Qui ets i què has fet amb Uma Thurman?
L’actriu segueix l’estela d’una tendència en què s’imposen les cares primes i angulades, fruit d’operacions de cirurgia i una dieta estricta
BarcelonaVa mostrar el seu nou rostre dilluns a la nit en una festa als Estats Units i el seu nom es va convertir en trending topic arreu del món a la velocitat de la llum. N’hi ha per a això i per a molt més. L’actriu Uma Thurman s’ha operat, i amb aquest pas pel quiròfan s’ha acabat un mite eròtic i cultural per a aquells cinèfils que creien que Thurman no era com les altres habitants de Hollywood. Però sí, la musa -i des de l’estiu també parella- de Quentin Tarantino ha sucumbit a la pressió de la indústria i s’ha desdit, amb un cop de bisturí, de totes les declaracions que havia fet renegant de la cirurgia i de l’impost de l’eterna joventut.
Amb 44 anys, Thurman s’ha fet una de les operacions amb més demanda actualment, una blefaroplàstia. És a dir, s’ha aixecat les parpelles, caigudes pel pas del temps. A més, segons els experts consultats per l’ARA, també s’ha fet un retoc al nas i un lífting generalitzat. Tres intervencions que l’han deixat irreconeixible i que ahir generaven milers de bromes a Twitter, com ara que a Kill Bill 3 l’actriu buscaria “el cirurgià plàstic que l’ha operat”, entre moltes altres maldats.
Però encara que cada cop que una celebrity de Hollywood es posa a punt per a una nova etapa de la seva carrera sembla que sigui el primer cop, la història de transformar-se en algú altre ve de molt lluny. Mirant enrere, el cas més esfereïdor és el de Michael Jackson, que va tenir múltiples aparences al llarg de la seva curta vida. El nas -que les seves germanes Janet i Latoya es van reproduir idèntic-, els ulls i el color de pell del Rei del Pop van ser una bona mostra que el pas del temps en les persones que viuen de la seva imatge pot arribar a ser una tortura. I una desgràcia per a la resta si no estan en mans d’un bon professional. Els experts desaconsellen completament arribar amb la foto d’una part del cos d’algú altre a la consulta perquè denota inseguretat, ja que es busca el referent fora de la pròpia identitat.
Thurman, que ha reaparegut després de només 15 dies amagada de les càmeres, tenia una cara menys natural de la que tindrà en un futur, ja que la cirurgia encara era (és) recent. No obstant, el pas del temps no pot corregir determinades decisions. Per exemple, les que han pres actors de l’altura d’Arnold Scwarzeneger, Silvester Stallone, Demi Moore -que es va colar encara inflada a l’Instagram de la seva filla- i la reina del canvi radical: Renée Zellweger. L’actriu, que ara podria no ser seleccionada per a una nova entrega d’ El diari de Bridget Jones, va explicar que el canvi el va fer perquè volia ser feliç, i que ara ho és. Però els motius d’aquests canvis d’imatge tenen més a veure amb la seva feina i el seu país que no amb el seu estat anímic.
Per què ho ha fet?
Per al doctor Iván Mañero, cirurgià plàstic i fundador de l’institut que porta el seu nom, la primera reacció en veure la nova cara de la protagonista de Kill Bill no ha sigut de sorpresa. Sobretot, explica a l’ARA, si tenim en compte que el món de la cirurgia plàstica anglosaxona i americana funciona d’una manera molt diferent de l’europea: “Als Estats Units tenen un concepte de la cirurgia molt més agressiu, sobretot quan és facial: pensen que com més s’estirin, millor”. Segons aquest cirurgià, Uma Thurman segueix l’estela d’una tendència en què s’imposen les cares molt primes i angulades, fruit d’operacions de cirurgia plàstica i un aprimament molt marcat per l’esport i la dieta. A més, Thurman s’ha eliminat l’excés de greix als ulls per realçar la mirada. “Sempre havia estat en contra d’operar-se. Però això és com els calbs: quan tenen cabells sempre diuen que no seria cap drama quedar-se sense. Fins que s’hi queden. Quan una dona de 44 anys es fa un líftingd’aquest nivell és perquè o bé ha començat una nova sèrie o bé li han dit que necessita frescor a la cara -exemplifica Mañero-. Com que és una actriu, que viu de la seva imatge, encara se sent més pressionada”. Segons el cirurgià, també caldria veure “quant de temps l’han aguantat rejoventint-la amb Photoshop a les revistes”, una pràctica molt habitual i que no ajuda a tenir una imatge sana d’un mateix.
Com els milers de seguidors de Thurman, Mañero opina que la musa de Tarantino no necessitava l’operació, i insisteix en els factors socials i culturals que l’han empès a estirar-se la pell fins a deixar-li la cara gairebé irreconeixible: “Els Estats Units són un país on toleren bastant els canvis radicals. Allà pots anar a una festa de Cap d’Any i veure la teva amiga encara amb els punts del lífting: en presumeixen. Als Estats Units està ben vist prosperar econòmicament, intel·lectualment i també físicament. Aquí som més de dir: «Doctor, faci’m uns retocs però que no es notin»”.
En el cas de Thurman, “és evident que fa molt poc que s’ha fet la cirurgia, i en les pròximes setmanes és possible que l’aspecte es normalitzi una mica”. Tot i això, reconeix que no s’han lluït gaire amb l’operació. No tant pel lífting com pel canvi que ha provocat en la mirada de l’actriu. “Thurman sempre ha tingut un ull més gran que l’altre. El cirurgià potser no ho va tenir en compte i ha estirat igual les dues bandes de la cara. El 85% del temps que mirem una persona li mirem els ulls. És la part de l’ésser humà que més atenció atreu”.
Fins no fa gaire Uma Thurman podria haver format part de la Lliga Britànica Anticirurgia Estètica, un club simbòlic en contra dels retocs que l’actriu Kate Winslet va instaurar l’agost del 2011 amb el suport d’Emma Thompson (55) i Rachel Weisz (44). “Sóc una actriu, no vull congelar l’expressió del meu rostre”, va dir Winslet. També Cate Blanchett (45) i l’espanyola Penélope Cruz (40) s’han manifestat en contra del bisturí. “He vist les meves àvies envellir i són precioses. Cada arruga de la seva cara explica una història. Sempre triaré aquest tipus de bellesa”, ha dit Cruz.