27/01/2015

Rajoy defensa el bipartidisme tradicional enfront dels “radicals”

MadridA la Moncloa s’aferren a una convicció per justificar la seva tranquil·litat institucional -no pas política- amb el triomf de Syriza: “Els compromisos són dels països, no pas dels governs”. Mariano Rajoy es va mostrar convençut ahir al vespre, en una entrevista a Telecinco, que no hi haurà cap daltabaix i que Grècia es mantindrà a l’euro. El president espanyol va instar el nou primer ministre grec, Alexis Tsipras, a “complir amb els compromisos” que van prendre els anteriors executius amb els socis europeus, que van permetre rescatar les malmeses finances d’aquell país.

Rajoy va enviar ahir mateix un telegrama al mandatari grec felicitant-lo per la victòria electoral de diumenge i desitjant un govern “estable i compromès amb el projecte d’integració europea”. Això passa, segons Madrid, per assumir els pactes que Tsipras s’ha trobat sobre la taula, malgrat que massivament la ciutadania hagi votat a favor d’un cop de timó. Des de la Moncloa, recorden que això és el que va fer el PP amb els acords que havia firmat el PSOE a Brussel·les. A l’entrevista, el president espanyol va aprofitar l’escenari que ara s’ha creat per reivindicar, precisament, el model basat en una alternança entre dos grans partits moderats. L’ombra de Podem, ara sota l’arbre de Syriza, es va fent cada cop més gran.

Cargando
No hay anuncios

Rajoy va defensar que el bipartidisme de conservadors i socialdemòcrates “ha fet gran Europa” enfront d’alternatives liderades per “cabdills” o “partits radicals”. Com ja va passar a la convenció que el PP va celebrar el cap de setmana passat, ahir no va defugir el cos a cos amb la formació de Pablo Iglesias: “Denunciar, criticar i ficar-se amb els altres és fàcil, el que és difícil és governar”, va assegurar.

Tot i la desconfiança que el cap de l’executiu espanyol sent per les noves formacions en auge -va situar en un mateix pla els “extremistes” de dreta i d’esquerra-, va desitjar sort a Syriza. Lluny de la cortesia institucional, la direcció popular va admetre que està “preocupada” per la nova situació al país. “Si Arnaldo Otegi està content perquè guanya Syriza, no podem estar-ho els espanyols”, va argumentar el vicesecretari general d’estudis i programes, Esteban González Pons, ensenyant un tuit en què l’exdirigent abertzale es felicitava per la victòria. Per l’eurodiputat conservador, el problema de fons és el debilitament del “centre polític”, i va carregar contra el PSOE pel fet d’estar, suposadament, en una competició amb la nova esquerra per ocupar a Espanya l’espai de la coalició de Tsipras.

Cargando
No hay anuncios

Els socialistes van intentar defugir qualsevol paral·lelisme amb els socialdemòcrates del Pasok, que van patir un fort sotrac a les urnes. Qui busqui semblances entre els dos països, va dir el líder de PSOE, Pedro Sánchez, és un “irresponsable”.

Cansat de l’extresorer

Cargando
No hay anuncios

A l’entrevisa, Rajoy va haver de referir-se a la polèmica amb l’extresorer Luis Bárcenas, a qui no va citar diumenge a la clausura de la convenció del partit. Ahir va negar que sabés que existia una suposada caixa B al PP, en contra del que sosté el seu antic home de confiança. Segons va dir, ni ell ni els dirigents del seu entorn en tenien “la més mínima idea”, i va assegurar que no havia rebut mai diners en negre. Va evidenciar que el tema l’incomoda: “Em nego a estar tot el dia debatent amb el senyor Bárcenas”, va reblar el president, pronunciant el seu nom. Ara, afirma, que sigui la justícia qui “digui el que hagi de dir”.

Mas, irònic amb el pacte de Syriza amb la dreta

Cargando
No hay anuncios

“És la primera topada contra el mur de la realitat, i fa pupa”. Així descrivia ahir Artur Mas el sorprenent pacte de Syriza amb la dreta nacionalista grega per formar govern. “La totpoderosa França no ha aconseguit a hores d’ara equilibrar la política d’austeritat de la UE. Ho aconseguirà ara un país com Grècia?”, es va preguntar. Mas va fer servir l’exemple de Syriza per alertar de les promeses electorals de l’esquerra alternativa a l’estat espanyol: “Atenció amb les declaracions que es fan i les músiques que dringuen bé”.