), amb un repunt notable després de l'aprovació al febrer de la reforma laboral. La tendència fa que els ERO s'acostin als nivells pitjors d'aquesta crisi, el 2009.

Les dades publicades pel departament d'Ocupació de la Generalitat xifren en 2.779 els ERO a Catalunya entre el gener i el maig, un increment del 89% respecte al mateix període de l'any passat. Pel que fa al nombre de treballadors afectats, l'augment encara és més gran: de 20.343 que van patir un ERO fins al maig del 2011 a 41.413 treballadors en el mateix període d'aquest any.

Seguint aquest ritme, els expedients de regulació estan a punt de duplicar-se i, el que és més preocupant, d'incrementar molt més el volum d'afectats. La previsió es basa en el patró que es repeteix cada any i que mostra com l'últim trimestre és especialment negatiu en termes d'ocupació.

Els ERO d'extinció també creixen

Els patrons, però, ja s'han trencat aquest any a Catalunya en el segon trimestre, quan l'ocupació ha caigut en contra del que passa cada any quan comença l'activitat turística.S'han incrementat tots els tipus d'expedients, tant els que suposen acomiadaments com els temporals per mirar de superar un moment en què les comandes i l'activitat cauen. Pel que fa als ERO d'extinció de llocs de treball, els que comporten acomiadament, van créixer un 56% i fins al maig van afectar 7.000 persones. Es va trencar així la tendència a la moderació que s'havia observat durant la primera meitat de l'any passat.

Els ERO que s'han disparat més han estat els de suspensió temporal, que impliquen enviar a l'atur treballadors alguns dies puntuals dins d'un període establert en l'expedient. Mentre l'any passat aquests expedients només suposaven el 14% del total d'afectats, la xifra s'enfila ara a més del 65%. Entre el gener i el maig, 26.600 empleats van ser inclosos en aquests processos.

Els experts veuen una relació directa d'aquests increments amb la reforma laboral, que va facilitar aquests processos. Ara l'empresa pot presentar l'ERO i aplicar-lo sense que calgui el vistiplau de l'administració, com passava abans. Amb aquesta agilitat, inclosa dins dels objectius de "més flexibilitat" de la reforma laboral, hi ha hagut un traspàs dels ERO de reducció de jornada (molt usats el 2011) cap als que impliquen dies sencers d'inactivitat per al treballador.

El metall, el sector més afectat

Per sectors, la indústria es manté com l'activitat en què es registren més expedients i, especialment, la metal·lúrgica. Segons un estudi de CCOO, en l'arrencada d'aquest any gairebé el 4% de la població ocupada en la indústria ha estat afectada per algun tipus d'ERO. Fruit del canvi normatiu, els sindicats lamenten que les relacions laborals s'han judicialitzat. En els casos de disconformitat en l'aplicació dels ERO, al treballador només li queda la via de recórrer al jutge. El pacte, que abans era un requisit clau per presentar-se davant l'autoritat laboral i poder tenir la seva autorització, ara queda en un segon pla.

Això ha fet que, malgrat ser encara molt majoritaris els ERO que s'acaben pactant, s'hagin duplicat els que es tiren endavant sense pacte, sobretot en els mesos posteriors a l'aprovació del decret de reforma laboral, al febrer. De 54 no pactats entre el gener i el maig del 2011, s'ha passat a 124 aquest any, segons les dades de la Generalitat. Els afectats per aquests ERO no pactats són més de 1.881 treballadors, quan l'any passat eren poc més de 500.

Relacions tenses

La falta de tutela de l'administració en aquests processos, unida a d'altres canvis que introdueix la reforma laboral aprovada el febrer passat, com la capacitat de l'empresa de despenjar-se del conveni si es donen una sèrie d'escenaris com la davallada d'ingressos, fan que les relacions amb la representació dels treballadors es tensin.

L'acord, diuen fonts empresarials, és una via "desitjable", però en l'actual moment econòmic cal que les decisions es prenguin "amb celeritat". "Hi ha coses que no es poden posposar o allargar quan hi ha en joc el futur de l'empresa", afegeix el mateix empresari.

En tot cas, si hi ha un front obert que assegura conflicte durant els pròxims mesos és el sector públic, on ara, també amb la reforma laboral a la mà, es poden produir expedients de regulació que suposin acomiadaments.

El front del sector públic

A Catalunya, de fet, aquesta situació ja s'ha donat en el cas de l'Incasòl, amb més de 170 acomiadaments (el 40% de la plantilla) i un ERO temporal a la també empresa pública GISA. El reglament dels ERO que prepara el govern del PP i que ja s'ha filtrat fixa que la retallada d'un 10% del pressupost serà suficient per presentar un expedient. Un altre dels aspectes dubtosos és el paper de la Inspecció de Treball en aquests processos. Els sindicats asseguren que el reglament li nega qualsevol competència per actuar en el sector públic."Es pretén que no hi hagi discussió sobre els acomiadaments que dicti una administració o empresa pública", lamenta el portaveu del sector públic de la UGT, Miguel Ángel Sánchez.

El text tampoc no deixa clar si el còmput de persones que podran ser acomiadades es limita només a personal laboral (la qual cosa seria un "greuge", segons els representants dels treballadors) o si inclou també el personal funcionari. Els sindicats CCOO i UGT, que ja han amenaçat amb una vaga al sector públic d'àmbit estatal a la tardor, exigeixen al govern de Mariano Rajoy que presenti un pla d'ordenació de la funció pública.

stats