Navarro posa en marxa l''operació reconstrucció'
BARCELONALa paradoxa s'ha instal·lat al carrer Nicaragua, a la seu central del PSC. Els militants i els quadres que van donar la victòria a Pere Navarro amb un 70% dels vots al congrés del desembre estan, majoritàriament, satisfets que hagi pres el control del grup parlamentari rellevant Joaquim Nadal, Miquel Iceta i Laia Bonet per Xavier Sabaté, Jaume Collboni i Rocío Martínez-Sampere. Molts consideren que hauria d'haver imposat la seva llei abans i que hauria d'haver canviat les cares just després de guanyar la primera secretaria, per imprimir una línia d'oposició nova i, sobretot, nítida. Però al mateix grup i també en els debats públics, l'opinió quasi hegemònica és que el PSC és una mica menys plural i que, a més, els més catalanistes han quedat bandejats. Preocupat, Navarro ha ordenat a Sabaté i a Collboni que s'activin per cosir el grup i reconstruir una mínima harmonia que eviti que, en el principal aparador institucional del PSC, s'hi perpetuï una imatge de divisió i lideratge poc afermat.
Navarro i el seu equip esperen guanyar les primàries i, quan arribi el moment de fer les llistes al Parlament, seran pocs els diputats veterans que seguiran tenint l'escó garantit. Totes les fonts de l'entorn de la direcció consultades admeten que el grup parlamentari, amb diversos exconsellers, un exministre i dirigents ja molt veterans, haurà de ser renovat a fons.
Un grup que canviarà molt
La cúpula s'esperava que els canvis costessin de pair al grup, però no que l'històric Higini Clotas encaixés tan malament la decisió de rellevar-lo com a vicepresident de la cambra, fins al punt de deixar l'escó. Ahir Navarro, que fins ara considerava Clotas -sempre ben connectat amb l'aparell metropolità del partit- com un dirigent afí, va insistir que "encara té futur" al partit.
Nadal acceptarà rellevar-lo. Ho condicionava al fet que Clotas hi posés bona cara. Però la renúncia a l'acta, tot i l'impacte polític i emocional, aplana el camí. Aquesta pot ser també l'última legislatura de Nadal, com ho serà d'Iceta. Nadal va afirmar que quan acabi "segurament" deixarà de ser diputat.
Collboni comença per Geli
Però més enllà de la tempesta i de com es paeixen els canvis, ahir al migdia Collboni ja es va reunir amb l'exconsellera Marina Geli, alineada amb l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, a les primàries i que al matí havia admès que es plantejava deixar el PSC si el reglament per escollir el candidat a la Generalitat no la convenç i deixa, a més, de sentir-se "útil".
El nou portaveu s'anirà trobant amb tots els diputats i intentarà, fent tàndem amb Sabaté, que el clima es relaxi. Això no anirà, però, acompanyat de concessions significatives en la línia política. El federalisme -malgrat que s'accepti, per exemple, el desafiament d'un referèndum d'independència com va fer dimarts Sabaté- i un to d'oposició molt més dur amb el Govern seran els dos eixos d'actuació. Els crítics no ho posaran fàcil i ahir s'aferraven a una frase de Nadal a la convulsa reunió del grup de dimarts: "M'agradaria formar part d'una minoria organitzada", va afirmar.
La direcció no amaga que la determinació per "construir l'alternativa" imposant el seu criteri té una complicació afegida pel calendari. Aquest mes la comissió designada per Navarro enllestirà el reglament de les primàries, a les quals concorreran almenys ell i Ros. Queda pendent veure què faran altres membres del partit com Laia Bonet, Montserrat Tura i Rocío Martínez-Sampere. El reglament condicionarà la seva decisió.
Els esdeveniments no hi jugaran a favor. L'esquema és que el reglament vegi la llum a l'octubre i que les primàries se celebrin sis o vuit mesos abans de les eleccions: entre el febrer i el maig del 2014. Si el pacte fiscal fracassa i Artur Mas les avança, Navarro farà les primàries al febrer, mai abans. El mínim d'edat per votar, el registre previ, les voltes i els avals mínims són temes a resoldre. Però ara la prioritat és que els ànims s'asserenin al Parlament. Serà difícil deslligar una cosa de l'altra.