ENSENYAMENT

La crispació s'apodera de l'escola

Els alumnes de secundària, FP i batxillerat han expressat aquests dies la seva oposició a les retallades, tant estatals com catalanes. Com la resta de la comunitat educativa, preveuen un curs molt reivindicatiu.

ADOLESCENTS EN PEU DE GUERRA La manifestació dels estudiants de secundària, batxillerat i formació professional, dimecres a Barcelona, va congregar milers de persones davant del Palau de la Generalitat. Tot i que el lema central de la marxa reclamava la dimissió del ministre d'Educació, José Ignacio Wert, els estudiants també denunciaven les retallades del Govern.
Sònia Sánchez
19/10/2012
3 min

BARCELONA.Després d'un inici de curs escolar marcat per les protestes i d'haver deixat enrere ja la primera vaga a les universitats, aquesta ha estat la setmana de lluita dels estudiants de secundària. Les retallades del govern espanyol i de la Generalitat als pressupostos educatius, sumades a la reforma recentralitzadora que planteja el ministeri d'Educació i al reguitzell de declaracions polèmiques del ministre José Ignacio Wert, només han aconseguit elevar més i més la crispació en la comunitat educativa catalana.

Tres dies de vagaEls estudiants de secundària, FP i batxillerat surten al carrer

Les tres jornades de vaga convocades pel Sindicat d'Estudiants a tot l'Estat van acabar ahir amb un seguiment desigual als instituts catalans. Els organitzadors asseguren que un 70% dels estudiants van fer vaga el primer dia, dimarts; un 90% el segon, dimecres, i un 75% el tercer, ahir. Unes dades que contrasten amb el 20% que el ministeri d'Educació ha donat per a tot l'Estat els primers dos dies, i amb el 23% d'ahir. El departament d'Ensenyament no va donar xifres. La federació d'AMPAs de secundària (Fapaes) es va sumar ahir a la convocatòria, cridant els pares d'alumnes a no portar els nens als instituts. Segons la Fapaes, alguns centres de Sabadell, Badia del Vallès i Barcelona ciutat no van fer classe ahir per falta d'alumnes. Tot i així, segons el Sindicat d'Estudiants i l'Associació de Joves Estudiants de Catalunya (AJEC), el dia de més seguiment de la vaga va ser dimecres, quan milers d'estudiants es van manifestar a Barcelona i Tarragona per demanar la dimissió del ministre Wert.

Manifestació unitàriaEl 27 d'octubre, tota la comunitat educativa contra les retallades

Després de diverses protestes sectorials, el Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE) -en què estan representats tant el professorat, els estudiants i les famílies com els moviments de renovació pedagògica- ha convocat una manifestació unitària per al dissabte 27 d'octubre "contra les retallades que pateix l'educació i les que es puguin produir coincidint amb l'aprovació dels pròxims pressupostos de la Generalitat", segons assenyala la Federació d'AMPAs de Catalunya -que forma part del MUCE- en un comunicat. Tot i que els pressupostos estan pendents de ser prorrogats per l'avançament de les eleccions, la comunitat educativa ja va decidir a l'inici del curs donar una oportunitat al Govern abans d'optar per mesures de pressió més radicals, com una vaga. Esperaran a veure si hi ha una tercera retallada del Govern als comptes del 2013 per posar sobre la taula aquest recurs.

Curs calent a la universitatUna vaga abans dels trenta primers dies de curs

El recurs de la vaga sí que ha estat sobre la taula en tot moment al món universitari, que protesta per l'augment de les matrícules. La Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (Pudup) va convocar una vaga d'estudiants l'11 d'octubre, la primera del curs, que va tenir un seguiment molt ampli a la UB i la UAB, però no tant a la resta. El curs passat hi va haver fins a quatre vagues a la universitat, només una de les quals -la del 22 de maig- va ser en comú amb tot el sector de l'ensenyament.

Reivindicació localEls sindicats de Barcelona demanen la dimissió del regidor

Després d'estar al centre de les reivindicacions de les escoles bressol el curs passat, que l'acusaven de voler canviar el model de qualitat de la ciutat, el regidor d'Educació de Barcelona, Gerard Ardanuy, serà objecte aquest curs de la ira de tots els cicles educatius. Els sindicats l'acusen de no atendre les demandes de les plantilles dels centres municipals, des de les llars d'infants "fins a la universitat municipal", i en demanen la dimissió.

stats