Els aliats espanyols del dret a decidir, només a l’esquerra
Podem, la formació de Pablo Iglesias, s’hi compromet per al 25-M
Madrid“Reconeixement del dret dels diferents pobles d’Europa a constituir-se com a tals i a decidir democràticament el seu futur”. Aquest és un dels compromisos que assumeix, en el seu programa electoral per als comicis europeus del 25 de maig, Podem, una nova marca política de l’esquerra alternativa espanyola. No és, òbviament, un element troncal del seu compromís amb els ciutadans, fins al punt que no convenç tots els seus candidats. Però, finalment, s’ha inclòs en el document últim, elaborat de manera participativa. La formació, que impulsa el professor de ciències polítiques i tertulià Pablo Iglesias, se suma d’aquesta manera a Esquerra Unida, que de moment és l’única formació d’àmbit estatal amb representació parlamentària que avala obertament la reclamació majoritària a Catalunya de poder votar el 9 de novembre a les urnes el seu futur col·lectiu.
Podem es presenta a les eleccions del 25 de maig per “convertir la indignació en canvi polític”. Nascut de l’onada de protestes socials dels últims temps com ara el 15-M, i de manera especial concentrades a Madrid, la nova plataforma s’estructura al voltant de tres eixos: democràcia i sobirania popular; participació i decisió ciutadana, i drets socials, canvi de model productiu, repartiment de la feina i la riquesa. Segons afirmen, en el seu procés de primàries per elegir els candidats a eurodiputats hi han participat més de 33.000 persones, que han escollit entre 150 aspirants.
D’ICV al nou partit
Entre les cares conegudes que formen part de la llista hi ha l’ex fiscal anticorrupció Carlos Jiménez Villarejo, ja retirat i que fins ara havia donat suport a les candidatures d’ICV. Ell és, precisament, un dels que ha discrepat del concepte del dret a decidir i del procés català.
Jiménez Villarejo assegura a l’ARA que el programa del seu nou partit li sembla “globalment acceptable” i que ell s’ha ofert a col·laborar-hi perquè és clarament “d’esquerres”. Sobre el punt 5.7 -reconeixement del dret a decidir- té clar que hi està en “desacord”. “Ells [els dirigents de Podem] ja saben la meva opinió”, afirma, però hi treu importància: “Seria bastant ingenu pensar que pots estar al 100% d’acord amb tot”, afirma. En un article publicat a finals de l’any passat, l’exfiscal va mostrar-se molt crític amb la posició dels ecosocialistes catalans després d’un debat sobre el federalisme que van mantenir el diputat d’ICV al Congrés, Joan Coscubiela, i el número 2 del PSOE a les eleccions europees, Ramón Jáuregui.
Un dels pilars de Podem és la regeneració democràtica i això els porta a reclamar que es reforcin i s’ampliïn els mecanismes de control per lluitar contra la corrupció i a eixamplar les vies de participació ciutadana. Un d’aquests camins, diuen, és justament l’obligatorietat de sotmetre a referèndum les decisions “estratègiques” que s’adoptin a la UE. Es tracta d’una afirmació pensada per evitar que es repeteixin episodis de modificació exprés de la Constitució com el que van pactar el PSOE i el PP per blindar l’estabilitat pressupostària. En el debat territorial, el nou partit reclama una directiva europea que obligui Espanya a eliminar institucions “duplicades i innecessàries”, que ells identifiquen amb les diputacions.
Partits que proven sort
Les europees, amb una circumscripció electoral única espanyola, és un terreny adobat perquè marques de nova creació provin sort. Podem no serà l’única. També intentaran fer-se un lloc, entre d’altres, el Moviment RED, del jutge Elpidio José Silva; el Partit X, i Vox, la nova marca de dreta extrema del fins ara eurodiputat del PP Aleix Vidal-Quadras, així com el Moviment Ciutadà, sorgit de Ciutadans. Caldrà veure quins superen el sedàs de les urnes el 25-M.
Quatre ofertes més pugnen pel vot alternatiu
L’Esquerra pel Dret a Decidir
És la coalició, liderada pel filòsof Josep Maria Terricabras, que formen ERC, NECat i Catalunya Sí, i demana el vot als Països Catalans.
L’Esquerra Plural
Esquerra Unida encapçala la llista en què s’inclouen, entre altres partits, ICV al lloc tres (Ernest Urtasun) i la gallega Anova, que lidera l’històric Xosé Manuel Beiras.
Primavera Europea
Encapçalada per l’alcalde de Burjassot, Jordi Sebastià, del Bloc Nacionalista Valencià, inclou Compromís, Equo i la Chunta. Els Pobles Decideixen
És l’aliança d’EH Bildu i el BNG. Van negociar sense èxit sumar-hi ERC. Després, van anar a buscar la CUP, però el seu consell polític també va rebutjar incorporar-s’hi.