El PP torna a amenaçar el 9-N
Rajoy ja estudia com pot impugnar la nova votació i avisa Mas que no tolerarà “trampes ni dreceres”
Barcelona“Cada dia que passa es donen més motius per a la impugnació del simulacre de referèndum que vol fer Mas”. L’endemà que Artur Mas i Oriol Junqueras es conjuressin per fer del 9-N un èxit de mobilització, la presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, va apujar el to per llançar aquest advertiment a les forces sobiranistes. Els serveis jurídics del PP estudien si es pot impugnar el nou 9-N, després que el Tribunal Constitucional (TC) -a instàncies del govern espanyol- suspengués la consulta original que Mas va convocar el 27 de setembre.
Després que ahir es reunís la direcció dels populars catalans, Camacho va denunciar que, tant les paperetes com les urnes previstes per al procés participatiu, el Govern les està adquirint fent ús del decret de convocatòria de la consulta. Aquest fet, a parer seu, podria arribar a ser “constitutiu d’un delicte de malversació” de fons públics. Si Mas segueix encadenant “despropòsits” i es demostra que el nou 9-N és un “referèndum substitutiu amb frau de llei i frau a la democràcia”, descarregaran tota l’artilleria judicial per impedir la votació.
El govern espanyol i el PP a Catalunya, segons Camacho, es mantenen “vigilants” per veure si el “fals 9-N” s’està convertint de facto en un “referèndum amb frau de llei”. El govern espanyol “no permetrà que Mas es rigui de la democràcia, de les lleis i de la voluntat de tots els espanyols”, va advertir. Si bé el PP va ser el primer a menystenir el 9-N alternatiu promogut per Mas, el cert és que els sectors més durs del partit pressionen perquè la fórmula del procés participatiu tampoc pugui prosperar. I d’entrada ja hi han detectat indicis de “frau”: sense anar més lluny, les paperetes que s’utilitzaran són les mateixes que s’havien encarregat per al 9-N original i van encapçalades per la següent llegenda: Consulta sobre el futur polític de Catalunya 2014.
Sense “rastre escrit”
Fonts del PP consultades per l’ARA reconeixen que el Govern està mirant de no deixar “rastre escrit” dels preparatius de la votació. Aquest cop no hi ha decret de convocatòria i les instruccions organitzatives procuren ser verbals o via correu electrònic, sense donar-los un rang explícitament oficial. Aquest caràcter “al·legal” de la nova convocatòria, segons assenyalen des del PP, dificulta l’argumentació jurídica per defensar-ne la impugnació. Per això, estan recopilant tota mena de detalls que podrien servir com a base argumental per sol·licitar a la justícia que hi intervingui per aturar el procés. El format de les paperetes -anàleg al de la votació inicialment prevista-, el fet que hi hagi urnes com en un referèndum i, fins i tot, determinades declaracions de membres del Govern en què s’equipara aquest procés participatiu a la consulta suspesa -amb crides a “votar” el dia 9 de novembre- són algunes de les proves que el PP està acumulant per si finalment decideix impugnar-ho.
El PP també estarà atent a les possibles maniobres jurídiques del Govern per esquivar el veto. Camacho va assegurar que si Mas planeja signar un decret de convocatòria del procés participatiu poc abans del dia assenyalat, per reduir així el marge de maniobra de l’Estat, tampoc se’n sortirà: “Si se signa [la convocatòria], serem davant un referèndum substitutiu, un simulacre de referèndum il·legal. Que Mas no pensi que perquè queden pocs dies el govern espanyol no actuarà. Ja ho ha suspès en molt poques hores”.
Però en quin moment pensa impugnar-ho el govern espanyol? La líder del PP a Catalunya no va voler concretar-ho, si bé va insinuar que deixaran passar els dies fins a detectar el moment idoni. Perquè de moment ja consideren que el procés participatiu -un “festival de final de curs o de final de legislatura”, segons el va definir Camacho- ha canviat de nom, però no ha canviat el fons, que és consultar la ciutadania sobre la independència política de Catalunya. Arribats en aquest punt, va donar a Mas dues opcions: o renuncia al 9-N i es posa a governar l’autonomia o plega.
Montilla preguntarà a Rajoy
Des de la ciutat belga de Bruges, Mariano Rajoy va enviar un toc d’alerta a Mas. No permetrà “astúcies, ni dreceres, ni trampes” per violar la llei. Si es vol convertir el nou 9-N en una consulta comparable a la suspesa pel TC, tornarà a topar amb la maquinària jurídica de l’Estat. “Respectar l’ordenament de l’estat de dret i les normes de convivència són requisits essencials de la democràcia”, va dir. Rajoy també va advertir que una Unió Europea “presa de nacionalismes secessionistes i excloents correria el risc de veure’s diluïda i debilitada”. Dimarts que ve, al Senat, Rajoy haurà de tornar a parlar de Catalunya, a preguntes de l’expresident José Montilla.