Navarro commina els crítics a deixar l'escó abans que desobeir
Xavier Sabaté i Àngel Ros reflexionen sobre si renunciar a l'acta de diputat
Barcelona"Seria molt més digne i respectable que els diputats que no volen assumir la decisió del partit deixin l'escó abans que trencar la disciplina de vot". Aquesta és la consigna que llancen fonts de la direcció del grup parlamentari de Pere Navarro als diputats que no estan disposats a votar demà en contra de la petició al Congrés del traspàs de la competència per poder convocar un referèndum a Catalunya. Arribat el punt en què sembla poc probable que els 20 diputats garanteixin la unitat d'acció, el líder del PSC vol evitar, almenys, que quedi immortalitzada la foto de la divisió i apel·la a la responsabilitat dels díscols perquè "respectin" la decisió del consell nacional, el màxim òrgan del partit entre congressos.
Tot i les veus que ahir a la reunió del grup parlamentari van tornar a insistir que l'abstenció podria garantir la unitat, Navarro va deixar clar que el seu posicionament és inamovible perquè el PSC ha de votar el mateix al Parlament i al Congrés, on no està disposat a emetre un vot diferenciat del PSOE. Així doncs, el líder socialista assumeix el risc de perdre diputats i ara s'esforça perquè, almenys, renunciïn a l'escó abans de la votació.
A hores d'ara tres dirigents crítics se segueixen plantejant trencar la disciplina de vot per votar sí, mentre que el diputat per Tarragona, Xavier Sabaté, i l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, estan en un procés de reflexió per decidir si respecten la disciplina i voten en contra explicitant a posteriori la seva discrepància -com ofereix la direcció- o bé deixen l'acta de diputat.
"Estem en un moment en què la gent entendrà poc que votem amb el PP i Ciutadans", assegura Sabaté, un dels dirigents que ha intentat arrossegar el partit cap a l'abstenció. De fet, va ser arran d'unes declaracions que va fer ell mateix el setembre del 2012 que el PSC va incorporar el dret a decidir al programa electoral, un dret que, recorda, el partit ha avalat des de la seva fundació. Tot i això, deixa clar que, per respecte al consell nacional i al partit que va contribuir a fundar, no trencarà la disciplina de vot: "Tenim dues opcions: ser disciplinats o marxar abans". En la mateixa tessitura es troba Ros, que, com a alcalde sota les sigles del PSC, sospesa deixar l'escó abans que desobeir.
Dirigents generalment afins a Navarro lamenten que no s'hagin fet "prou esforços" per evitar una fractura que sembla inevitable. "Han assumit que és millor un partit petit però més coherent", lamenta un altre dirigent d'aquest mateix grup. Ara, doncs, la pilota és a la teulada dels crítics, que es reuniran avui per prendre una decisió final. L'amenaça de l'expulsió del grup està sobre la taula, tot i que la decisió de deixar l'acta de diputat és exclusivament personal. La por de Navarro és que es quedin com a diputats no adscrits i evitin l'entrada dels següents diputats de la llista, cosa que situaria el PSC com a quarta força al Parlament, per darrere del PP.
Sota la mirada del territori
Tot i els riscos, Navarro tira pel dret i segueix el full de ruta pactat amb el PSOE. Avui es reunirà a Madrid amb la portaveu socialista al Congrés, Soraya Rodríguez, per exigir la convocatòria immediata de la bilateral Estat-Generalitat. I, demà, potser menystenint l'efecte dòmino que el seu gest pot tenir al territori, el primer secretari s'alinearà amb els contraris a la consulta i al dret a decidir prement el botó del no. I ho farà sota l'atenta mirada de dirigents locals com l'alcalde socialista de Flix, Marc Mur -hi serà com a dirigent de l'Associació de Municipis per la Independència, amb membres de l'ANC, que es concentraran davant del Parlament-, i de molts altres càrrecs locals amb el carnet del PSC penjant d'un fil.
Carles Martí renuncia a les primàries de Barcelona
Era un dels interrogants que quedava per resoldre sobre el procés de primàries del PSC a Barcelona, i ahir el primer secretari de la federació barcelonina, Carles Martí, el va resoldre: finalment no hi concorrerà ell mateix com a candidat. Martí, que va assegurar que havia estat una decisió "complexa des del punt de vista personal i polític", va justificar la negativa pel seu convenciment que la "pluralitat de sensibilitats" socialistes ja queda garantida amb els candidats que han fet -o faran- el pas i pel fet que si ell mateix figurés com a candidat dimitiria com a primer secretari i caldria convocar un congrés extraordinari, cosa que segons ell no beneficia el procés. El que va ser primer tinent d'alcalde de la ciutat amb Jordi Hereu defensa que el seu paper és el de garantir la "neutralitat" en el procés. Per això refusa donar suport públic o avalar algun dels candidats. Fins ara ja han comunicat públicament la seva intenció de concórrer a les primàries el cap de files socialista a la ciutat, Jordi Martí; la regidora Carmen Andrés; l'exdiputada Laia Bonet, i el militant Manel Fernández, i es preveu que en els pròxims dies ho facin Jaume Collboni i Rocío Martínez-Sampere. Carles Martí assenyala com a gran "perill" del procés de primàries que el debat sobiranista "ho acabi contaminant tot".