Quatre autors teatrals reflexionen sobre la crisi a Europa
La Nau Ivanow acull fins dissabte la segona edició del festival PIIGS
BarcelonaQuè vol dir estar en crisi? Com es viu als diferents països d’Europa? I cap on ens porta l’euro? Són algunes de les preguntes sobre les quals vol reflexionar el Festival de Dramatúrgia sobre la Crisi, PIIGS, que aquest any celebra la segona edició a la Nau Ivanow del 23 al 25 de juliol, en el marc del festival Grec. Es tracta d’una mostra de quatre obres teatrals, escrites per autors emergents internacionals, que parlen sobre la crisi a Europa. “Vam obrir una convocatòria i vam triar les quatre propostes que ens semblaven més interessants”, explica el dramaturg i director Antonio Morcillo, un dels creadors del festival juntament amb l’actriu i directora Beatriz Liebe i la gestora cultural Rosa Moliner. “Al festival diverses companyies professionals de teatre faran una lectura dramatitzada de cada una de les obres seleccionades”, afegeix.
En la convocatòria de l’anterior edició del festival només van poder-hi participar dramaturgs originaris dels països PIIGS (Portugal, Irlanda, Itàlia, Grècia i Espanya), però aquest any ho han pogut fer també autors procedents de la resta d’Europa. “Els PIIGS són els països més pobres de la Unió Europea i els que pateixen més la crisi del nostre continent, però enguany hem pensat que també seria interessant conèixer com viuen la crisi els altres territoris”, comenta Morcillo.
El festival PIIGS té dos grans objectius. D’una banda, donar a conèixer noves veus de la dramatúrgia, i, de l’altra, contrastar les diverses realitats de cada país i debatre sobre la crisi a Europa a partir de propostes teatrals internacionals. “Volem que el públic tingui l’oportunitat de conèixer nous autors i textos, i alhora pugui escoltar la veu de testimonis que estan vivint la crisi en diferents llocs d’Europa”, diu Morcillo, que considera especialment interessants els col·loquis que es faran després de cada lectura dramatitzada. “El públic podrà parlar amb els autors i fer-los preguntes, i a l’inrevés. A més, també hem organitzat trobades entre els dramaturgs emergents de fora i els de Catalunya perquè puguin intercanviar experiències i reflexionar sobre què significa fer teatre en un context de crisi econòmica i d’identitat”, explica Morcillo, que espera que aquest espai permeti als autors establir lligams entre ells i d’aquesta manera puguin sorgir nous projectes de cara al futur.
“Esperem superar la crisi”
Els autors que participen en aquesta nova edició del PIIGS són: Emanuele Aldrovandi, d’Itàlia, amb l’obra Balenes, que serà interpretada per la companyia Nus Teatre; Tanja Sljivar, originària de Bòsnia i Hercegovina però resident a Alemanya, amb Però la ciutat m’ha protegit, a càrrec de la companyia LAminimAL Teatre; Javier Sahuquillo, d’Espanya, amb Los últimos de Filipinas, que presentarà la companyia Arcadia, i finalment Maria Tranou, de Grècia, amb Cap por que ens deixi, de la qual farà una lectura dramatitzada la companyia Sargantana. “Ens agradaria consolidar el festival perquè creiem que és una proposta molt nova i fresca”, comenta Morcillo, i conclou: “Tot i que esperem superar la crisi ben aviat”.