El PP, C’s i el PSC estudien com bloquejar els pressupostos
CSQP denuncia que el Govern sacrifica partides socials en nom del procés
BarcelonaUna de les xifres que encara quedaven per conèixer dels pressupostos que el Govern va aprovar ahir va ser la partida concreta per a la convocatòria del referèndum, que al final, tal com va avançar l’ARA, serà de 5,8 milions d’euros. És precisament aquest el motiu que van esgrimir el PP, el PSC i Ciutadans per alertar que faran tot el que estigui a les seves mans per vetar els pressupostos. Això, més enllà de presentar unes més que probables esmenes a la totalitat perquè creuen que són insuficients a nivell social, significa impedir que es debatin al Parlament. Consideren que podrien contravenir algunes sentències del Tribunal Constitucional. Els tres partits constitucionalistes van anunciar que ja estan estudiant la manera de frenar els comptes, al·legant que els mateixos lletrats del Parlament van avisar ahir la mesa que hi ha partides que poden vulnerar decisions del TC.
D’entrada, el PSC i Ciutadans van demanar a la mesa que reconsideri l’admissió a tràmit del projecte pressupostari. En aquest òrgan, però, Junts pel Sí té majoria (i a més Catalunya Sí que es Pot dóna suport a debatre’ls al Parlament), de manera que és més que probable que es mantingui la decisió d’admetre’ls a tràmit. Conscients que l’aritmètica parlamentària els juga en contra, el PP, C’s i el PSC ja investiguen com bloquejar els comptes. C’s va avisar que els portarà al Consell de Garanties Estatutàries perquè digui si són “il·legals”.
El precedent del 9-N
Així, es repetiria l’escenari dels últims dos pressupostos, quan el PP va instar l’ens consultiu de la Generalitat a pronunciar-se sobre els comptes per partides relacionades amb el procés sobiranista. El 2014, els juristes van respondre als populars que no es podia concloure que la partida de processos electorals i participatius es destinava a la consulta del 9-N. Amb aquest precedent, des de Ciutadans van mostrar-se desconfiats que el dictamen els sigui favorable. El portaveu de Ciutadans, Carlos Carrizosa, va referir-se als pressupostos com els comptes “de la independència” i els va titllar de “tramposos i opacs” perquè camuflen les despeses per a la votació.
El PP va anar més enllà i, passant a l’atac, va anunciar que es planteja enviar la partida del referèndum al TC. “És clarament impugnable, està redactada perquè s’impugni”, va dir el portaveu dels populars al Parlament, Santi Rodríguez, que també va mostrar-se preocupat per l’actitud del Govern, que està “disposat a desafiar la legalitat i la democràcia”. De fet, va acusar l’executiu català d’utilitzar recursos públics per “dividir la societat catalana” i de destinar els 3.500 milions euros de més respecte al 2015, “gràcies a la millora de la situació de l’economia amb el govern espanyol”, a fer “política identitària”.
Més prudent, en canvi, va ser el ministre de Justícia, Rafael Catalá, que va avisar el Govern que no es poden destinar diners a partides que no són competències de les comunitats autònomes, però també va explicar que el govern espanyol no “anticiparà cap conflictivitat” i esperarà que la llei es tramiti per veure si hi ha “alguna irregularitat”.
Crítiques des de l’esquerra
Les crítiques als pressupostos de Junqueras també van arribar dels partits d’esquerres, que consideren que no són els comptes “més socials de la història”, com va presentar-los Oriol Junqueras, conseller d’Economia. El PSC va retreure a la CUP que el seu suport (almenys per admetre’ls a tràmit) era “molt barat”, en referència a la partida de 5,8 milions d’euros per al referèndum. La diputada socialista Alícia Romero va emplaçar els cupaires a sumar-se al bloc d’esquerres com fins ara i demanar al Govern que reformi l’impost de successions i donacions i modifiqui el tram autonòmic de l’IRPF per gravar més les rendes altes.
També Catalunya Sí que es Pot (CSQP) va atacar els comptes pel flanc social. El portaveu parlamentari de la confluència, Joan Coscubiela, va acusar el Govern de “sacrificar” polítiques socials “en nom del procés”. Així, va demanar “no jugar a Buscar Wally ” per descobrir on hi ha els diners ocults que es destinaran al referèndum quan el veritable problema, va dir, és que no hi ha cap partida destinada a la renda garantida de ciutadania. De fet, va retreure al Govern haver fet una “triple renúncia”: no exercir l’autogovern en matèria fiscal, no fer pagar més als que més tenen i no tenir més ingressos fiscals per dedicar-los a polítiques socials.
Tot i que uns -PP i C’s- van centrar les crítiques en el referèndum i els altres -PSC i CSQP- en les “insuficients” partides socials, l’oposició sí que va ser unànime a l’hora de lamentar la falta de diàleg del departament d’Economia. De fet, tots van anunciar que presentaran esmenes a la totalitat als comptes perquè consideren que s’han fet menyspreant-los. El veto de l’oposició era esperable -ja va presentar esmenes als comptes per al 2016- però posa pressió a la CUP, que és, ara sí, l’únic soci possible per al Govern per aprovar els comptes.