Junqueras reclamarà no aparcar el debat social en les eleccions
ERC encarrega informes i un sondeig per demostrar que diverses llistes sumen més
Barcelona“Per primer cop podem parlar de quin és el camí per arribar a la independència. No deixarem escapar aquesta oportunitat”. La secretària general d’ERC, Marta Rovira, va deixar clar ahir amb aquestes dues frases en l’inici del consell nacional dels republicans que la voluntat de trobar una postura comuna amb Artur Mas per encarar unes eleccions que generin un mandat democràtic és total. Ho va assegurar en obert, però a porta tancada hi va insistir el president d’ERC, Oriol Junqueras, que es va comprometre davant els quadres del partit a esgotar totes les vies per pactar una fórmula que satisfaci també CDC i a no aixecar-se de la cadira fins a assolir-la. Tot i això, no serà un repte senzill, ja que es va constatar també que els punts de partida són ben diversos: tant en el full de ruta cap a la independència com en la fórmula amb què afrontar els comicis. ERC insisteix que no es pot aparcar el debat social i que una llista àmplia liderada per Mas no suma més que tres candidatures coordinades per la independència.
Les úniques condicions de Rovira per acordar una “fórmula guanyadora” per encarar les eleccions és que no deixi escapar “cap vot independentista” i que, a més, “convenci els indecisos”. Així, no es va mullar explícitament davant la premsa sobre si una o diverses llistes, però sí que va insinuar el que després generaria un ple consens entre els quadres republicans. Ni un sol conseller nacional va defensar que ERC havia de presentar-se juntament amb CDC -o CiU- a les eleccions. Junqueras va apostar per una “unitat no vertical sinó transversal”, per aspirar que votants que no farien confiança a Mas puguin votar igualment independència i per sumar des de diversos fronts exvotants del PSC i d’ICV, i també potencials electors de Podem.
De fet, fonts pròximes a Junqueras expliquen que parlarà en la conferència de dimarts com un alcalde de l’àrea metropolitana -ho és de Sant Vicenç dels Horts- pròxim a una gent “a la qual no es pot dir que la independència serà només un canvi de banderes”. Reclamarà que les eleccions no versin exclusivament sobre l’objectiu d’un nou estat -amb un punt únic al programa, com vol Mas-, sinó també sobre el model de país, la justícia social i la lluita contra la corrupció. Un missatge que Junqueras -i, com s’ha evidenciat aquesta setmana, bona part del partit- creu que es farà més evident presentant diverses candidatures que continguin representants de la societat civil, amb una marca que faci de paraigua i punts comuns al programa. Una fórmula que ERC considera que ja emetrà un mandat prou clar per a l’exterior.
Demanda de flexibilitat a Mas
Junqueras no farà una proposta tancada. Ara bé, tampoc acatarà la de Mas i, per tant, li reclamarà flexibilitat per buscar ponts d’entesa entre les dues postures que s’hauran posat damunt la taula. Des d’un punt de vista tàctic, de fet, el líder d’ERC creu que el president no podrà mantenir el control del procés i haurà d’acabar convocant eleccions per la pressió social. És a dir, si finalment no hi ha entesa, Mas no podrà ajornar la cita amb les urnes fins al 2016 i haurà de fer-ho encara que no hi hagi “llista de país”, segons els càlculs dels republicans. Ells es veuen amb cor de capejar la pressió que els ve.
Per reforçar-se, ERC ha encarregat informes a diversos politòlegs per analitzar quina seria la millor fórmula per maximitzar el nombre de diputats independentistes i, pel que es va avançar en el consell nacional, tots aposten per diverses llistes per separat. Els republicans, de fet, també han encarregat una enquesta per defensar amb xifres el seu posicionament, tot i que no la faran pública fins que arribi el procés negociador amb Mas.
Jordi Carbonell avala Junqueras
El moment emotiu del consell nacional va ser quan va prendre la paraula l’històric d’ERC Jordi Carbonell, de 90 anys. Ho va fer per fer confiança a Junqueras i Rovira per liderar les converses. “La independència és a tocar, que la prudència no ens faci traïdors”, va afirmar parafrasejant el seu discurs a la Diada de Sant Boi el 1976.
Més tard el portaveu d’ERC al Congrés, Alfred Bosch, va defensar diverses llistes amb una curiosa metàfora: “Per agafar l’arròs sempre va millor una forquilla que una agulla, per grossa que sigui”.
ERC declina fer dues eleccions per ratificar la independència
Les converses entre Oriol Junqueras i Artur Mas també versaran sobre el full de ruta, ja que els dirigents d’ERC no veuen clars alguns aspectes que va dibuixar el president català en la seva proposta. Així, per exemple, no creuen que calgui fer noves eleccions en 18 mesos per fer efectiva la independència, sinó que aposten perquè s’exerceixi des del primer moment si guanyen amb claredat les forces que en són partidàries. “Quin poble es demana dues vegades si vol ser lliure?”, es va preguntar ahir el diputat Pere Aragonès. La votació definitiva, per ERC, hauria de ser la ratificació en referèndum de la Constitució, ja que no creu que serveixi de res deixar temps a l’Estat per pactar un referèndum.