El Pasok es llepa les ferides

La cap de campanya dels socialdemòcrates grecs defensa una renovació generacional

Eva Kaili és eurodiputada del Pasok i va dirigir l’última campanya electoral.
Cristina Mas
15/02/2015
3 min

BarcelonaEl Pasok, l’històric partit socialdemòcrata grec, ha quedat aniquilat per la victòria de Syriza del 25 de gener. Els socialistes, que havien guanyat les eleccions del 2009 amb el 43,9% dels vots, es van quedar amb un irrellevant 4,7% del suport popular. Del terratrèmol no se n’ha salvat ni tan sols el seu líder Iorgos Papandreu, que va abandonar la nau a la deriva muntant un nou partit i no va aconseguir ni escó al Parlament. Papandreu encara és el president de la Internacional Socialista, tot un símbol que el risc de pasokització és un fantasma que recorre el centreesquerra europeu.

Al Pasok encara paeixen la desfeta. L’eurodiputada Eva Kaili -que abans de dedicar-se a la política era presentadora de televisió-és una de les veus que avui defensen un relleu generacional per sortir del forat. “La lliçó de la victòria de Syriza és que no hi ha cultura de l’acord: nosaltres vam assumir compromisos governant en coalició amb la dreta mentre que Syriza deia que no a tot. I l’altra lliçó és que és difícil combatre el populisme fent només política”, lamenta en una conversa telefònica amb l’ARA.

“Veritat” vs. “populisme”

¿El Pasok s’ha desconnectat del poble grec? La jove estrella emergent dels socialdemòcrates grecs esquiva la pregunta: “Si dius la veritat potser no cauràs tan simpàtic com els populistes però encara pots ser útil; ja veurem què passa amb les negociacions amb la troica ”. Els socialistes grecs es llepen les ferides i no fan concessions a Syriza. “Estan posant en perill el nostre futur”, rebla. L’eurodiputada i cap de campanya assegura que col·laboraran en el nou govern “en tot allò que sigui bo per al país, però mai arriscant la pertinença de Grècia a l’euro”.

El principi del desastre va ser la victòria del 2009, quan Papandreu va prometre un conte de fades als grecs i va acabar demanant el rescat d’un país en bancarrota. “Quan les coses anaven bé, fa 20 anys, i podíem endeutar-nos, en lloc de fer les reformes que eren necessàries ens vam dedicar només a gastar a tot arreu. I quan vam decidir dir la veritat, admetent que no podíem fer content a tothom, la transició va ser molt difícil”, diu l’eurodiputada.

Kaili no es penedeix que el seu partit hagi participat en el govern que ha fet més retallades a la història del país: “Vam fer el que calia perquè Grècia no sortís de l’euro. I alhora vam denunciar l’austeritat i vam aconseguir que Europa comencés a canviar de política”.

Kaili, de 35 anys, adverteix que els problemes interns s’han d’abordar abans que sigui massa tard, en referència a la ruptura de Papandreu, que es va endur un terç de la formació: “Quan les coses van malament has d’abordar els problemes, i no deixar-los podrir fins a l’últim moment. Alguns es van aprofitar de la situació per trobar una sortida personal. I això també pot ser una lliçó per als altres partits de la socialdemocràcia a Europa”, adverteix.

Refundació en clau europeista

Mentre que els portaveus de Syriza recorden que les seves propostes econòmiques són molt pròximes a les que defensava la socialdemocràcia europea als anys 50, Kaili critica Syriza: “Comet els errors que ens han portat fins aquí: prometre a tothom que ho tindrà tot. Ja no som en l’època d’Andrea Papandreu, quan tot just entràvem a la UE i ens arribaven diners de fora”.

El Pasok celebrarà al maig un congrés de refundació que hauria de portar un relleu generacional: “Hem de canviar la mentalitat i explicar clarament les coses d’una manera diferent de com ho fa Syriza”. Aquesta nova generació defensa una “UE que sigui més política, més forta i que posi la gent en primer lloc”: “Això és el que ens separa de la dreta i de l’esquerra”.

stats