25/04/2015

El sobiranisme civil crida a fer del 24-M el primer plebiscit

BarcelonaEnèsima demostració de força del sobiranisme civil. A un mes clavat de les municipals -primer test a la vista per mesurar l’estat de salut de les forces partidàries de la independència- i a exactament 193 dies de l’examen final de les plebiscitàries del 27 de setembre, més de 16.000 persones van ocupar ahir tot l’aforament del Palau Sant Jordi de Barcelona per respondre a la crida de les entitats sobiranistes. Sense proposar-se arribar a les xifres de l’històric Concert per la Llibertat del Camp Nou el 29 de juny del 2013, l’ANC, Òmnium Cultural i l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) -impulsores de la campanya Ara és l’hora - buscaven un nou cop d’efecte per esvair els dubtes sobre el vigor del procés.

Un missatge central va travessar les intervencions dels qui van prendre la paraula. El camí cap a la independència té una primera cita a subratllar en el calendari: les eleccions municipals del 24 de maig. L’acte, convocat amb el lema “Tornen les urnes, tornem al carrer”, va afegir ahir un eslògan encara més explícit: “24-M, fem la independència des dels ajuntaments”. Va ser una crida multitudinària a la ciutadania perquè el 24-M, a l’hora de dipositar la papereta a l’urna, ho faci pensant no només en clau municipal sinó també amb un ull posat al 27-S.

Cargando
No hay anuncios

En funció dels resultats que obtinguin les llistes independentistes, el procés serà més o menys imparable. “Necessitem el màxim nombre d’ajuntaments, consells comarcals i diputacions per fer possible la República Catalana”, va advertir la presidenta de l’ANC, Carme Forcadell, que va voler injectar optimisme als presents donant per feta la victòria sobiranista en el primer examen democràtic. “El 24-M demostrarem la nostra força a les urnes, guanyaran les llistes sobiranistes i iniciarem la independència”, va augurar.

També Muriel Casals, presidenta d’Òmnium, va insistir en la mateixa idea. “El 24 de maig s’escullen projectes de poble i de ciutat; el primer repte és resoldre problemes quotidians, però per fer-hi front necessitem que els ajuntaments disposin dels recursos justos i, per això, cal eliminar les traves que imposa l’estat espanyol”, va reflexionar. El més clar a l’hora de fer una crida a convertir en un plebiscit -independència sí o no- els comicis locals va ser el president de l’AMI i l’encara alcalde de Vic, Josep Maria Vila d’Abadal. “No podem deixar de votar en clau plebiscitària en totes les eleccions fins que tinguem la independència definitivament”, va plantejar. Una victòria de les llistes favorables al procés és essencial, va dir, per portar-lo a bon port.

Cargando
No hay anuncios

Unitat política i civil

L’esdeveniment del Sant Jordi arribava després d’uns dies en què els fonaments de la unitat política havien tornat a trontollar. Molest per unes votacions al Parlament en què ERC s’havia alineat amb l’oposició per derrotar el Govern en temes de sanitat, Artur Mas s’havia queixat públicament de la poca fiabilitat d’ERC com a soci estable. Fins i tot havia deixat entreveure que la convocatòria del 27-S podia perillar si ERC seguia “incomplint” l’acord d’estabilitat. Ahir Mas va voler esvair dubtes sobre les plebiscitàries: “Esclar que hi haurà eleccions”. Però les turbulències entre CiU i ERC amenacen d’aflorar de nou.

Cargando
No hay anuncios

Conscients d’aquest risc, Forcadell -que va protagonitzar la seva última gran intervenció pública abans que el mes vinent cedeixi el testimoni a la nova cúpula de l’ANC- va fer una apel·lació a la unitat: “El 27-S tenim el repte més transcendental de la nostra història, un repte tan gegantí que només si anem junts, institucions i societat civil, el farem possible”. Sense fer cap esment directe a les picabaralles entre les dues principals forces sobiranistes, Casals també va alertar que només fent pinya s’assoliran els objectius. “Unitat, urnes i independència és la fórmula que ens ha portat a ser on som. I ara la necessitem en grau superlatiu. Màxima unitat estratègica i d’acció”, va insistir. El xoc d’estratègies entre CiU i ERC en les setmanes posteriors al 9-N va desconcertar bona part del món sobiranista. La davallada de suports a la independència en totes les enquestes a principis d’any semblava haver-lo deixat atordit. Amb el nou cicle electoral trucant a la porta, Ara és l’hora mira de revifar els ànims a contrarellotge.

Tots els que van parlar van voler desmentir els que parlen de desinflament. “El moviment està viu, la independència és possible i la tindrem aviat”, va destacar Vila d’Abadal. Miquel Buch, president de l’Associació Catalana de Municipis, alcalde de Premià de Mar i candidat de Convergència a la reelecció, va voler posar de relleu el paper dels ajuntaments en el procés cap a la independència. “No ho dubteu, els alcaldes compromesos amb aquest procés ens la jugarem per la llibertat de Catalunya”, va recalcar.

Cargando
No hay anuncios

Veus transversals del món local

Per visualitzar la transversalitat que hi ha darrere del moviment independentista, el presentador de l’acte, l’actor Quim Masferrer, va baixar de l’escenari per donar veu a un seguit d’alcaldes i candidats de colors polítics diferents que s’asseien a les primeres files. Van parlar el batlle de Montblanc, Josep Andreu (ERC), i el de Navàs, Jaume Casals (CUP), però també representants d’altres formacions en què la independència no genera precisament unanimitats, com l’alcaldable d’ICV per Sant Quirze del Vallès, Marta Baldric, i l’alcalde de Masquefa, Xavier Boquete, d’Unió. A continuació, les graderies van protagonitzar la fotografia de la nit: un mosaic amb els colors de la senyera i una lona en què es llegia: “24-M: fem la independència des dels ajuntaments”.

Cargando
No hay anuncios

L’actuació de la Dharma va completar l’hora i mitja llarga d’una vetllada que pretenia servir de catalitzadora per sacsejar el sobiranisme i preparar el terreny per a les pròximes cites electorals.