Una ponència buscarà consens per reformar les lleis audiovisuals
El Parlament va decidir ahir que la reforma de les lleis audiovisuals catalanes es faci a partir d’una ponència que aplegui els diferents partits. La cambra debatia una esmena a la totalitat presentada per ICV-EUiA, però finalment es va resoldre buscar el màxim consens creant una delegació parlamentària. El punt de partida és l’avantprojecte de llei aprovat pel Govern i que afecta la llei de la Corporació, la del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) i la llei de l’audiovisual.
Entre les mesures que es volen incloure hi ha la flexibilització de les normes perquè es pugui emetre en cadenes a partir de llicències locals, impedir les clàusules de confidencialitat a TV3 a l’hora de comprar drets esportius i programes i permetre que en campanya electoral es faci publicitat institucional que cridi a la participació. També es vol introduir la possibilitat que els consellers de la Corporació i del CAC ho puguin ser a dedicació parcial. La mesura és polèmica, perquè això ve acompanyat del fet que puguin tenir fins a un 10% de capital en empreses del sector o cobrar com a assessors.
La proposta del Govern va ser criticada durament per tots els partits, menys per Esquerra. Marta Ribas (ICV) denunciava els efectes de l’última reforma, del 2012: “La Corporació ha perdut un 40% del pressupost. S’han carregat les delegacions. Han fusionat emissores. Han eliminat el satèl·lit. Hi ha hagut 280 acomiadaments. Els que queden han perdut un 30% del poder adquisitiu. D’aquella pols vénen ara aquests fangs”.