Partits i entitats es donen marge per aplanar l’acord

El president desconvoca la cimera prevista per avui

El diputat de la CUP David Fernàndez i el president de la Generalitat, ahir als passadissos del Parlament, en la seva segona trobada en 24 hores.
Oriol March / Marc Colomer
10/07/2015
2 min

BarcelonaL’atmosfera de la bombolla política catalana ha tornat als dies posteriors que el Tribunal Constitucional (TC) suspengués la consulta original del 9-N. Els partits sobiranistes, enmig d’una forta tensió ambiental soterrada, van celebrar llavors tres cimeres que van acabar amb el trencament de la unitat i amb l’impuls governamental d’una jornada de participació que suplia la primera convocatòria de consulta firmada setmanes enrere, el 27 de setembre del 2014. Nou mesos després, CDC -ara ja sense Unió-, ERC, la CUP i les tres entitats del sobiranisme civil es reuniran entre dilluns i dimarts per tractar i decidir sobre la viabilitat d’una llista unitària sense polítics en actiu de cara al 27-S. De fet, inicialment la cimera l’havia convocat el president de la Generalitat ja per avui, si bé hores després la desconvocava argumentant que la CUP havia declinat ser-hi per l’assemblea que celebra el cap de setmana a Castelló i en la qual debatrà sobre la llista civil. Per cert, que ahir la CUP, que va posar el 18 de juliol de límit per a l’acord, va avisar que no pensa participar en “cimeres espectacle”.

La discreció i la prudència davant les negociacions de la proposta de llista civil sense polítics, com en aquelles jornades prèvies al 9-N, eren ahir la nota general. De fet, els partits i entitats independentistes aprofitaran el cap de setmana, segons diverses fonts consultades, per mantenir trobades bilaterals per aplanar el terreny per a l’acord.

El president Artur Mas va anunciar dimecres que convocaria partits i entitats independentistes per escoltar de primera mà la proposta de les entitats. Té dubtes sobre la viabilitat de la fórmula que, fins ara, genera més unitat. Fonts de CDC consultades per l’ARA refermaven ahir que Mas “ha de poder ser a la llista”, encara que la proposta que avalen l’ANC, Òmnium, ERC i la CUP defensa una llista “sense polítics en actiu”. “S’ha de parlar què vol dir això, perquè el president ja ha dit que no es tornaria a presentar”, apunten les fonts de CDC consultades. El conseller Santi Vila va advertir a TV3 que sense Mas el procés “no aniria endavant”. Els equips negociadors apunten, malgrat els notables serrells a polir, que “hi ha molt poc marge per no posar-se d’acord”. La llista civil ha generat grans expectatives en el front sobiranista, i partits i entitats en són conscients.

Mas va optar pel silenci durant la jornada d’ahir -no va parlar amb periodistes al Parlament, ni tan sols sense micròfons pel mig- i va aprofitar per reunir-se breument amb David Fernàndez, diputat de la CUP, que tampoc va fer declaracions a la premsa.

Rebuig de Duran i Margallo

Qui sí que va mostrar ahir el rebuig frontal a la fórmula d’una llista civil sense polítics és el líder d’Unió, Josep A. Duran i Lleida, que la va considerar un “despropòsit”. “Hem deixat la direcció política del país a entitats que són respectables, però que no són organitzacions polítiques”, va assegurar Duran en declaracions a Antena 3. També va considerar que unes eleccions constituents generarien “inestabilitat” i “inseguretat”. En una línia similar, el ministre d’Exteriors, José Manuel García-Margallo, va opinar que la fórmula de la llista sense polítics és “extraordinàriament confusa”. “Seria com intentar fer un Barça sense futbolistes”, va afegir.

stats