El joc de les cadires a l'hemicicle del Parlament

Ciutadans, PSC, Catalunya Sí que es Pot i PP protesten formalment per la distribució insòlita que planteja Junts pel Sí

MAJORIA AMPLIADA  El Parlament va sumar més vots pel dret a decidir que el 23 de gener amb la declaració  de sobirania. El text aprovat, però, és més modest.
Sara González
21/10/2015
2 min

BarcelonaAquesta serà una legislatura difícil. Tant que, sense que ni tan sols s'hagi constituït el Parlament, hi ha conflicte fins i tot sobre la distribució de les cadires de l'hemicicle del Parlament. I és que Junts pel Sí ha posat sobre la taula una distribució insòlita dels escons: volen que els seus 62 diputats s'asseguin a les primeres files de l'hemicicle ocupant les dues ales de la cambra en lloc de seure en bloc en una de sola, com s'havia fet tradicionalment.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La proposta ha enutjat l'oposició en bloc excepte la CUP, que encara no s'ha pronunciat. Fins a tal punt que Ciutadans, PSC i Catalunya Sí que es Pot han registrat una iniciativa conjunta perquè el criteri que s'apliqui a la distribució dels grups a l'hemicicle sigui l'habitual i que implica que el principal partit de l'oposició estigui a la mateixa altura que el Govern. El PP també està d'acord amb aquesta proposta, a la qual se sumarà previsiblement demà.

L'aposta de Junts pel Sí és que la CUP segui a continuació, just darrere seu, per visualitzar un bloc compacte a favor de la independència. El grup que presideix Antonio Baños, però, encara no s'ha pronunciat sobre aquest tema.

Davant d'aquest escenari, l'oposició demana que es mantinguin els criteris de "proporcionalitat i representativitat" tant a la distribució física a la cambra com a la composició de la mesa, on Junts pel Sí podria quedar-se amb quatre dels set llocs disponibles i tenir així una majoria absoluta que la resta de partits consideren que no li correspon, d'acord amb els resultats electorals del 27-S. "La proposta de distribució no és innòcua, s'obliga el cap de l'oposició a no estar a l'altura del Govern, i el Govern s'ha de controlar des de la igualtat i no des de la inferioritat", ha etzibat el portaveu de Ciutadans, Carlos Carrizosa, que ha afegit que el seu partit no vol que es visualitzi "una Catalunya de blocs".

La seva homòloga del PSC, Eva Granados, ha advertit que la proposta de Junts pel Sí "atempta contra el pluralisme", mentre que el de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, ha alertat que la distribució sense precedents que proposa la candidatura que va encapçalar Raül Romeva pot ser "la primera cacicada" de la legislatura.

El trencaclosques s'haurà de resoldre aquest dijous. Davant la impossibilitat de posar-se d'acord, han deixat la resolució en mans de la mesa sortint i d'una reunió dels portaveus de grup en la qual també s'haurà de treure l'entrellat de la composició de la nova mesa. A hores d'ara, se sap que el PP en quedarà fora i resta per veure si la CUP acceptarà o no un dels llocs que li vol cedir Junts pel Sí. Els populars ja han manifestat que veurien injust que els cupaires tinguessin lloc a l'òrgan que fa de primer filtre de les iniciatives que es duen a terme al Parlament mentre que ells, que tenen més vots i un diputat més, en queden fora.

Sense tenir el Parlament constituït i encara menys Govern i president investit, el joc de les cadires ha començat des de la més estricta literalitat.

stats