Pujol insisteix en la versió de l’herència sense aportar proves
L’expresident afirma que els diners eren del seu pare i que no provenen de l’erari públic
BarcelonaNi de la corrupció ni de l’erari públic. L’expresident de la Generalitat Jordi Pujol va insistir ahir davant la jutge que la fortuna que durant 30 anys va mantenir a l’estranger provenia exclusivament d’una herència que el seu pare, Florenci Pujol, va deixar a la seva dona i els seus fills. En les més de dues hores de declaració judicial, l’expresident va mantenir la mateixa explicació que va donar en la seva carta de confessió, al juliol, i en la compareixença al Parlament del setembre. Tanmateix, i malgrat la insistència de la jutge durant aquests mesos, ahir no va aportar a la investigació cap document ni prova que pugui confirmar la seva versió, tot i que va fer referència a un manuscrit on el seu pare hauria explicat com s’havien de gestionar els diners llegats.
Els tres fills imputats, Marta, Mireia i Pere Pujol Ferrusola, van reafirmar la versió del seu pare, mentre que la dona, Marta Ferrusola, va ser l’única que es va acollir al seu dret de no declarar. Els cinc membres del clan Pujol estan imputats per la titular del jutjat d’instrucció 31 de Barcelona per delictes contra la hisenda pública i de blanqueig de capitals. La dona i aquests tres fills són els membres de la família que van regularitzar, el juliol del 2014, els fons procedents de la suposada herència d’Andorra a través del Banc de Madrid.
L’expresident, que va arribar a la Ciutat de la Justícia de Barcelona amb la seva dona i protegit per fortes mesures de seguretat, va respondre a les preguntes de la jutge, l’advocat de l’Estat i el fiscal d’Anticorrupció Alejandro Luzón -que treballa a Madrid i es va desplaçar a Barcelona expressament per la declaració-, però va decidir no contestar les de l’acusació popular, exercida per Manos Limpias. El lletrat del pseudosindicat ultradretà és l’únic lletrat de l’acusació popular que pot assistir a la declaració, ja que la jutge va obligar totes les parts que s’hi volguessin personar a actuar sota un mateix advocat.
Negocis del pare
Com ja va explicar al Parlament, Pujol va insistir ahir que l’origen de l’herència van ser els negocis de compravenda de dòlars -il·legals però tolerats, va precisar ahir a la jutge- que tenia el seu pare entre els anys 50 i els 60. En la seva compareixença al Parlament l’expresident ja va explicar que el seu pare havia deixat el llegat directament als seus fills i la seva dona, preocupat per l’activitat política de Jordi Pujol i per si en algun moment la família havia de fugir del país.
Quan el 1980 Florenci Pujol va morir no va fer constar aquesta fortuna en el testament. Pujol va fer referència ahir en diverses ocasions a un document manuscrit de Florenci Pujol que demostraria l’existència de l’herència, tot i que no el va aportar a la investigació. De fet, quan li van preguntar per què no havien aportat la documentació, Pujol -defensat pel prestigiós advocat Cristóbal Martell- va assegurar que no se li havia ocorregut fer-ho. Des del passat mes d’agost, la jutge reclama insistentment a la defensa que aporti algun document que acrediti la procedència dels fons, ja que veu “sospitós” que la fortuna provingui “d’una herència de fa més de trenta anys sobre la qual no s’aporta cap documentació”. Una sospita que ahir Jordi Pujol no va resoldre.
L’expresident tampoc va aportar extractes o proves dels moviments bancaris que expliquin per què la suposada herència, que als anys 80 -quan va morir Florenci Pujol- era de 140 milions de pessetes, es va multiplicar i va arribar als més de 540 milions de pessetes (més de tres milions d’euros) actuals. Va assegurar que els diners de l’herència es van invertir en productes financers d’Andorra però no va oferir més detalls sobre les operacions, ja que diu que es va desentendre de la gestió dels diners.
Ahir, sense que ni la jutge ni la fiscalia l’hi preguntessin, Pujol va voler tornar a deixar clar que la fortuna en cap cas procedeix de la corrupció o de l’erari públic, tal com plantejaven algunes de les querelles presentades, que vinculaven la fortuna al cobrament de comissions il·legals per l’adjudicació d’obres públiques.
Segons el relat de Pujol, confirmat per la declaració posterior dels seus fills, en un primer moment la fortuna la va gestionar una persona de confiança de la família, que va identificar com a Delfí Mateu (directiu de Banca Catalana), per la qual cosa ell es va desentendre de la gestió i, va assegurar, també del país on hi havia els fons.
Tots els germans Pujol que ahir van declarar van reforçar la versió del seu pare. Els dos fills grans, Marta i Jordi, tenien coneixement de l’herència des dels 80 però no va ser fins a principis dels noranta, quan el petit dels Pujol, Oleguer, va fer la majoria d’edat, que la resta de germans se’n van assabentar. En aquell moment el fill gran, Jordi Pujol Ferrusola, va passar a gestionar els diners. Ells mateixos van explicar a la jutge que el seu pare es va desentendre del fons i que van decidir regularitzar la seva fortuna oculta a Andorra en una reunió familiar quan van aparèixer les primeres informacions a la premsa.
L’expresident, que es va remuntar a l’època en què va estar pres per la seva activitat antifranquista, va explicar a la jutge que si durant aquests 30 anys no va regularitzar els diners va ser per por de la repercussió mediàtica i per por d’embrutar tant la seva imatge com la del país.
Dispositiu policial
Jordi Pujol i la seva dona no van voler fer declaracions als periodistes ni a l’arribada ni a la sortida de la Ciutat de la Justícia. Els Mossos d’Esquadra van muntar forts dispositius policials a les dues portes dels jutjats, on alguns ciutadans es van concentrar per escridassar-los. També un cop dins de la Ciutat de la Justícia, diversos funcionaris van fer sonar botzines i van penjar una pancarta contra la corrupció política. Els tres fills, els últims a marxar dels jutjats, van ser escortats per la policia i conduïts per una porta del darrere per intentar evitar els mitjans de comunicació.
Als jutjats, a més dels nombrosos periodistes que esperaven que els fills de Pujol acabessin de declarar, també s’hi va acostar María Victoria Álvarez -exparella de Jordi Pujol Ferrusola, que en aquesta causa no està imputat-, que va estar acompanyada del secretari general del pseudosindicat ultra Manos Limpias, Miguel Bernad.
Oleguer Pujol: “La persecució està relacionada amb el procés polític a Catalunya”
Oleguer Pujol, el fill petit de l’expresident, imputat per blanqueig i frau fiscal a l’Audiència Nacional, ha defensat la seva innocència en una entrevista a El País, publicada ahir, en què atribueix els seus problemes amb la justícia a la seva condició de fill de l’expresident català. De fet, assegura que mai ha fet negocis amb els seus germans ni cap operació a Catalunya i que tampoc ha comprat edificis de la Generalitat o sòl pendent d’urbanitzar. “La persecució dels meus cognoms és clara. Es qüestiona la meva activitat professional per aquest motiu. I la persecució està relacionada amb el procés polític a Catalunya”, diu. El petit dels Pujol va marxar amb 22 anys als Estats Units, després a Londres i finalment a Madrid i ha guardat silenci des que l’any 2012 van començar a aparèixer notícies que li atribuïen una gran fortuna. “El nivell de dispersió sobre la meva realitat ja és massa alt. Sento una necessitat imperiosa d’explicar que jo no tinc 3.000 milions d’euros, ni 500, ni tampoc 89”, lamenta a l’entrevista, i argumenta que 89 milions és el valor total de les societats en les quals té “alguna part” i que, en realitat, la seva part suma uns deu milions.