La tisorada de Benestar inquieta les patronals
El sector reclama a Munté que no apliqui la suspensió d'ajuts per pagar als geriàtrics
Barcelona."És un altre juliol nefast". La frase és de Cinta Pascual, presidenta de l'Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), una de les patronals que patirà els danys col·laterals de l'última tisorada aplicada per la Generalitat en polítiques socials. Pascual va assistir a la reunió de dijous en què la conselleria de Benestar Social i Família va comunicar al sector que suspenia durant dos mesos -agost i setembre- les ajudes per pagar als geriàtrics. En concret, Benestar va detallar a les organitzacions empresarials del sector social que s'ajornava la realització dels programes individuals d'atenció (PIA) per accedir a una prestació econòmica vinculada a un servei d'atenció en residències. Inquietes per la retallada -veuen inviable un altre incompliment i temen per la desatenció als ancians-, les patronals van enviar ahir una carta a la consellera de Benestar, Neus Munté, en què li reclamen que revisi la seva decisió.
En el document remès a la consellera -firmat per ACRA, la Unió, el Consorci de Salut i Social de Catalunya i Upimir, la patronal de petites i mitjanes residències-, les organitzacions empresarials del sector social expressen a Benestar que aturar les prestacions econòmiques vinculades a un servei residencial "impedirà que persones grans que no poden pagar una plaça es quedin sense ingressar en un centre, cosa que aboca moltes famílies a una situació molt complicada". I recorden que la mesura s'afegeix als impagaments als centres proveïdors que l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS) encara no ha liquidat. A banda del deute del juliol passat -de 70 milions i que està previst que s'aboni a l'octubre-, les patronals en reclamen un altre de fins a 90 milions per diversos conceptes. La Generalitat, per exemple, no ha abonat des del febrer les partides pels nous beneficiaris de la prestació que ara ha quedat suspesa. El sector exigeix a Benestar que estableixi un calendari per liquidar els impagaments.
Les garanties de la consellera
El Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya també va acusar ahir el Govern de desatendre els ancians amb la nova tisorada. En un comunicat, els treballadors socials van lamentar que es deixi en una "situació de desemparament" les persones dependents que tenien un dret reconegut i va puntualitzar que la mesura "castiga les persones sense recursos". "És una vulneració de drets adquirits", argumentava ahir Núria Carrera, degana del Col·legi, que també reclamava a Munté que reconsideri la suspensió o, en tot cas, es reconegui a les persones afectades la retroactivitat de la prestació.
La consellera de Benestar va subratllar que la mesura presa pel Govern "no afectarà cap dels beneficiaris que ja percebien la prestació o que ja la tenien reconeguda". Munté va detallar que la suspensió sí que podria perjudicar uns 500 nous usuaris, persones que serien ateses a través d'altres ajuts i serveis vinculats a la llei de la dependència. Munté va justificar haver aturat l'accés a aquestes prestacions econòmiques "per fer sostenible el sistema i garantir la cobertura a la gent que ja té el dret adquirit".