Gispert anima a lluitar contra les desigualtats en el pregó de la Mercè
L’exdirectora de Càritas defensa que els ciutadans han de ser consultats i escoltats
BarcelonaLes persones han de ser la prioritat a l’hora de governar. Aquest és el missatge que va repetir fins a l’esgotament l’expresidenta de Càritas, Núria Gispert, durant el pregó de les Festes de la Mercè. En un Saló de Cent ple a vessar d’autoritats, Gispert va recordar que l’arquitectura d’una ciutat no té sentit si els ciutadans “no tenen les necessitats bàsiques cobertes”. “Barcelona és avui una ciutat de referència en innovació, en investigació i en altres camps. Calen molts més recursos per continuar avançant, però sobretot cal continuar fent la ciutat de les persones”, va insistir la pregonera.
Mentrestant, davant la porta de l’Ajuntament, s’hi van manifestar un centenar de persones: veïns del barri de la Barceloneta i treballadors de la televisió local de Barcelona, BTV, que protestaven per les condicions laborals. “No es tracta només de pal·liar les necessitats bàsiques de les persones més pobres, sinó de lluitar contra les desigualtats i les injustícies que les causen. No hem de fer beneficència, sinó promoció”, va reclamar la pregonera. La mateixa tarda que el Parlament aprovava la llei de consultes, Gispert va fer una picada d’ullet al dret a decidir dels ciutadans. “Si convé, cal consultar; si convé, cal negociar. Cal escoltar la veu de la ciutadania”, va reivindicar. No obstant, va matisar que “no es pot fer populisme”. “Les coses s’han de fer ben fetes”, va apuntar. Gispert, que va començar a fer de voluntària amb 14 anys en una escola de Can Tunis, ha dedicat tota la vida als altres. Des del 1998 fins al 2003, va dirigir Càritas Diocesana de Barcelona. Durant un any també va ser directora de Càritas Espanyola. El 2002 va rebre la Creu de Sant Jordi i el 2013 la Medalla d’Honor del Parlament. La pregonera va denunciar les conseqüències de la crisi i va instar els polítics a actuar. “No podem deixar que els nostres joves marxin a buscar-se el futur fora, no podem deixar marxar el talent”, va sentenciar. Gispert va reclamar transparència a les administracions en cada una de les accions que porten a terme. “S’han de reinventar per poder sortir de la crisi”, va afegir la pregonera.
L’expresidenta de Càritas va reivindicar el paper dels ajuntaments democràtics i va posar un toc de melangia al discurs, parlant de com Barcelona ha influït en la seva vida. “Quan era petita, el meu pare em va ensenyar l’Ajuntament i em va dir: «Aquesta és la casa de tota la ciutadania, però ara no ho és perquè hi viuen uns que ens manen i que volen ser els nostres amos»”. Gispert va ser regidora del consistori barceloní com a membre del PSUC i, posteriorment, del PSC. Durant el discurs, va fer esment de la seva etapa política. “Ens vam trobar un Ajuntament sense un duro i la ciutadania ens reivindicava a cada barri els equipaments i serveis que necessitaven”, va explicar.
Més de 600 activitats
Gispert es va mostrar emocionada per donar el tret de sortida a les Festes de la Mercè, i va defensar que és un moment que sempre li quedarà gravat a la memòria. La festa va començar ahir i s’acabarà dimecres, dia de la Mercè. Durant aquests dies, els carrers s’ompliran amb més de 600 activitats.
Prova pilot per gestionar les multituds
L’Ajuntament de Barcelona farà una prova pilot per “gestionar els fluxos” de vianants que vulguin accedir als actes més multitudinaris que se celebraran a la plaça Sant Jaume. La prova es farà diumenge i dimecres, coincidint amb les actuacions de castellers. Les vies d’accés a la plaça Sant Jaume passaran a tenir un únic sentit de circulació per als vianants, com ja es va fer amb alguns carrers aquest estiu a les Festes de Gràcia. Aquesta prova pretén utilitzar certes mesures de control que permetin gaudir dels esdeveniments festius “amb les màximes garanties de seguretat”.