Què podem fer per aquí? Treu el mòbil
Barcelona és capdavantera en la realitat augmentada, les eines que permeten completar la informació virtual
BarcelonaL’aposta de Barcelona per la innovació té un dels seus vectors dirigit a la tecnologia de la realitat augmentada (RA), una tecnologia que consisteix a sobreposar capes d’informació virtual a la realitat física a través dels dispositius mòbils. Per usar la RA cal un mòbil amb geolocalizació, càmera i brúixola, com ja tenen la majoria dels telèfons intel·ligents que es poden trobar avui al mercat. L’usuari dirigeix la càmera a un punt determinat del paisatge urbà i l’aplicació li aporta informació addicional sobre la realitat física que veu a través de la pantalla del seu telèfon. Barcelona és un pol d’innovació i investigació en aquest camp, i una de les demostracions és l’èxit de la reunió anual d’experts Augmented Reality Barcelona Meetup, que en l’edició del novembre passat, al Citilab de Cornellà, va doblar el nombre d’assistents.
Les institucions públiques han apostat fort per la RA i un exemple clar és l’apli del Carnet Jove, elaborada per la Generalitat de Catalunya, que dibuixa sobre la imatge real que capta la càmera del mòbil ofertes i descomptes dels quals poden gaudir els més de mig milió d’usuaris del carnet. L’apli localitza la persona a través del GPS del mòbil, la situa en el mapa i sobreposa etiquetes d’informació amb tot el que l’usuari pot trobar a prop seu. La RA té un camp d’aplicació especialment fèrtil en el turisme urbà i Barcelona és capdavantera en el desenvolupament d’iniciatives en aquesta línia. La Casa Batlló ha estat pionera a oferir als visitants la possibilitat de visualitzar com era originàriament la planta noble a principis del segle XX, quan era habitada. Els visitants lloguen a l’entrada un dispositiu mòbil per tres euros que els permet veure en pantalla, sobreposada damunt de la pròpia imatge real de les estances, el mobiliari de l’època i animacions de les formes de la naturalesa imaginades per Gaudí.
Centenars d’aplicacions
La bona cobertura de senyal mòbil fa que les ciutats siguin entorns on la RA funciona molt bé. L’Ajuntament de Barcelona, a través de la web Apps4BCN, ofereix centenars d’aplicacions amb aquesta tecnologia. Una de les més usades és el Bus Turístic Virtual, que ofereix informació de totes les parades del Bus Turístic, la distància a què es troben des d’on és l’usuari, la direcció en la qual s’ha de caminar per anar-hi i informació dels principals monuments i punts d’interès de la ciutat. Només cal descarregar i activar l’apli i dirigir la càmera del telèfon a qualsevol punt del voltant.
Una de les experiències més curioses ha sigut la Ruta Einstein per Barcelona, una iniciativa posada en marxa l’any passat per commemorar el 90è aniversari de la visita que el científic va fer a Barcelona. Descarregant l’apli Layar i escanejant un codi QR, el mòbil guia l’usuari a través de diferents llocs on va ser Einstein l’any 1923. Ofereix diverses capes d’informació superposada a les imatges reals de la ciutat, com ara les conferències que va oferir a L’Auditori o el seu passeig en canoa pel port de Barcelona. En un any tan assenyalat com el 2014, també es pot trobar una apli curiosa, el Mapa del Tricentenari de BCN, que permet visualitzar personatges històrics de l’any 1714 en diferents punts del passeig Lluís Companys de Barcelona. I, fins i tot, fotografiar-se amb ells, si les condicions de llum ambiental i les ombres ho permeten.
A mig camí entre el turisme i el comerç, aquest any s’ha publicat la Guia Barcelona Low Cost, una aplicació que informa l’usuari dels llocs més econòmics de la ciutat pròxims a on es troba. A la informació oferta mitjançant RA s’inclouen des de museus i atraccions turístiques de franc o a preu molt baix fins a restaurants o locals de copes low cost.
Mobile City Tour
El Mobile World Capital també ha dedicat esforços i recursos a projectes mòbils en què la RA té una presència destacada. Fruit d’aquesta línia de treball va organitzar, coincidint amb el passat Mobile World Congress, la ruta Mobile City Tour, un recorregut per algunes de les botigues de l’eix comercial del passeig de Gràcia, on també s’incloïa la Casa Batlló, i el MACBA. La RA permetia, per exemple, provar-se de manera virtual les col·leccions de joies i rellotges d’una important marca de joieria durant la ruta. Molts dels assistents al Sónar que va acabar la setmana passada han pogut localitzar els principals serveis i concerts mitjançant una apli de RA. Més enllà de l’ús comercial, cultural o turístic, els professionals també comencen a disposar d’eines que fan servir aquesta tecnologia per assistir-los en la seva feina a les ciutats. Ara que, a causa de la desaparició de nou canals de TDT, moltes antenes col·lectives s’hauran de resintonitzar, la Generalitat, a través de Catalunya Connecta, ha posat en funcionament una aplicació que permetrà als professionals veure a través de la càmera del dispositiu mòbil informació sobre les torres de telecomunicacions més pròximes i els canals que emeten.
L’aposta per la innovació a través de la realitat augmentada també està creant fluxos d’empreses estrangeres cap a Barcelona. És el cas de la companyia especialitzada en aplicacions GPS de trànsit Waze, que ultima un projecte per conèixer les condicions de circulació en temps real usant aquesta tecnologia, com ja fa en altres importants centres urbans del món, com ara Rio de Janeiro.
Sembla clar que l’ús de la RA en ciutats com Barcelona serà cada vegada més habitual. Tant empreses privades com institucions públiques dediquen cada cop més recursos a la investigació, la innovació i la publicació d’aplis que fan servir aquesta tecnologia per millorar la realitat afegint-hi informació digital a través dels nostres dispositius mòbils.
El repte de les aplis culturals
Una setmana després del final del festival Sónar, en què tecnologia i cultura formen un maridatge perfecte a través del Sónar+D, els creadors d’aplis afronten un repte engrescador: la segona edició de l’APPS&CULTURA. El concurs, impulsat per l’Ajuntament de Barcelona, busca l’aplicació més original relacionada amb la cultura. Les tres millors es repartiran 8.500 euros i rebran assessorament per convertir els projectes en productes disponibles a les botigues digitals. Les aplis guanyadores de la primera edició van ser Meet2go, que posa en contacte persones amb els mateixos gustos per assistir juntes a concerts, i Unique Visitors, que permet crear i compartir itineraris de visita a museus.
-----------------------------------
Un tast de realitat augmentada
Augmented Reality Barcelona Meetup
http://www.meetup.com/Augmented-Reality-Barcelona/
Carnet Jove Cat (apli, de franc)
https://itunes.apple.com/es/app/carnet-jove-cat/id588966497?mt=8 https://play.google.com/store/apps/details?id=cat.gencat.mobi.carnetjove
Barcelona Bus Turístic (de franc)
http://www.barcelonabusturistic.cat/es/realitat-augmentada
Realitat Augmentada Casa Batlló (3 € de lloguer del dispositiu)
http://www.casabatllo.es/ca/visita/videoguia/
Ruta Einsten (de franc)
https://www.layar.com/products/app/
Mapa Tricentenari BCN (de franc)
https://itunes.apple.com/us/app/mapa-tricentenari-bcn/id712227049?mt=8&uo=4
Guia de Barcelona Low Cost (de franc)
https://play.google.com/store/apps/details?id=org.gmu.activities.alpha.lowcostbcn&hl=zh_TW
App per a la instal·lació d’antenes TDT (de franc)