SALUT

Dolors Canadell: "No hi ha desnutrició però el Síndic ha alertat d'un risc real"

Lara Bonilla
26/08/2013
3 min

BarcelonaLa Societat Catalana de Pediatria nega que hi hagi desnutrició infantil per motius econòmics a Catalunya tal com assegura un informe del Síndic de Greuges. Tot i així reconeix que les dades de l'informe sobre malnutrició infantil són un toc d'atenció. La pediatra Dolors Canadell, que forma part de l'entitat, explica la realitat que veu a la seva consulta al CAP Barberà, a Barcelona.

Hi ha desnutrició a Catalunya?

Podem afirmar amb quasi tota seguretat que a Catalunya no hi ha desnutrició. El que sí que hi ha són problemes econòmics i pobresa i una alimentació inadequada. No s'ha fet una interpretació acurada de les dades del Síndic de Greuges. Es confon malnutrició amb desnutrició. Els casos de desnutrició es refereixen a nens amb malalties cròniques -com anorèxia- o amb problemes digestius greus.

Quina és la diferència entre desnutrició i malnutrició?

La desnutrició és un dèficit de nutrients que pot ser per no menjar, com pot passar al Tercer Món, o bé a causa d'una malaltia que provoca que l'organisme no absorbeixi els aliments. I la malnutrició és una alimentació inadequada i desequilibrada per excés de menjar o per dèficit. A Catalunya i a Espanya, el principal problema que tenim pel que fa a nutrició és el sobrepès i la obesitat infantil, que afecta entre un 25% i un 30% dels nens.

A què es deu?

Hi ha tendència a menjar aliments precuinats, begudes ensucrades i brioixeria. Mengen molts fregits i no els agrada la verdura ni la fruita. A tot això s'hi ha de sumar el sedentarisme: estan més a casa mirant la televisió i jugant amb l'ordinador que anant en bicicleta o jugant al parc amb els seus amics.

El menjar porqueria és barat. ¿Això també hi té a veure en un context de crisi?

No. El problema de l'excés de pes no és d'ara, fa anys que ens hi trobem. Potser sí que no tothom té accés al lluç, al rap o a les gambes, però es poden menjar sardines o peix congelat. També es poden menjar llegums i ous, que no són cars. No és qüestió de gastar molt sinó de saber triar i cuinar els aliments.

¿A la consulta veieu famílies amb problemes econòmics greus que pateixin privacions alimentàries?

A la consulta veiem famílies que han perdut la feina, que han de tornar a viure a casa dels pares, dones separades que no reben la pensió... I gràcies als serveis socials reben menjar i confien en les beques menjador perquè el nen pugui fer un àpat equilibrat al dia. I a part del tema alimentari, hi ha nens que tampoc poden fer activitats extraescolars i es passen totes les tardes mirant la tele.

¿Llavors podem dir que si no pateixen privacions alimentàries és perquè serveis socials i ONGs ho estan suplint?

Si no hi hagués aquestes ajudes, és evident que sí que hi hauria problemes. Gràcies als serveis socials, a Càritas i als bancs d'aliments hi ha gent que pot menjar bé. I per això és important el document del Síndic, perquè constata una realitat: no hi ha desnutrició però sí que hi ha una situació de risc. Gràcies a l'informe del Síndic, la gent ha pres consciència i potser així el Govern inverteix en polítiques socials.

¿Us preocupa el que pugui passar en el futur si les ajudes socials es redueixen?

Jo també treballo al Tercer Món i sé molt bé què és morir de gana i estem molt lluny d'això. Però el risc hi és, i potser gràcies a aquest informe del Síndic ens estalviarem veure-ho. No crec que arribem a tenir desnutrició perquè, si algú la detecta, donarà la veu d'alarma.

stats