PLEBISCITÀRIES, CANDIDATURA

Romeva, un cap de llista per anar més enllà

Raül Romeva és professor d’universitat i va saltar a la palestra política com a eurodiputat d’ICV.
i Ferran Casas
16/07/2015
4 min

BarcelonaCDC, ERC i les entitats sobiranistes han volgut resoldre de manera ràpida la principal -i més cridanera- incògnita pendent des que dilluns a la nit, al Palau de la Generalitat, Artur Mas i Oriol Junqueras van acordar compartir llista el 27-S i projecte polític per a l’estat propi després. Amb l’aval unànime emès dimarts a la nit pels òrgans directius dels dos partits -amb explicacions breus dels dos líders- ahir, a un quart d’una del migdia, es va fer el següent pas donant a conèixer el noms dels tres primers candidats per Barcelona. Són Raül Romeva, que durant deu anys ha sigut eurodiputat d’ICV i ha ocupat càrrecs dirigents al grup verd; Carme Forcadell, presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana en plena eclosió del procés sobiranista i fins al maig passat, i Muriel Casals, presidenta d’Òmnium des de fa cinc anys -ahir mateix va anunciar que deixava el càrrec per dedicar-se íntegrament a la seva nova tasca- i professora d’econòmiques. En els pròxims dies se sabran els números 1 i 2 de Lleida, Tarragona i Girona, també independents, i altres detalls clau com ara el nom de la candidatura.

Un cop es va desestimar, per exigència de Mas i CDC i amb el vistiplau de les entitats, la llista sense polítics, van caure certes prevencions cap a perfils amb trajectòria institucional recent, com és el cas de Romeva. La seva elecció respon al desig d’anar més enllà dels electorats tradicionals de CDC i ERC. En les eleccions del 2012 els convergents -aleshores federats amb Unió- i els republicans van aconseguir 71 escons i el 44% dels vots. Les del 27-S es plantegen -malgrat que en surti també un govern i es voti un programa- com el referèndum prohibit el 9-N.

El sí necessita millorar

Els partits sobiranistes busquen una majoria absoluta àmplia i també més de la meitat dels vots, una meta que segons els sondejos no tindrien garantida en un referèndum binari. L’últim del CEO, del juny, per exemple, situava el no com l’opció del 50% dels catalans i el sí com la del 42,9%. Romeva dirigeix ara una campanya de l’ANC per ampliar la base sobiranista i difondre’n el missatge, i el gran objectiu és fer-ho cap a l’esquerra, que és on s’ha constatat que hi ha més camp per córrer. La seva elecció, molt ben rebuda en els entorns més progressistes, té a veure amb la idea de fer-se forts en aquest àmbit, omplir de contingut el sí i aturar la puixança de les forces de l’esquerra alternativa, que, com el que era el seu partit fins fa uns mesos, si bé defensen el dret a decidir tenen un discurs entre ambigu i contrari a la independència i estan pendents del reformisme espanyol. Romeva és un dels federalistes desenganyats dels últims anys que ha fet créixer l’independentisme fins a situar-lo al centre del debat polític.

CDC i ERC havien pactat situar en els tres primers llocs independents. I entre Romeva i el quart i el cinquè, que seran Mas i Junqueras, calien dues dones. L’elecció era senzilla. S’ha optat pels referents de l’ANC i Òmnium, l’expresidenta i la -encara ahir- presidenta respectivament. Són les cares cíviques del procés, que han collat els partits i omplert carrers i pavellons. Ara es tracta d’omplir urnes i el carisma de Forcadell i la serenor de Casals hi haurien d’ajudar.

Junqueras el rondava feia temps

Dilluns el nom de Romeva ja era damunt la taula dels negociadors a Palau, igual que els de Forcadell i Casals. Agradava a ERC i, sense aixecar el mateix entusiasme, encaixava en els retrats robots de CDC malgrat venir d’ICV, clàssic rival dels nacionalistes. Junqueras -que va establir una bona amistat amb ell i hi va fer pinya a Brusel·les, juntament amb l’eurodiputat convergent Ramon Tremosa- feia mesos que el temptava perquè tornes a la política. Dimarts ell i altres dirigents hi van parlar per esvair els seus dubtes de tipus personal i polític. Ahir al matí, a primera hora, va acceptar. Poc després es reunia a Palau amb Mas, Junqueras, Forcadell i Casals. Uns i altres ja treballen per dissenyar l’operatiu de campanya (hi haurà un equip de coordinació amb representació paritària de partits i entitats) i per decidir la resta d’independents. Per als llocs sis i set es pensa en el president de Súmate, Eduardo Reyes, i en algú del món empresarial.

Els noms de Romeva, Forcadell i Casals i els seus perfils polítics van generar ahir moltes reaccions, lògicament de satisfacció entre els promotors de la candidatura i de menyspreu o crítica entre la resta. En un comunicat conjunt, i després del preceptiu “Estem molt contents d’assumir el compromís col·lectiu” de la llista unitària que hauria de desembocar en un govern de concentració de CDC i ERC presidit per Mas que en 18 mesos proclamaria la independència i convocaria de nou eleccions, els tres primers van entrar en matèria i van donar pistes de quin serà el to de la campanya: “Milers de catalans pateixen una situació crítica per la crisi. Per poder-hi donar resposta, ens calen eines que ara no tenim”, afirmaven.

Una de les crítiques més severes va arribar del govern espanyol. Mariano Rajoy va indicar que la llista era “una maniobra de confusió” mentre que el ministre d’Exteriors, José Manuel García-Margallo, constatava que l’únic objectiu és “dinamitar Espanya”. Sobre aquest assumpte Rajoy va avisar que farà “complir la llei” i defensarà “la sobirania nacional”. I és que l’acord, que s’ha de presentar en les pròximes hores i que ahir al vespre encara perfilaven els negociadors, desenvolupa el full de ruta pactat al març.

A punt en sis o vuit mesos

Així, CDC i ERC preveuen aprovar en sis o vuit mesos -un cop arrenqui la legislatura- el paquet legal necessari per dur a terme la desconnexió legal amb l’Estat. El pla consisteix en l’aprovació d’una llei de transitorietat jurídica que supliria el marc legal espanyol, tot i que l’ordenament legal espanyol seguiria vigent on no hi hagués llei catalana. El 28 de setembre es faria, a més, una declaració “nominal” d’independència per fixar clarament l’objectiu. En aquest temps caldria crear, ara sí, la Hisenda pròpia. El nom de Romeva i un grau de concreció elevat del full de ruta poden acabar d’aplacar els ànims de les bases d’ERC després de vuit mesos defensant que eren millor tres llistes sobiranistes que no pas una o dues. Ahir Junqueras va enviar una carta als militants afirmant que hi havia “el risc important” de no votar el 27-S. Ara podran votar un candidat d’esquerres per dur Mas i Junqueras al Govern.

stats