Efímers30/04/2015

El ‘Prestige’: un desastre ecològic que va quedar impune

Pau Riera Dejuan
i Pau Riera Dejuan

BarcelonaEl novembre del 2002 es va enfonsar el petrolier Prestige davant les costes de Galícia. El vaixell va patir l’accident a uns 50 quilòmetres del cap de Finisterre i el capità va demanar als serveis de rescat espanyols que els ajudessin a arribar a un port refugi, però tant les autoritats espanyoles com el director de la marina mercant van ordenar que s’allunyés de la costa.

Aquesta decisió va provocar que el Prestige anés deixant rere seu una estela de més de 5.000 tones de fuel. Quan el vaixell ja era a 250 quilòmetres de la costa va partir-se en dos trossos i es va enfonsar, i va deixar anar en total unes 63.000 tones de combustible.

Cargando
No hay anuncios

Amb l’arribada del fuel que el petrolier havia deixat flotant, més de 2.000 quilòmetres de costa -sobretot gallega, però també francesa- van quedar tocades de mort. Les platges van començar a rebre tones de combustible i la fauna i flora gallegues van patir un impacte que encara dura.

Sense culpables

Cargando
No hay anuncios

La societat gallega va mobilitzar-se sota la plataforma Nunca Máis per exigir penes judicials per als responsables de la barbàrie ecològica, però les penes finals van ser simbòliques. L’Audiència Provincial de la Corunya va condemnar el 2011 a nou mesos de presó el capità del vaixell per desobediència greu, però en canvi el va absoldre -juntament amb el cap de màquines i l’ex director general de la marina mercant- del delicte mediambiental i de danys a espais naturals protegits. Nunca Máis va qualificar la sentència d’“injusta” i “lamentable” i va considerar que es tractava d’un veredicte “polític redactat al dictat dels interessos del PP”. Tant José María Aznar, aleshores president del govern espanyol, com l’actual president, Mariano Rajoy, que llavors era vicepresident, en van sortir sense responsabilitats polítiques.